$2,39 млрд.: Парите от българите зад граница - повече от чуждите инвестиции

Изпратените средства от българските емигранти са 3,8% от БВП на страната
10 апр 2019 07:10,
173
$2,39 млрд.: Парите от българите зад граница - повече от чуждите инвестиции
Снимка: pixabay.com

Българите, работещи и живеещи в чужбина, през 2018 г. са изпратили на своите близки в страната 2,395 млрд. долара (2,13 млрд. евро), пише в доклад на Световната банка. Като тук влизат само парични преводи, без да бъдат отчитани парите в брой, които влизат в страната. Преводите от българи в чужбина нарастват с 8,6% спрямо предходната година, пише "Труд".

Още по темата

Изпратените пари от българските емигранти са 3,8% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като по този показател се нареждаме на първо място в ЕС. Оказва се, че парите на емигрантите имат най-голяма роля за българската икономика, спрямо останалите страни от ЕС.

Средствата, които са изпратили българите зад граница, са с близо 40% повече от преките чужди инвестиции в страната, които според данните на БНБ през 2018 г. са в размер на 1,532 млрд. евро. С парите от емигрантите техните близки в страната покриват текущите си разходи като например за храна и дрехи, но част от средствата се влагат и в имоти.

Като се прибавят и парите в брой, които емигрантите носят при завръщането си за лятна ваканция или за да бъдат с близките си по време на празници, се оказва че българите зад граница имат значително по-голяма роля за икономическото развитие на страната от чуждите инвестиции.

Увеличават се и парите, които изнасят от страната работещи тук чужденци. През 2018 г. тези средства са 221 млн. долара, което е ръст с 11%.

През 2018 г. за страните с ниски и средни доходи емигрантите са изпратили рекордните 529 млрд. долара, което е увеличение с 9,6%, пише в доклада на Световната банка. Ако от данните се изключи Китай, се оказва че паричните преводи на емигранти към държави с ниски и средни доходи (462 млрд. долара) са значително по-големи от преките чужди инвестиции в тези страни (344 млрд. долара).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
4
 
! Отговори
555 преди 5 години
Ами ще бягят навън. Лятото като бях в България викам дай да потърся работа. Ходих на интервю, одобриха ме, попитах за заплатата вика ами 1500 бруто като за начало. Дим да ме няма. То на помощи в чужбина да си пак ще ти дават толкова.
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С България бях до тук. Никой не му пука, всеки безхаберства, когато кажеш "Абе пичове, дайте да се стегнем", те гледат все едно си си събул гащите и си се изакал пред тях...Сори, ама ми писна на оня работа вече ...
101
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ???13 милиона за бедни роднини? От два милиона българи, излезли през годините, искаш да ми кажеш, че пращаме по 6-7 лева на човек ? ХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХ
100
2
 
9
 
! Отговори
Късма си парспорта преди 5 години
Никога повече в България ..."Ама те у чужбина бачкат по кухни, фабрики и прочие" А в България масово щото се бачка в офиси, арт студиа и университети, нали? Ако имаш образованието и си намериш работа, ще бачкаш нещо далеч по-преспективно.Ако започнеш собствен бизнес, няма да има такса суджук ...
99
5
 
3
 
! Отговори
??? преди 5 години
Хубаво щеше да има разбивка на тези 2,13 млрд. евро, например:2 млрд евро печалби от проституция, наркотици и други престъпни дейност50 милиона евро - за закупуване на имоти в България50 милиона евро - трансфери във семейството13 милиона евро за подпомагане на бедни роднини (баща, майка, баба, ...)
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствените български стоки, коти купувам са хлаб и млако, ама чувам, че напоследък са станали и те, малко "вносни". Иначе всичко останало - дрехи, техника, мебели - все е е чуждо. Дори и перилните препарати си ги взимам, от Турция. Яхвам колата, пълня за два месеца. Стока, за 1200 лева в България, там ми излиза под 650 ... с разходите за пътя и загубенот време.
97
5
 
6
 
! Отговори
Здрасти преди 5 години
Някой работи ли в Русия и да праща пари у нас, само мрън мрън срещу ЕС
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 96Я да си от малък град в България, в София да се отнасят с теб, като с ***, защото не си от тяхната махала, да изкарваш 1000 лева, а роднитите и приятелите ти, да работят за 500 лева в милия ти роден край, върви ми обеснявай, кооолко зле било, че пращаме пари, за които се борим със зъби и нокти. А какво да правим? Да поченем с кражбите и да живеем на помощи, или да мрем от глад?
95
1
 
7
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Хммм ... Нещо има грешка. Според Бате Бойко чуждестранните инвестиции бяха 4 милиарда. Как така ги намалихте на 2 милиарда и половина? Я от БНБ да пренапишат статистиката според Бойковите думи.
94
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам децата ми, да живеят в България, за да може да ги бият от етносите, а ако се защитят, да ги обевяват за крайни нацисти и да ги тикат в затворите. Искам и да бачкат, за по 500 лева, докато станат на 25, защото никой не плаща повече, а като завършат образованието си, 5 години да са на 650 лева заплата, с надеждата, че на 35 ще стане 1300 и ще може да изплащат непосилни вниоски за двустайни апартаменти ...
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И без "ама те не плащат пенсиите на родителите си", зщаото ако си бях кибичел в БеГе, щях да съм с 1000 лева доходи, да внасям 100 лева за пенсии на месец, които трбяваше д апокриват моята, на родителите, както и на една тумба от онея другите ... А сега не ми е проблем, да им пращам по 1000 лева през месец. Ако се пенсионират, сигурно ще са им по 6-700 лева мааааакс пенсиите. Аз дотогава, ще мога да им пращам по 2000 лева ... А и да не забравяме, че те са си плащали почти 35 години ...
92
0
 
10
 
! Отговори
Балък гастербайтер преди 5 години
Аз пък защото съм наивен патриот исках децата ми да учат, растат и останат в България и месечно пращам на родителите и децата над 1000е, жената преди десетина години си би шута с един дето печелел колкото мен и бил всеки ден в къщи.. Та, когато един работи а 4 потребяват в България не излиза сметката, затова съм в чужбина, но ксто ви чета коментарите май съм прецакан
91
5
 
4
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Да емигрират всички комунисти. Да не се завръщат. България няма нужда от тях. България има нужда от интелигентни хора с десни убеждения като мен.
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do 98 и 103Говорете за себе си. Вероятно съм от необикновенните, както и повечето ми познати българи, но не всички метеме под. Родителите ми помагаха, когато заминаха на 18 да уча, но след 2 години, аз бях този, котио пращаше пари, въпреки, че учих. Правете си сметката, как ученик(студент, но е едно и също), може да раща пари от почасова работа. След завършването си, започнах, да изкарвам повече пари от половината ми гимназиален клас, взети заедно, въпреки, че имахме подобни професии с някои..
89
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емигрантите крепяли България - щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Точно заради емигрантите България загива. Даже и само в парично отношение загубите от това, че са емигрирали са над 120 млрд. годишно.
88
3
 
16
 
! Отговори
gio преди 5 години
това се знае от много време и прокудените българи от собствената си държава реално я крепят.НО това е временно, след 10-15 год няма да има толкова много емигранти поради демографския срив, а установилите се там, който ще са около 20-25% няма да имат причина да изпращат средства, поради ред причини. Тогава какво става с държава, в която няма хора, няма и реално работеща икономика пълна с алчни политици и олигарси около тях подтискащи нормалното функциониране на бизнеса?
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За родители в България на дете в чужбина, детето е голям разход, а парите изтичат от България.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако двама родители с дете в САЩ, го посещават всяка година, само самолетните билети им струват почти 2000 лева на човек, т.е. почти 4000 лева за двамата. Ако 30 години го правят всяка година, само за самолетни билети заради детето си в чужбина, са похарчили 120 хиляди лева, а не са само тези пари. На някои им е смешно и се смеят с глас ...
85
13
 
6
 
! Отговори
Не е смешно преди 5 години
Продадох едни наследствени имоти и пратих 150 хиляди долара на синът ми в САЩ, за да си купи жилище. От САЩ към България нищо. Не познавам такива, които да пращат пари в България или да получават пари от чужбина, но познавам и други хора, които са пращали пари в чужбина като мен.
84
2
 
13
 
! Отговори
Икономика преди 5 години
"Средствата, които са изпратили българите зад граница, са с близо 40% повече от преките чужди инвестиции в страната"Българската икономика се движи на нещо, като субсидии и дарения от българите на вън. Ако от България не бяха избягали 76% от чуждите инвеститори за последните 10 години , заради диктаторското управление на ГЕРБ и корупция, сега щяхме да имаме много по големи доходи и повече пари в хазната. ГЕРБ е подарък за Румъния и всички фирми се преместиха там и имат 987 лева минимална заплата

Спонсорирани публикации