Стъпването на китайски военни във Венецуела променя правилата на играта

Китай ясно заявява, че ще брани интересите си в страната
10 апр 2019 21:44, Екип на Dnes.bg
90
Стъпването на китайски военни във Венецуела променя правилата на играта
Снимка: Reuters, архив

Докладите за пристигането на китайски военни във Венецуела през уикенда със сигурност би трябвало да бъде голямо събитие на световната политическа сцена.

За разлика от Русия, която неведнъж е изпращала военните си сили в страната, това е изключително рядка стъпка за китайците.

Докладите сочат, че броят на китайските войници е 120 и че те са пристигнали на 28 март на остров Маргарита в Карибите край бреговете на Венецуела, пише бившият дипломат от кариерата М.К. Бадракумар в indianpunchline.com. Причината - "за доставка на хуманитарна помощ и военни доставки на правителствени сили". След като са доставили товара, войниците на Китайската народно-освободителна армия са били преместени във венецуелски военен обект.

И докато хуманитарната доставка е една от многото в страната, то пристигането на китайските войници остана малко встрани от погледа и на медиите.

Още по темата
Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира, Венецуела е внесла оръжие от Китай в размер на 349 млн. долара само за периода от 2010-та до 2014 година. Първоначално закупувайки нискотехнологични оръжия, като радари и тренировъчни самолети. Военните доставки през 2017 г. вече включват бронирани превозни средства, боеприпаси, униформи, както и резервни части за оръжия, произведени в Русия.

Преди седмица около 100 руски военнослужещи бяха изпратени във Венецуела, за да инсталират комплекс за обучение на военни хеликоптери, но подробностите за мисията на китайската армия не бяха разкрити.

По принцип има тясна координация между Москва и Пекин по въпросите на външната политика и е напълно възможно разполагането на военните от двете страни във Венецуела да е съгласувана стъпка.

И Русия, и Китай са инвестирали много във Венецуела, като последната е доста по-напред от първата.

"За десетилетие - от 2006 до 2016 г., Китай е отпуснал на Венецуела около 62 млрд. долара, като този дълг се обслужва предимно с петрол. През последните няколко години Москва пък е дала 17 милиарда долара под формата на заеми и инвестиции на Венецуела. А през декември двете правителства подписаха ново споразумение, съгласно което Русия ще инвестира още 6 милиарда долара в страната", пише LA Times.

"Китай и Русия са двата основни кредитора на Венецуела и са основната икономическа сила, която държи правителството на Мадуро на повърхността", допълва изданието.

В статията на LA Times се посочва, че Китай и Русия третират финансовите си операции във Венецуела по различен начин, като Китай е "по-прагматичен", а Русия "по-идеологическа".

В замяна на инвестициите си, Китай получава суровини, евтин петрол и други дивиденти, докато Москва е по-заинтересована от разширяването на военното си присъствие и създаването на мостик между Северна и Южна Америка.

"За Русия, инвестициите и "дрънкането на оръжие" за отбраната на Венецуела винаги са били начин за демонстриране на власт в американския двор. Кремъл се опитва да отвърне на интересите на САЩ и НАТО в Източна Европа и бившия Съветски съюз, особено в Украйна.

Русия реагира доста по-остро на намесата на САЩ във венецуелските дела от Пекин, които призоваха за диалог при излизането от кризата. Много американски анализатори дори вярваха, че Китай може да загуби вярата си в президента Николас Мадуро.

Но тези предположения бяха опровергани от внезапното пристигане на китайските военни на остров Маргарита, известен с великолепните си пясъчни плажове, мангрови гори, уиндсърфинг и кайтбординг.

Според руски експерти, американските съюзници от Латинска Америка очакват бързи действия от страна на САЩ, но от друга страна никой не изглежда да има голямо желание да поиска директна военна намеса за промяна на режима във Венецуела.

Вашингтон се опасява, че всяка военна намеса може да бъде контрапродуктивна и да доведе до хаос, и дори по-лошо, да обедини хората на Венецуела срещу Съединените щати. Което може да рефлектира и сред останалите латиноамерикански страни.

Пристигането на руски войници във Венецуела обаче "предизвика нервна реакция във Вашингтон", както отбелязва руското външно министерство на 30 март в отговор на острото изявление на американския съветник по националната сигурност Джон Болтън.

Болтън предупреди Москва, че "разглеждат такива провокативни действия като пряка заплаха за международния мир и сигурност в региона".

Руското външно министерство обаче отхвърли предупрежденията на Джон Болтън и заяви, че Русия няма да "започне или разшири военните операции" във Венецуела.

Външното министерство подчерта, че "плановете на САЩ за бърза смяна на режима в Каракас са се провалили". И недвусмислено заяви, че е далеч от идеята за създаване на военна база във Венецуела, разположена толкова близо до бреговете на Съединените щати.

Ако руското и кубинското присъствие във Венецуела е доста неприятно за администрацията на Тръмп, то пристигането на китайските военни е още по-горчив хап, имайки предвид проникването на Китай в Латинска Америка. Всъщност Китай се присъедини към Русия, за да докаже намерението си да защити собствените си интереси във Венецуела.

Разбира се, както Москва, така и Пекин взеха под внимание последния коментар на президента Тръмп, че той възнамерява да обсъди със своите руски и китайски колеги въпроси относно Венецуела.

Без съмнение, разполагането на китайски военни във Венецуела незабавно ще промени ситуацията в кризисната ситуация в страната. Китай съвсем ясно сигнализира, че има капацитет и е готов да спаси правителството на Мадуро. Пекин не само подчертава, че е заинтересована страна, но и потвърждава нарастващото си глобално влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗЕМЯТА ДНЕС !!! ВСЯКО ДЕТЕ СЕ РАЖДА БЕЗ ЗАЯВКА ! НО ВСЕКИ РОДИТЕЛ МУ ПОЖЕЛАВА - ИМЕНИЕ В СУПЕР КЛИМАТ И ИКОНОМИ И СЛУГИ И ЯХТИ И КОМФОРТ ОСИГУРЕН ОТ ДЕЦАТА НА ДРУГИТЕ РОДИТЕЛИ -ЖИТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА !!-ТОВА Е КАПИТАЛИЗМЪТ -ФАЛШИФИСИРАЩ ДУМАТА "ДЕМОКРАЦИЯ"! ЗА ДА ОТЦЕЛЕЕ ТОВА "ОБЩЕСТВО" СЛУГИТЕ ТРЯБВА ДА СА ОТ ДРУГА ПЛАНЕТА , А ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА БЛАГА ДА СА ЗОМБИРАНИ !!!!!!!!!!!!!
67
4
 
16
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 години
ЦЯЛ СВЯТ ДА СЕ ОБЕДИНИ СТЕЩУ СВЕТОВНИЯТ АГРЕСОР СА.Щ. И ТЕ ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ НЕ СА ГОСПОДАРИ НА СВЕТА 568
66
3
 
16
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВА Е СЛЕДВАЩАТА ИДЕЯ НА РИКС-/БИВШ БРИКС /!?:- ДА ИЗГОНЯТ " БРИТИШ ПЕТРОЛИУМ" ОТ МЕКСИКАНСКИЯ ЗАЛИВ !?!?НЕ Е ЧУДНО -СЛЕД КАТО "БР.П." ПРЕЧУКА ГЪЛВСТРИЙМ !!! В БЪДЕЩЕ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ И ДЪРЖАВИЦИ ЗАСТРАШЕНИ ОТ "ЗАМРАЗЯВАНЕ И БЛОКИРАНЕ " НА ПАРИТЕ ИМ В БАНКИ КОНТРОЛИРАНИ ОТ САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ ГИ НАСОЧАТ КЪМ НЕЗАВИСИМИ /ОТ ПОСЛЕДНИТЕ/ БАНКИ !?!?!?
65
7
 
31
 
! Отговори
Adam преди 5 години
американската иммперия беше дотук:) сега следва залез
64
7
 
25
 
! Отговори
xx преди 5 години
До ЗозоАко ги окупират американците, петрола който ще получават няма да е евтин а безплатен - за справка - Ирак и Либия
63
39
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
.....Китай получава суровини, евтин петрол и други дивиденти....Начи Мъдуро зарпродава на едро за жълти стотинки.....А нашите *** си мислят, че го държат на власт заради черните му очи :)))))))))))))))Смешни ***! Е за това няма ток ..................
62
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе кажете си го направо.Говедовъдите ги гонят отвсякъде вече.То срещу няколко дузини камилари,въоръжени с прашки е лесно да се правиш на Рамбо,но с Русия и Китай насреща ситуацията е съвсем друга.Шутове в Крим и Донбас,мощно кроше в Сирия,ритник във Венецуела,шамари в Китайско море,пердах от Ким в Корея,а както е тръгнало скоро ще си бият камшика и от Либия и Афганистан.
61
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До китаеца"Да защо не пробват, като през 1969г."Защото Путин им даде даром и трите острова. В знак на приятелство и покорство.Май си пропснал тази информация. Жалък...
60
6
 
18
 
! Отговори
Червонец преди 5 години
До КИТАЕЦА (64)Нямаш понятие нито от история, нито от прогнози. Не си и чувал и не можеш дори да подозираш, че през първото тримесечие на 1950 г., Мао Цзе Дун живее на втория етаж във вилата на Сталин край Москва /Ближняя дача/ и накрая, при личен разговор предлага на Генералисимус Сталин, Китай да влезе в състава на СССР като обикновена поредна република без да настоява за каквито и да е привилегии.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реалисткато турчин удобно си пропуснал дпс
58
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които са против езика на омразата, леят неспирна омраза в интернет против Русия и всичко руско. Това са няколко български турчина, които още но могат да приемат, че България е освободено с решаваща руска помощ и тъгуват, че днес те не са в затворите на Ердоган. Ами ето Къпъ куЛЕ е близо и си живейте в хиперинфлацията на Турция.
57
18
 
4
 
! Отговори
Аззз преди 5 години
"разполагането на китайски военни във Венецуела незабавно ще промени ситуацията в кризисната ситуация в страната" кой ги пише тези безсмислици?
56
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААТи какво се надяваш на турско-китайско учение в Средиземно море? Искаш да бъдеш уважен от турски... с китайски вазелин ли?
55
37
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
Руснаците са примитивен и войствен народ. Виж китайците са друга бира. И в евангелето пише, че жълтата раса ще завладее света.
54
23
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 години
До До китаеца 65 Това което си написал е лъжлива легенда.Никакво незнайно оръжие не са имали руснаците.
53
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОБЪРКАХА СЕ КРАВАРСКИТЕ СМЕТКИ.МАЙДАНЧЕТО В КАРАКАС СЕ ПРОВАЛИ.
52
8
 
37
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Колко сме смешни....четем за света, някой се радват на руснаците, други на китайците,трети на САЩ.... А някой ще види ли ние на какво дередже сме? С всяка измината година, благодарение на Боко Тиквата и БСП, ДПС и т.нар. "патриоти" - разликата с нашите партньори от ЕС се увеличава,но не в наша полза.Демокрацията се руши, Боко пърди и ние дишаме с отворени гърди.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти не знаеш остров Даманский къде се намира.
50
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея па кога направиха кораб можещ океана да преплава без да потъне...изтървал съм нещо!
49
38
 
7
 
! Отговори
КИТАЕЦА преди 5 години
Сибир ще бъде китайски!

Спонсорирани публикации