Мръсният въздух съкращава живота на децата с 20 месеца

Най-засегната е Азия, където бъдещите поколения са ощетени с 30 месеца
3 апр 2019 18:20, Нели Христова
9
Мръсният въздух съкращава живота на децата с 20 месеца
Снимки: Reuters

Мръсният въздух е отговорен за смъртта на един от всеки 10 души през 2017 г. Това го превръща в най-големият убиец, изпреварвайки автомобилните катастрофи и дори маларията и пушенето. Ново проучване показа, че той ще бъде и главният виновник за съкращаването на продължителността на живота на децата, родени в близките няколко години.

Още по темата

Според изследването на State of Global Air, животът на всеки, роден днес ще е средно с 20 месеца по-кратък. Най-засегната ще е Азия, където продължителността на живота спада с близо 30 месеца, а в Субсахарската Африка – 24 месеца. Това се дължи не само на мръсния въздух на улицата, който е в следствие на индустрията и автомобилите, но и на този в домовете, причинен от печките, използвани за готвене и отопление.

В по-развитите държави обаче продължителността на живота на бъдещите поколения е съкратена само с 5 месеца.

"Това, че мръсният въздух съкращава живота на децата ни беше шок за нас“, казва вицепрезидентът на Health Effects Institute, компанията, отговорна за изследването.

Новините обаче не са новост за Unicef, които многократно алармират, че мръсният въздух дава отражение върху здравето на обществото. Те предупреждават, че именно той стои зад все по-честото недоносване на бебета, детска астма и слабо развити бели дробове у децата.

Въпреки че мръсният въздух влияе най-много на слабите детски организми, той често е отговорен и за смъртта на възрастните. Близо 9 от 10 смъртни случая при хората около  50 г. са в следствие на усложнения, предизвикани от фините прахови частици, които вдишваме.

Глобално, мръсния въздух е отговорен за смъртта на 41% от населението на Земята през 2017 година, 20% се дължат на диабет тип 2, 19 на рак на белите дробове, 16% на сърдечни заболявания, 11% се дължат на сърдечен удар.

Очевидно е, че някои държави взимат мерки срещу замърсяването на въздуха. Нивата на фини прахови частици в Китай са спаднали, след като страната взе мерки за ограничаването на използването на въглища в индустрията. Те също така контролират броя на превозни средства в градовете и се опитват да започнат да се захранват с чиста енергия.

Главният виновник за влошеното здраве на хората е частицата PM2.5, която предизвиква трудности в дишането и сърдечни промени. Нейните нива са завишени главно в развиващите се страни – между четири и пет пъти повече от нивата в богатите държави.

Също така в развиващите се страни, близо 3,6 милиарда души дишат мръсен въздух и у дома, тъй като използват твърди горива за отопление и готвене.

Миналата година State of Global Air обяви, че 90% от населението на Земята диша опасен въздух, който води дори до деменция и преждевременни аборти. В своето изследване, организацията определя състоянието на света ни като "глобална катастрофа“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за глупост?Мръсния въздух съкращава живота на всички хора,а децата раболява,понякога с много тежки болести.Но кой ти мисли за това?В София през зимата не се диша,но общината щяла да купува печки на пелети за ползващите ги.Вместо генерално да реши въпроса като газифицира столицата.Щом има милиарди за саниране на отделни хора,трябва да има пари и за въздуха,който дишат всички.
6
1
 
3
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Ох, отдъхнах си ! Добре че не съм дете.Извън майтапа, по соц времето имаше индустрия, Кремиковци и други тежки и замърсяващи заводи, а животът ни не се съкращаваше. Какво стана с "Вземи панелите, трабанта, но въздухът ни остави" дето го пееха *** и скачаха по площадите ? Оказа се, че 30 години след това, не само ни взеха панелите и трабанта, но и въздух не ни оставиха ! "Развод ми дай, развод ми дай...." ще запеем отново. Жалко за скачането по площадите!
5
0
 
5
 
! Отговори
Цвъ Цвъ преди 5 години
Тия хубави небостъргачи на снимката имат ли частни асансьори.Които да ме качват от гаража направо в хола.В случай че имат такива ми кажете - любител съм.Ще измислим нещо.
4
5
 
3
 
! Отговори
Фъ.к джърмани преди 5 години
Тва с мръсният въздух е новата мантра на Зелените за източване на пари както и глобалното затопляне.Ако наистина беше вреден щяха да се забранят колите което не става явно се точат пари.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой му пука - важното е да има небостъргачи, частни асансьор и тераси с барбекюта, сауни и жакузита.
2
1
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Браво беее, математици! И оня от горе нема думата... по въпроса де, не эа друго
1
2
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
А, управлението на Бойко Борисов с 20 години ...

Спонсорирани публикации