Маршал Хафтар: Обучен в СССР, живял в САЩ, проклятие за ислямистите

75-годишният военен се представя като "спасител" на Либия
10 апр 2019 22:30, Елка Василева
78
Маршал Хафтар: Обучен в СССР, живял в САЩ, проклятие за ислямистите
Халифа Хафтар. Снимка: архив, Reuters

Либийският маршал Халифа Хафтар, чиито сили започнаха офанзива за превземане на столицата Триполи, е смятан за войнствен и стремящ се към властта в обхванатата от хаос богата петролна страна.

С бели коси, контрастиращи с черните му вежди и тънките мустаци, 75-годишният Хафтар се представя като "спасител" на Либия. Съперниците му обаче го обвиняват, че подклажда държавни преврати и иска да установи нова военна диктатура в Либия, пише Франс прес.

Силният човек на Киренайка и актьор в либийската криза, който не може да бъде пренебрегнат, той обвинява всичките си противници, че са "терористи" или "наемници".

Неразговорливият маршал, който води спорна политика, не пропуска случай да накара хората да говорят за него.

В четвъртък той започна поредната си военна операция, този път целяща превземане на Триполи, където се намира воденото от съперника му Файез ел Сарадж правителство на националното единство, признато от международната общност.

Още по темата

Хафтар, който е проклятие за ислямистите, през 2017 г. успя да завземе източния район след операция срещу големите джихадистки групи в големия източен град Бенгази. Тя започна през 2014 г. и беше кръстена "Достойнство".

Няколко офицери от източната част на страната се присъединяват към неговите паравоенни сили, самопровъзгласената "Либийска национална армия", която успя да поеме контрола над Бенгази.

За да утвърди статуса си на силен лидер, той обяви офанзива срещу Дерна, единственият град в Киренайка, който се изплъзваше от контрола му. В края на юни миналата година той обяви, че градът е освободен от радикалните групи.
През януари той започна операция за завоюване на богатата на петрол южна част на страната и превзе без боеве Себха, най-големия град в Южна Либия и район със значително петролно находище.

Енигма

След като в продължение на две седмици беше в парижка болница, подхранвайки спекулациите за здравословното си състояние, като някои либийски медии дори го обявиха за мъртъв, през април 2018 г. маршалът влезе тържествено в Бенгази.

Родом от Киренайка, Халифа Хафтар излезе от сянката през 2011 г. в началото на въстанието срещу режима на Муамар Кадафи, в което той взе участие.

Четири десетилетия по-рано, този военен, обучен в бившия СССР, беше подкрепил военния преврат през 1969 г., с който беше свалена династията на Сенусите и Кадафи дойде на власт.

Той участва във войната между Либия и Чад (1978-1987 г.) като командващ подразделение, но беше заловен и затворен в Уади Дум, в ивицата Аузу, на границата с Чад. Тогава той е изоставен от Кадафи, който твърди, че генералът не е част от неговата армия.

Американците го освобождават от затвора по време на операция, която и до днес остава загадка, и му дават политическо убежище. В САЩ той се включва в движението на либийската опозиция.

Противниците му в Триполи държаха да му напомнят за този случай, кръщавайки контраофанзивата си, започната с цел да спре настъплението на Хафтар към столицата, "Уади Дум 2".

След повече от 20 години в изгнание Хафтар се завръща в Бенгази през март 2001 година. Малко след падането на Кадафи, убит през октомври 2011 г., около 150 офицери и подофицери го обявяват за началник на генералния щаб, номинация, която никога не беше потвърдена официално.

Подкрепа

Според противниците си Хафтар дължи военните си успехи на необявената военна подкрепа на чужди държави, като ОАЕ, Египет, Франция и по-отскоро, на Саудитска Арабия.

Франция беше принудена да обяви смъртта на трима свои военни при катастрофа с хеликоптер в Либия, където те са водели разузнавателна мисия в близост до силите на Хафтар.

Присъствието им беше определено като "неприемлива намеса" от Сарадж, чието правителство се установи в Триполи през 2016 г. с подкрепата на ООН и на западни страни, включително Франция.

Но правителството на националното единство, подкрепяно от милициите от западната част на страната, не е признато от властите в Източна Либия, особено от избрания през 2014 г. парламент, който обяви Халифа Хафтар за легитимен и го произведе в маршал.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
22
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До ......Подобно тежко е положението на обикновените хора и в другите арабски държави дето западът им "пося" демокрация и "хуманизъм"....А при диктатурите в арабските държави как беше? Колко са убитите и безследно изчезналите? Или казваш, че диктаторите трепят хуманно? Аман от ***!
31
3
 
35
 
! Отговори
До ГРУ преди 5 години
Верно е тъжна истина! Колко хора се натискаха да работят в пустинята за 200-300$ и каишите да им викат "бели роби"... Това беше върха на сладоледа по комунистическо!
30
25
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Поредната фейк руска статия :))))))))Истината е, че Хафтар наскоро ходи в Москва за среща с Лавров, Шойгу и собственикът на "Вагнер". Веднага след това руските транспортни самолети заминаха за Либия. Вагнеровците са там и белята е готова! Нищо няма да направят пак :)))))))))
29
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя фес, е нахлупил руски ка лпак стоейки до шестозвездника........пародия......
28
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е от старата школа.
27
8
 
28
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
"Съперниците му обаче го обвиняват, че подклажда държавни преврати и иска да установи нова военна диктатура в Либия, пише Франс прес"Разбира се ,че е необходима военна диктатура , а не някакво лигаво ,мекокиткесто ,неолиберално правителство.В една обхваната от разруха страна след поредната "Арабска пролет" е необходимо ,мир и спокойствие в този ,както и в повечето държави се постига с военна диктатура
26
10
 
16
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 5 години
Еваллата ГРУ-кефиш!!!
25
11
 
49
 
! Отговори
ГРУ преди 5 години
Истинската истина е,че при Кадафи вие ДОБРОВОЛНО се натискахте и давахте"мило за драго" да бачкате в Либия за щатската валута наречена долар,бре!До края на миналия век и преди да паднат визите за ЕС-2000 година,вие бяхте готови и на немислими неща и действия само и само да се доберете до Либия на полковник Муамар Кадафи,бре!Е това е истинската ИСТИНА и тя верно е тъжна,бре!!!
24
14
 
31
 
! Отговори
... преди 5 години
Тъжната истина е, че при Кадафи, ние бяхме обслужващ персонал, на заплата при либийците, а сега хайваните са пушечно месо на чужди, хитнически интереси. Подобно тежко е положението на обикновените хора и в другите арабски държави дето западът им "пося" демокрация и "хуманизъм"
23
17
 
14
 
! Отговори
ГРУ преди 5 години
Давай маршале/фелдмаршале!!!В тебе е единствената надежда на всички честни и знаещи хора!Защото ако превземеш Триполи(а не бъдеш разгромен!),то незасегнат ще остане от 2011 година твоята база-град Бенгази!А там както всички честни и знаещи хора са родителите(и живи свидетели!) на 459-те деца УМИШЛЕНО заразени с ХИВ вируса на СПИН от пет "медицински"сестри и агента на МОССАД- лаборанта Ашраф.Твоята бъдеща победа ще съхрани свидетелите(и доказателствата!)за това чудовищно престъпление -1998година!
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече и нощни смени ли карат тука?
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, пак отлагат Брекзит.
20
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утрепаха Кадафи и разсипаха поредната светска държава.Сега разни чалмалии колят и бесят хорицата. Анархия пълна.А нефта на Либия си изтича в резервоарите на западните "демократи"И САЩ и Франция и Великобритания си източват богатството, забравили за демократични ценности, държавност, човешки права и т.н.Затова ли свалихте и убихте Кадафи бе герой? Ето на какво се градизападната цивилизация сладки приказки, крадене на чужди богатства, разруха, кръв и страдание на обикновенните хора.
19
7
 
47
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
По времето, когато в България червени и сини бандити направиха изкуствена хиперинфлация и ограбиха спестяванията на милиони българи, Либия беше стабилна и богата държава. Тя ми даде възможност с труда си да изхраня семейството си. Кадафи беше избесил радикалните ислямисти, Англо-саксонците унищожиха Либийската държава за да заграбят петрола. Проклетницата Хилари Клинтън даде заповед за убийството на Кадафи. Дано се намери човек силен като Кадафи и да възстанови Либия!
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТОТи със всичкия ли си? Виждал ли си L-39 и знаеш ли за какво служат? А момчетата са нашите, не са вашите! С орлов поглед и излъчват мирис на тестостерон. Вашите подскачат под знаме с цветовете на дъгата. Виждан си и ти да рипкаш.
17
4
 
5
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
"До Рок енд ролПриятелю, всеки се величае, както му се хареса. През ВСВ по тези места е действал фелдмаршал Монтгомери."... Може да си прав, приятелю. Може би бих търсил информация за да споря или да се съглася с теб. Но в момента вече съм на много салати и ракии и мнооо ми се спи за да го правя. Просто като чуя фелдмаршал се сещам първосигнално (и може би погрешно) само за Паулус, Манщейн, фон Лееб.. Заспивам. Лека! Бъди здрав!
16
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До славянинСлушай бе, ....., Джек Лондон е бил социалист. Да беше учил малко повече, преди да взимаш участие.
15
1
 
16
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
"До Рок енд ролПросто е поредния циркаджия, за когото Бисмарк би казал: ''Ще пратя пруската полиция да го арестува с армията му''... Не че нещо - обаче в момента в който ми цитира Бисмарк.. Изникна ми в главата доста неприятна фраза (цитирам по памет)" Не бих пожертва даже един гренадир от Померания за тези!" - казва той за нас, българите, за освобождението ни от турско робство. Така че, не ми хвали Бисмарк.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рок енд ролПриятелю, всеки се величае, както му се хареса. През ВСВ по тези места е действал фелдмаршал Монтгомери. Та защо и този да не се пише фелдмаршал? Как Б.Б. се произведе в генерал? Само неговата пословична, неподражаема скромност му попречи иние да си имаме фелдмаршал. А що генерали произведоха! Дето не само нямат генералщабна академия, а и взвод не са командвали в казармата! Спомнете си генерал Атанас Атанасов!Боже, пази България!
13
0
 
7
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
Аре сега! Аз като съм почитател на Джек Лондон ще ме изкараш *** ли? Не прави такива обобщения. Джек Лондон няма нищо общо с *** идеологията. Сигурно не съм чел всичките му произведения, но това което съм чел и преди и сега много го харесвам. Айде малко по сериозно!

Спонсорирани публикации