От София до морето с новите тол такси: Колко ще поскъпне пътят?

28 лева би струвал пътя за малък камион
Обновена: 9 апр 2019 07:28 | 9 апр 2019 07:00,
98
От София до морето с новите тол такси: Колко ще поскъпне пътят?
Снимка: архив, Bulphoto

28 лева би струвал пътя от София до Бургас при новата тол система, изчисляват от Института за пазарна икономика. Според предложените тарифи за новата система таксата ще зависи от големината на камиона и евростандарта и би варирала от 28 лв. за малък камион до 12 т с висок евростандарт до 323 лв. (над 12 тона с 4+ оси с най-ниския евростандарт).

Дори при най-лош евростандарт малък камион (до 12 тона) би заплатил 56 лв., или двойно на сегашното. Най-разпространеният случай – камион над 12 тона (2-3 оси) с евростандарт III или IV, би заплатил 132 лв. За камион пак над 12 тона и същия стандарт, но вече 4+ оси, таксата би се удвоила. Дали тази прогресивна скала не е твърде изострена в опит да се постигнат повече приходи, питат от института.

Още по темата

Предложената тол такса за малките камиони е ниска в сравнение с други примери в ЕС - това са въпросните около 10 ст. на км (от 8 до 15 ст. в зависимост от евростандарта), които са чувствително под таксата в Австрия и с малко под таксите в Полша, посочва "24часа".

При по-големите камиони - за тези над 12 т с 2-3 оси, таксата скача почти 3 пъти, а при тези с 4+ оси - още два пъти. Подобна стръмност не се наблюдава в другите страни - и там тежките плащат повече, но разликата не е в пъти.

Дори при тази стръмна прогресивност да се е целяло да се таксуват повече транзитните камиони и да се облекчат местните, то едва ли всички са под 12 т.

Толтаксуването цели да обърне пирамидата на приходите - по-голямата тежест да се носи от камионите. При очаквани приходи от над 1 млрд. лв. и запазване на тези от винетките за леките коли, съотношението е - 75% от приходите ще идват от камионите и около 25% - от леките автомобили.

Предложената тарифа, в търсене на над 1 млрд. лв., залага твърде голяма прогресивност и оскъпяване за тежките камиони.

Няма пълна яснота защо се гони този 1 млрд. лв. и какво би се случило, ако при промени в тарифата се постигнат по-малки приходи. Остава открит и въпросът за общинските пътища, които са извън системата и няма да получат нищо от очакваните приходи, заключват от института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
6
 
! Отговори
в Русия преди 5 години
До Анонимен"Литър бензин в Русия много отдавна не е 60 стотинки. А и още за масов се смята А-92."както и на всякъде в европа масово се кара с безоловен А93пледи 2 седмици в Москла литът А93 струваше 28 Рубли а това са около 60 стотинкив Русия пътищата са перфектни и са абсолютно безплатни тол такса има само в еврейския Петербърг, ама те там чухонците са спецялни, като укропите са умни
42
4
 
3
 
! Отговори
До Василев преди 5 години
*** ***, искаш ли пак на сина ти от rъзъ в твоите устенца
41
4
 
7
 
! Отговори
дам преди 5 години
Крайно време беше, всеки камион и автомобил плаща на километър в съседна Сърбия и така си събират пари от преминаващите за нови пътища.В съседна Сърбия където заплатите и доходите са сходни с нашите, автомобил за 400 километра плаща 30 лева за преминаване, а камионите плащат много повече.В България автомобилите продължават да плащат по 8 лева на месец и могат да изминават хиляди километра без ограничение.
40
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Търся още 1 милиард евро да си оправя тоалетната в двора на село
39
4
 
7
 
! Отговори
вече има преди 5 години
До Василев"Направете един паметник на Меркел в центъра на всеки град"юдо-масонските гадове на Соломон Паси ще се погрижат - до паметника на Рейгън ще сложат и изкукалото, ялово, изрочно-германско бабе
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Литър бензин в Русия много отдавна не е 60 стотинки. А и още за масов се смята А-92.
37
4
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До Евреино МерзъкТова Сидеров ли го е казал или Магарешки, и двамата лъскат бастуна на Владимир Владимирович от сутрин до вечер, но има защо, защото са милионери, на това се вика платена п.роституция, а на такива гламави като теб им викат д.ебили или селяни прости, защото си остават само с лъскането!!!Агент Дарси Кейтър!ЦРУ!!!
36
5
 
5
 
! Отговори
Българските Пътища преди 5 години
са построени от таксите който плащаме !!!нито една западна гадина не е дала и една стотинка за нашите пътища !!!от де на къде ще плащам тол такса на западните гадове !!!???
35
7
 
10
 
! Отговори
Евреино Мерзък преди 5 години
До Василевдо 2016 ЕС струва на бедна БЪлгария 29 МИЛИАРДА !!!1) 5 милиарда членски внос2) 14 милиарда санкции и глоби от ЕК3) 10 милиарда ЕК още ни съди в моментаза 10 години ЕС инвестира в България малко повече от 9 милиарда долна ЛЪЖА е че Европа ни дава !!!!Европа ни дере кожите !!!!
34
7
 
4
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен 20 Русия мразим безплатно, няма нужда някой да ни казва, след като виждаме и знаем какво е направила "за нас".
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То само в България пътищата се разбиват защото по тях се движат натоварени камиони, добра логика. Другаде ни камиони, ни пътища са виждали :D
32
7
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Леля Меркел ви даде пари да си построите магистрали, за които мечтаехте!!!А вие по цял ден не спирате да правите ч.ак.ии на Владимир Владимирович!!!С такива посредствени селски ч.ик.иджи.и как се модернизира и се прави държава с будно гражданско общество?Направете един паметник на Меркел в центъра на всеки град, защото няма населено място в България да не е направен проект от еврофондове!Ходете и отдавайте почит и благодарност на Меркел, защото от вас нищо не става, доказали сте го!Рей!ЦРУ!
31
5
 
2
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Пълнете гушите Многознайко, средновековен, отговори на един два прости въпроса: С какви пари ще се строят пътища и ще се поддържат ако не от парите на тези, които ги ползват? Не е ли справедливо този, който кара тежки камиони и автобуси и прави бизнес от пътищата, да плаща повече от тези, които минават един два пъти годишно по тези пътища? Много закъсняха тези тол такси, трябваше да ги въведат преди десетина години. Иначе ревете колко са хубави пътищата по Сърбия, Хърватско, Словения.
30
4
 
8
 
! Отговори
а в Русия преди 5 години
До Кокихората не плащат нищо за да ползват путищата построени с техните данъции 1 л. бензин в Русия е малко повече от 60 стотинкида ви е честита западната демокрация и просперитет
29
1
 
13
 
! Отговори
TrollТакса преди 5 години
За да си караш колата по-дупките в бг има поне 10 отделни данъци освен винетките.
28
5
 
5
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Който ползва - плаща.В Сърбия такса плащат и колите. Тук си е направо цвете с винетките.
27
5
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
На Хитлер бетонните магистрали не са мръднали вече 70 години!!!Казах ви да работите качествено и ефективно селяни прости, защото после ще ви се струва всичко скъпо и прескъпо!!!Агент Матю Франсис!ЦРУ!!!
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не може ли толове и винетки да има само за МПС-та с чужди номера, а гражданите на държавата да не плащат? И нека по цял свят да е така. Отиваш и си плащаш, за да ползваш чужди пътища.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а накрая всичко което искарате отива за разходи и данъциТи изкарай поне за буквар, пък после мисли за повече.
24
7
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Казах ви да работите ефективно и качествено, защото после ще ви се стори живота тежък!!!От назначения комунист и новоизлюпен капиталист,през политика и чак до работника на конвейра само мрънкате и хленчите!!!Добре, че е Леля Меркел да ви дава милиарди еврофондове, защото щяхте да имате двойно по-нисък стандарт на живот!Въртите се в един и същи омагьосан кръг и няма излизане!Единственият правилен път е да започнете да работите ефективно и качествено!Добро утро, селяни прости!Рич Ходжис!ЦРУ!

Спонсорирани публикации