Саботаж, терористи или сатанинска намеса: Венецуела в тъмнина

Кризата удари особено тежко втория най-голям град Маракайбо
Обновена: 5 юни 2019 11:32 | 26 мар 2019 18:38,
95

Снимка: Reuters

Виж други галерии »

Саботаж, лошо управление и дори сатанистко участие подозират венецуелците като причини за кризата с електричеството, заради която втори път в рамките на месец страната остава без ток.

Във втория най-голям град, Маракайбо, кризата предизвика метежи, които полицията е неспособна да овладее.

Някои сравняват последиците от кризата с електричеството върху Макарайбо с природно бедствие. Други пък подозират Сатанинска интервенция.

Още по темата

"El demonio", казва Бети Мендез, която държи магазин в града, по повод безредиците, настъпили при предишната криза с тока.

Повечето обаче описват хаоса в психологически аспект: Колективен срив, който шокира града и показва евентуалното бъдеще на Венецуела, която отива все повече към икономически, политически и социален колапс.

"Ужас, страх, отчаяние", казва Мария Вилялобос, 35-годишна журналистка пред Guardian. Тя плаче, спомняйки си трите дни, които много хора тук наричат "la locura" - лудостта.

"Мислех си, че е началото на гражданска война", казва Мария.

Нейният съпруг, Луис Гонзалес, кима в съгласие. Двамата си спомнят, че наблюдявали стотици метежници, някои с брадви, чукове, мачете и дори пистолети, да се нанасят в съседни складове, магазини и църква. След това идвало ред на разрушаването и кражбите.

"Изглеждаше сякаш са обладани", споменава 39-годишният шофьор.

Лудостта на Макарайбо започва в нощта на 10 март - три дни след като кризата с електричеството потопи нацията в мрак. Истинското начало обаче е трудно да се определи, защото до нощта на 10 март водят годините икономическо и политическо занемаряване.

1,6 млн. жители на Макарайбо, "нефтената столица", някога описвана като Хюстън на Латинска Америка, започват да се оплакват от недостиг на вода, ток и гориво и влошаващ се обществен транспорт много преди кризата във Венецуела да се задълбочи през 2016 г.

"Има общности тук, които са прекарали дни, седмици или дори месеци без вода", обяснява Хуан Пабло Гуанипа, местен опозиционен лидер. "Това е разбит град", казва той.

Протестите, точно както и спирането на тока, са ежедневни събития за маракайбовци. Само за час и половина кореспонденти на Guardian се натъкват на жители на централен квартал, които са блокирали пътна артерия в града с гуми, тухли и дъски и протестират заради липсата на вода.

"Сякаш живеем в постоянна война. Всеки ден е борба", оплаква се  31-годишната Еления Барера.

Когато на 7 март светлините угасват, битката става още по-тежка. За 6-дневната криза  президентът Николас Мадуро обвинява "терористичен саботаж", но повечето хора винят горски пожар, който е засегнал основна част от електропреносната мрежа на Венецуела. Всичко това доведе до вътрешнополитическа драма и международен скандал: Една от най-големите производителки на енергия в света е неспособна да осигури захранване на хората си.

В понеделник Венецуела претърпя нов срив в доставките на електричество, които засягат поне 16 щата. Властите обвиняват опозицията и техните "империалистически шефове" във Вашингтон.

Когато първото спиране на тока удря столицата Каракас по-рано този месец, богатите потърсиха убежище в луксозни хотели, които все още се наслаждават на светлина. По-бедните бяха принудени да събират вода от потоци или токсични реки.

Последиците се усетиха най-тежко в Маракайбо, където липсата на електричество, информационното затъмнение и полицейски интервенции предизвикаха безредици, които властите сякаш не можеха или не искаха да овладеят. Стотици магазини бяха ограбени или дори подпалени, а жителите останаха в жежките си, тъмни домове, чакайки обяснение за случващото се с дни.

"Котлето завираше, а после експлодира", казва Хуан Карлос Коч, мениджър на търговски център, в който 106 от 270 магазина са били разбити.

Още по-тежко е било в хотел "Северен бриз", 5-етажна сграда, буквално унищожена от тълпа от около 100 човека.

Дори керамичната украза азулежу, изобразяваща Девата от Кармен, не е била пожалена, когато тълпата се втурва към хотела на 12 март.

"Цунами", промълвява търговския мениджър Симарей Кардозо, докато стои пред потрошената рецепция, а около нея ксерокопия на личните документи на гостите са разхвърляни по пода. Изтръгнати са дори контактите от стените, изнесени са душовете и тоалетните от 120-те бани в хотела.

Мениджърът на ресторант Маргелис Ромеро казва, че се страхува от това икономическият срив на Венецуела да не доведе до морален такъв. Според нея обикновените хора ще бъдат настроени един срещу друг, вкопчени в дарвинистка битка за оцеляване.

"Смятам, че е социална травма. Те ни нараниха толкова много, че започнахме да се обръщаме един срещу друг", казва тя.

Тя се чуди дали няма да види и себе си сред метежниците някой ден, ако скоро кризата в страната не намери решение.

"Как ще оцелявам? И аз ли ще трябва да крада? Имам и деца за изхранване, какво ще стане, когато не мога?", пита се Ромеро.

Друг служител на хотела смята, че това не са метежници. За него те са терористи.

Местни политици и предприемачи смятат, че много от подпалвачите и крадците са всъщност от организираните престъпни групи, които са се възползвали от размириците.

Много други обаче са били обикновени граждани, спазващи законите - майки и бащи, които казват, че са излезли на улицата в търсене на основни храни, защото в информационното затъмнение не са знаели кога ще има отново ток и кога ще нахранят децата си.

Макарайбо отново е без ток и Мария Корина Мачадо, опозиционен лидер, се събира с граждани на външно игрище за баскетбол.

"Буквално преживяваме най-мрачния си час. Но това също така са и най-светлите ни дни", казва тя пред стотиците събрали се, някои от които държат плакати с лика на Мадуро и надпис "Издирва се!".

"Хвърлиха всичко срещу нас. Но ние все още устояваме", казва тя. Докато говори, светлините отново угасват и протестиращите потъват в мрака. Както и останалата част от града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
1
 
! Отговори
САЩанинска намеса преди 5 години
"... сатанинска намеса: Венецуела в тъмнина"?Сатанинска!?Не е сатанинска - САЩанинска намеса е!
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на социалистите все някой им е виновен - ЦРУ, МИ5, МОСАД, църквата, американците, евреите, марсианците..... все някой друг им е виновен.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 73Странното е че се случват чак сега. Имаше един виц:- Какво са ползвали социалистите преди свещите?- Електрически крушки!
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно е, че тези кризи една след друга започнаха да се случват именно сега.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНПовярва на заглавието и провали вица.На планетата няма град с название Макарайбо.
63
1
 
2
 
! Отговори
павдпшр преди 5 години
До 123България вече е изпаднала. Провери на тубата Bulgaria: The World's Fastest-Shrinking Country
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Саботаж разбира се знаейки кой стои зат това не е трудно да се проумее.
61
11
 
7
 
! Отговори
123 преди 5 години
Социалистически рай ! Родните русофили мечтаят и България някой ден да изпадне до това дъно.
60
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо по страшно и лъжливо от западната пропаганда ! Криеща се зад фалшивото лице на несъществуващата демокрация!
59
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Дяволът им спрял тока...
58
0
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Вече за никого не е тайна, че сатаната вече е собственик на света.
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦРУ работи усилено
56
14
 
9
 
! Отговори
Чистач преди 5 години
Това ни чака и в България ако позволим на истеричната цоциалистка Нинова да дойде на власт !!! Внимание !!!
55
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно защото бяха намесени парични знаци. Някакви арубски забравих какво. Но и доларите и еврата вървяха.---ИКОНОМИЧЕСКИ "РЕАЛИЗЪМ" ПО ВЕНЕЦУЕЛСКИ:ОФЕРТА ОТ МАДУРО : ПРОДАВАМ КАМИОН С БОЛИВАРИ ЗА 1000 ДОЛАРАВЪПРОС НА КУПУВАЧА: КАМИОНА И ХАРТИЯТА ОТДЕЛНО ЛИ СЕ ПРОДАВАТ
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди четири години бях в Аруба. Доста смотано място. Има един град Сан Николас. Там са проститутките. Повечето бяха венецуелки. До града има петролна рафинерия за венецуелски петрол с венецуелски работници. Казаха ми че тези работници са им най-редовните клиенти.Чудна работа. И мъжете и жените са венецуелци, пък трябва да отидат в чужда държава за да си организират еб...то.Сигурно защото бяха намесени парични знаци. Някакви арубски забравих какво. Но и доларите и еврата вървяха.
53
9
 
7
 
! Отговори
меншевик преди 5 години
Кравари, но имат ток и вода, а болшевиките във Венецуела си показаха рогата.
52
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално така става с държавите които не се подчиняват на САЩ, САЩ не прощава на никой особено ако си малък играч с ресурси.---ДРУГАРЮ АКО САЩ ИСКА ДА ГИ СЪСИПЕ ЩЕ ИМ ОТНЕМЕ ТОЧНО ДЕНДОСТАТЪЧНО Е ДА СПРАТ ДА ИМ КУПУВАТ ПЕТРОЛАИ КРАЙ С ВЕНЕЦУЕЛААЙДЕ СТИГА С ТАЯ КОМИ ПРОПАГАНДАОМРЪЗНА МИ ОТ РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО И НЕГОВИТЕ ПОСТУЛАТИ
51
3
 
21
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 5 години
Какво да се грижим за тях , някой загрижи ли се за нас когато стояхме без ток?Децата ми учеха на автомобилни лампи от акумулатора, а после и водата спряха в София. Режимът е същият, и резултатите са същите, и накрая пълен фалит.Дано минат без кръв.
50
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално така става с държавите които не се подчиняват на САЩ, САЩ не прощава на никой особено ако си малък играч с ресурси.
49
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
Четири студентки от Макарайбо се прибират в общежитията. Токът спира, а на входа им пиян спи на земята. Първата му бърка в гащите и казва:- Това не е приятелят ми.Втората му бърка в гащите и казва:- Наистина не е приятелят ти.Третата му бърка в гащите и казва:- Момичета, тоя не е от нашия блок.Четвъртата му бърка в гащите и казва:- Даже не е и от Макарайбо...

Спонсорирани публикации