Тайната организация Gap, която "замита" след общината на Рим

Рим тъне в разруха, но гражданите му не се отказват
10 апр 2019 22:20, Нели Христова
8
Тайната организация Gap, която "замита" след общината на Рим
Снимки: Reuters

Те набелязват цел, правят удар и изчезват в нощта. Не говорим за престъпници, нито за обикновени нарушители на реда. Gap e тайна организация, която върши това, което управата на Рим не може – да поправи разпадащия се град.

Близо 10 хиляди – това е броят на дупките в италианската столица, които предизвикват гняв у шофьорите на скутери. След затварянето на депото за отпадъци през 2013 г., улиците на красивия град често биват заливани от боклуци. Често автобуси се запалват на спирките, а ескалаторите на метрото спират да работят. Рим буквално се разпада, а общината не получава достатъчно пари, за да се справи с всички проблеми, които са се загнездили трайно там.

Още по темата

Часът е 6 сутринта. Метрото едва е тръгнало, улиците са празни, кафетата чакат първите си клиенти. Седем мъже и жени, скрили лицата си и покрили главите си с качулки бързат да приключат работата си по запълването на една от многото дупки. Те натоварват цимента и пясъка на колата в близост до тях и изчезват.

Те не са престъпници, въпреки че това, което правят, е на практика незаконно, без позволение на общината. Тези седем "нощни феи“ са част от организацията Gap, която е съставена от около 20 активисти, които са взели красотата на града си в свои ръце.

През последните няколко месеца групата е изключително заета. Те поправят фонтан, построен през 1940 година в двора на училището Principe di Piemonte, възстановяват пешеходната пътека на едно от най-опасните пътища в града, а работата им по голямата дупка, която щом завали се пълни с вода и отнема живота на множество коли, е последният им удар.

След себе си те оставят само своето лого – чук и отвертка. Понякога то е допълнено от писмо, което подканя останалите римляни да се присъединят към групата или поне да последват техния пример.

"Ние сме тайна организация, но вместо да планираме саботажи, ние поправяме онова, което бюрокрацията не може", гласи съобщението им.

Мъж с псевдоним Пепе е един от основателите на Gap. Идеята му хрумва, след като подава сигнал фонтана в училището на сина му да бъде поправен. Майсторите сменят само тръбата, но съоръжението остава неизползваемо.

"За това решихме да се намесим", разказва Пепе пред The Guardian.

Той признава, че са нарушили закона, като са влезли на територията на училището през нощта без позволение и без заповед за ремонт на фонтана.

"Да, опълчихме се на правителството, но никой нямаше да го поправи в следващите две години. За това си казахме: "Нека пробваме и да видим какво ще стане“, допълва Ренато, друг член на Gap.

Активистите обаче твърдят, че това не е начин да се опълчат на кмета на Рим Вирджиния Раги, а действията им не са провокирани само от нейната политика.

"Ситуацията, в която се намира градът ни сега, е последствие от проблеми, натрупващи се дълги години. Всички партии, които са управлявали града са отговорни“, казва Надир, още един член на организацията.

Много италиански градове, сред които Неапол и Торино, страдат от намаляване на общинския бюджет и изпитват трудност във финансирането на дейности, свързани с инфраструктурата.

Кризата в Рим е толкова голяма, че преди няколко месеца Вирджиния Раги предложи парите от "Фонтана ди Треви“ да бъдат използвани за поправяне на улиците в града, вместо да отидат за благотворителност на католическата църква. Ватикана силно се възмути от предложението. 

Много критици обаче смятат, че действията на Gap ще намалят желанието на общините да се справят с проблемите, защото няма да прахосват пари, ако гражданите се справят с проблема безплатно и доброволно.

Активистите не споделят тяхното мнение. Те се надяват, че действията им ще накарат общината да започне да си върши работата.

"Ние не сме анархисти, а просто хора, които живеят тук и са съседи, които искат  да подобрят нещата. Надяваме се, че повече хората ще последват примера ни и след време ще видим как Gap ще трансформира градовете“, казва Надир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
нещо подобно има и в София...
7
0
 
7
 
! Отговори
ЕВО преди 5 години
Gap e тайна организация, която върши това, което управата на Рим не може да поправи разпадащия се град.Тук в София,ситуацията е идентична.Дупки,ровове и трапове,колкото щеш.Фонтани,водни стени,тераси и всичко водно,което ти се прииска ,сега в дъжда е налице.Пръв помощник на общинската управа е легалната и мощна-Гепи Груп.Навсякъде помита и замита,че и за още пита.Каква идилия в две европейски столици.Тайна работна организация рамо до рамо с явна корупция на столично и държавно ниво.Е,мафия!
6
0
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Браво на тимуровците, ама защо ни ги пишат тези статии? На ГЕРБерите много им се ще хем да плащаме данъци, хем сами да си ремонтираме улиците. За тях да остане само краденето на спокойствие. Долу ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, Воля, АБВ и прочие предатели на прехода!
5
1
 
13
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Великия Рим, центъра на най-великата империя в модерната история тъне в боклкук и се разлага пред погледа на безразличния свят. Защо янките си мислят, че това няма да се случи с тях след като в сравнение с величието на Римската Империя са бебета в наакани пелени?
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях в Рим миналата седмица - градът е един голям *** на открито - пълна трагедия...Всичко е амортизирано, стои някак нечистоплътно, мръсно, пъно е с маймуни навсякъде и вечер са си направо агресивни
3
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига с червената пропаганда,След малко е полунощ и Ви свършва смянатаВземете малко въздух...
2
6
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
това са няколко членове на герб загрижени до крайност за инфраструктурата
1
12
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Май Солскяр шса окаже същия тъпан като Пената навремето. Пуска играчите на терена без никаква идея. Да се оправят там да ритат и бележат, да са надявами... Барса им наниза вече един гол... без вазелин

Спонсорирани публикации