Неизбежната война Китай – САЩ: Ще е на терена на технологиите

Ако се вярва на последните новини, Европа ще е само наблюдател
12 апр 2019 11:04, Елка Василева
141
Неизбежната война Китай – САЩ: Ще е на терена на технологиите
Снимка: архив, Reuters

Китай избра терена на неизбежния сблъсък със Съединените щати: технологиите. Избор, продиктуван от анализа на историята, тъй като Поднебесната империя губи хилядолетното си превъзходство, като пропуска Индустриалната революция.

Двата гиганта на планетата са рамо до рамо. С четири пъти по-голямо население, Китай вече е икономическа сила, равняваща се с Америка. От пет години брутният вътрешен продукт (БВП) на Поднебесната империя е по-голям от БВП на Съединените щати (изчислен в паритет на покупателна способност).

Страховити конфликти

Този тип съперничество по природа е нестабилен, пише Жан-Марк Витори, в. "Ле-з-еко". През втората половина на 20-и век противопоставянето между Русия и Съединените щати се изразяваше в Студената война след два страховити конфликта. Предходните векове пък са би ли белязани от войни между империи. На какво ще прилича сблъсъкът между Съединените щати и Китай?

Да започнем с добрата новина: войната не би трябвало да бъде военна. След като се провали във Виетнам и Близкия изток, Вашингтон не иска вече да налага със сила своята концепция за демокрация на останалата част от планетата. Въпреки че неговият военен бюджет е три пъти по-голям от бюджета на Китай.

Пекин пък никога не е искал да завладява света с оръжие. Неговите офанзиви се ограничават до съседни територии (слагането на ръка върху Тибет преди 60 години, последния опит за инвазия - във Виетнам преди 40 години, връщането на Хонконг преди малко повече от 20 години). Проектът му "Нов път на коприната" е преди всичко търговски. Единствено обсебващият въпрос за Тайван изглежда може да предизвика опасно отклонение.

Индустриализацията на Запада

Къде тогава ще се състои битката между двете големи сили през първата половина на 21-и век? Там, където реши Китай: в технологиите. И това решение следва от анализа случилото се през вековете. Китайският вицепрезидент Ван Цишан го обясни на Световния икономически форум в началото на годината: "Китайската цивилизация е на повече от 5000 години. Когато обаче Западът се впусна в индустриализация и превзе океаните, Китай изостана, защото неговите императори решиха да затворят портите, и той след това стана жертва на външни агресии."

Китайският президент Си Цзинпин обобщи продължението при неотдавнашното си посещение в Европа: "Ние направихме за 40 години това, което вие направихте за три века."

В очите на китайските ръководители технологиите са в основата на апогея, упадъка и възраждането на страната им. През Средновековието Поднебесната е била на върха на своята мощ, с всички големи технологични постижения на онази епоха - компаса, барута, хартията. Марко Поло се връща оттам напълно зашеметен. Въглищата, парната машина, фабриките и електричеството обаче пренареждат картите. Именно технологичният обрат предизвиква упадъка на китайската икономическа мощ и след това - военното поражение в средата на 19-и век. 100 години по-късно империята е просто едно джудже.

В началото бе Шанхайската класация

По време на Студената война между Съветския съюз и Съединените щати технологиите също изиграват водеща роля. Москва прави голям удар, като изпраща първия човек в космоса, а Вашингтон реагира с мълниеносна скорост, изпращайки първите хора на Луната осем години по-късно. Тази битка обаче е символична, въпреки че направените разходи позволяват на Америка да установи индустриалното си превъзходство (информатика, аеронавтика).

Този път технологиите ще бъдат в сърцето на конфликта. Китай се подготвя за него от дълго време, на всички фронтове. На първо място в образованието, с обучаването на милиони инженери и подбора на най-добрите китайски и чуждестранни университети, първоначално с прочутата Шанхайска класация преди повече от 15 години. Следват компаниите със смес от държавна подкрепа и свобода, за да бъде благоприятствано раждането на бъдещите гиганти, по-специално в дигиталната област - сега всеки от прословутите американски GAFA (Google, Amazon, Facebook и Apple) има свой китайски еквивалент - BATX (Baidu, Alibaba, Tencent и Xiaomi). Също и финансиране, с процъфтяването на рисковия капитал в един при все това много регламентиран сектор.

Публично изкупуване на компании за соларни панели

Стратегическият план "Произведено в Китай 2025", който бе представен през 2015 година, координира и продължава тази амбиция. Той също направи така, че американците да осъзнаят залога. Откъдето и мащабът на аферата Huawei - китайският производител на телекомуникационно оборудване, подозиран в шпионаж, в момент, когато е един от водещите играчи в областта на 5G мрежите - следващото поколение в мобилните телефони.

Мобилизацията на Китай е все по-видима. Китайският рисков капитал скоро ще върти повече пари от американския. В Китай се регистрират два пъти повече патенти, отколкото в САЩ. Съобщено бе, че две генетично модифицирани бебета са се родили там в края на 2018 година. В областта на изкуствения интелект най-добрите китайски академични статии са на път да бъдат четени повече от американските. Китай се представи успешно на публични търгове в областта на производството на редки метали и соларни панели. Той придоби германския шампион в сферата на роботиката Kuka. Атакува автомобилостроенето посредством електрическите двигатели и батериите. И това е само началото.

Битката ще е дълга, вълнуваща, епична. Тя ще противопостави не само две индустрии, но и две култури, две политически системи и две философии за света. Ако се вярва на последните новини, Европа ще е само наблюдател.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: КитайСАЩтехнологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Америка никога не е уважавала интелектуалния елит тя уважава най-злия му враг икономическия елит.Америка се сеща за интелектуалци и духовен елит само когато е заплашена от външен враг и и трябват технологии който вездесъщите икономисти и брокери не могат да създадат прекалено са прости за целта и когато и трябва материал за идеологическа пропаганда.Докато Китай винаги е уважавал духовния и интелектуален елит единствения проблем беше налаганата от държавата идеология но и той вече отпада.
63
2
 
2
 
! Отговори
ЦЕНЕТЕ БУШ преди 5 години
ПРЕДИШНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТИ СЪСИПАХА ИНОВАТИВНАТА,ИКОНОМИЧЕСКА МОЩТ НА АМЕРИКА.ЗАНИМАВАХА СЕ ДА ПОКАЗВАТ НЕНУЖНИ И НЕРАЗУМНИ МУСКУЛИ:КАДАФИ,ИРАК,СИРИЯ - А СЪСИПАХА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА МОЩ НА САЩ.В ТОВА ВРЕМЕ ТИХО КИТАЙ АБОГАТЯ И УКРЕПНА ТЕХНОЛОГИЧНО И НАУЧНО.СЕГА КИТАЙЦИТЕ ОГРАНИЧЕНИ ОТ БУШ ИДВАТ В ЕВРОПА-СТРАТЕГИЯТА Е ДА ОГРАБЯТ ЕВРОПЕЙСКОТО "НОУ-ХАУ" И ДА НИ ОСТАВЯТ ПО ИЛИ БЕЗ ГАЩИРЕАЛНА ОПАСНОСТ ПРИ ОЧЕВИДНАТА ГИНТЕЛЕКТУАЛДА НЕМОЩ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ.ТАКТ3КАТА-ОГЛОЗГВАНЕ ПО ОТДЕЛНО
62
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ заслужават уважение за много неща, но какво са САЩ, държава на 200г. пред китайската цивилизация на 4000 години? 20 век беше несъмнено века на САЩ, но 21 век по всичко изглежда се очертава да бъде века на Китай. Освен ако лукавите англосаксонци не им навредят ро някакъв начин. Сами виждате, че САЩ не се свенят да използват санкции спрямо конкуренти като Huawei и да нарушават правилата на СТО за собствени изгоди. Китай засега действа умно и не се поддава на американската агресия.
61
0
 
13
 
! Отговори
Ц2 преди 5 години
До АнонименИнтересно разсъждение, но китайците са организирани, дисциплинирани и амбициозни, за разлика от индийците.
60
6
 
18
 
! Отговори
Китай са велики преди 5 години
"Китай е спящ гигант. Нека спи защото когато се събуди ще премести света" - Наполеон. Китай е ВЕЛИКА цивилизация на 4000г. като от 2000г. от тях е била най-голямата икономика в света. В момента просто си връща статута. Всяка страна си има проблеми и Китай не е различен, но виждате за колко кратко време успяха да постигнат огромен прогрес. В много технологии вече са пред САЩ и американците са догонващи! Това естествено изнервя американците до краен предел, но няма връщане назад. Дракона е събуден
59
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най-големият страх на китайските комунисти е да не им затворят западните пазари както направиха с руските наглеци"Точно така, ама не съвсем. А с какво американците ще си помпят консуматорския капитализъм, като само от това действие стокооборота ще падне поне с 50%? Няма потребление, няма заеми, няма лихви - всичко отива по дяволите.
58
4
 
3
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 5 години
ЖЪЛТУРКО......... БЯЛАТА ЧЕРНАТА И ЖЪЛТАТА РАСА КОМБИНИРАНО СА 2 МИЛИАРДА,АЙДЕ ДА ПОЗНАЕШ КЪМ КОЯ РАСА СА ДРУГИТЕ 6 МИЛИАРДА(ЧЕ И ПОВЕЧЕ) И КЪМ КОЯ РАСА СА РЕГИОНИТЕ НА:БАЛКАНИТЕ,КАВКАЗ,АНАДОЛА,БЛИЗКИЯ ИЗТОК,ЮЖНА АЗИЯ,ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ,ОКЕАНИЯ,ЛАТИНСКА АМЕРИКА,СЕВЕРНА АФРИКА,ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ!!!! НЯМАЛО КАФЯВА РАСА ДРУГ ПЪТ!!! КАК ЩЕ НЯМА СЛЕД КАТО КАФЯВАТА РАСА СМЕ НАД 6 МИЛИАРДА И НАД 80% ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ!!!!!!!! А ТИ СИ КЪМ ЖЪЛТАТА РАСА
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За пет години населението на Индия се е увеличило със 110 милиона"От които 100м мъже и 10м жени, заради абортите и сбърканата им представа за наследство. След още 50 години в този стил ще стигнат до вътрешна имплозия, поради простата статистика, че получи ли се 110 мъже срещу 100 жени средно следва кървава баня.
56
3
 
7
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Китай е спечелил тази война. Защото произвежда 90 процента от количеството на така наречените редкоземни метали ,а САЩ нула процента.А без редки земи няма електроника, ракети ,самолети, оръжия, лазери и няма бъдеще в техниката.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Населението на жълтата раса започва да намалява катастрофално. Япония се топи, Южна Корея се топи, Китай започва да се топи. Славянските държави са поели по същия път. В Русия само мюсюлманите се увеличават, а руснаците бягат в западни страни (стига да получат виза). Кaфявите (индийци, близкоизточни и т.н.) се увеличават, заедно с африканците. Единствената западна страна, чието население все още отчита естествен прираст са САЩ. Латиносите са към кaфявата раса.
54
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Камбоджа- както казваха в една реклама О̀бъркал си рейса пич. Това, което правиш се нарича спам.
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 56 от славянинПълни глупости говориш. Първите човешки цвилизации са се зародили в Месопотамия, Египет и Индия - все "кафяви" народи. Цивилизация никога не е имало в Русия. Когато Индия е била най-богатата и просперираща страна в света, в твоята Русия буквално са живяли в пещери и са се учили какво е огън. Хайде пътувай
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56Точно така. Да отбележа, че работната ръка в Индия е значително по-евтина от тази в Китай и много западни заводи започнаха да се местят в Индия, Бангладеш, Виетнам и т.н. Китай има своите си проблеми, трупа дългове и икономиката им не расте както преди. Неразбориите със САЩ ще им носи допълнителни негативи.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към 2030 година в света ще има около 1 милиард души безработни. ще се наложи този милиард да бъде хранен и обличан от тези които ще работят. Причината за тази огромна безработица ще бъде широкото въвеждане на ИИ във всички производства. Не случайно много страни започнаха експеримента с т.н. минимален гарантиран доход независимо дали ще работиш или не. За ИИ е все тая дали производството ще бъде в Китай или в САЩ. Разходите за труд ще бъдат еднакви, а това никак не е изгодно за страни като Китай.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се карайте за Индия и Китай, Африка се размножава най-бързо! Вече се изравни с тях по население. А в Африка най-здраво са стъпили китайците и в бъдеще ще ползват ресурсите на Черния континент максимално. Почти всички пристанища, ж.п. пътища и шосета в Африка се строят от Китай. В много държави са създали заводи, обучават младите африканци в китайски университети.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 50 от славянинТова че жизнения стандарт на Индия е нисък през 2019г. не означава, че и през 2050г. ще бъде такъв. Всичко се променя. Неминуемо с ръста на икономиката се покачва и жизнения стандарт.
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ние направихме за 40 години това, което вие направихте за три века."Правилното е:"Ние ИЗКОПИРАХМЕ за 40 години това, което вие направихте за три века."изкопирването принципно е доста по-лесно от измислянето.
47
1
 
1
 
! Отговори
Колко САЩ = Китай преди 5 години
До super marioАко 2/3 от цената на една стока е формирана в държавата, брои се, че е произведена в нея. Миналото лято си купих обувки за 59 лв. Държа ги в ръка и търся, дали други няма да ми харесат повече. Гледам пак същите обувки 179 лева. Не сгреших ли, отивам там, откъдето взех тези, които нося, да 59. После видях другите, имат една запетайка, водят ги найки. Та Китай произвел обувки, отчитат 59 лв към БВП. САЩ произвели запетайка, отчитат 179 лв към БВП. И обувката се брои майд ин дъ САЩ.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият страх на китайските комунисти е да не им затворят западните пазари както направиха с руските наглеци. За Китай е от жизнено значение да задържат производството на индустриалните гиганти на своя територия и това е причинат да провеждат много внимателна политика особено спрямо САЩ. Все още Китай е много уязвим ако западните фирми започнат да си изтеглят производството от Китай и започнат да го местят на други места. За Китай е страшен и ИИ защото той може да им затвори производството.
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пет години населението на Индия се е увеличило със 110 милиона. Почти колкото населението на Русия. Смятайте. Човешкия ресурс е бъдещето. В цял свят населението застарява с изключение на Индия. Тези млади хора като ги впрегнеш в заводите ще носят БВП. Докато Китай и САЩ водят търговски и кибер войни, Индия тихомълком се развива. И това че Индия е демокрация и не е комунистическа е само плюс за тях защото свободата на мисълта ражда идеи, а контрола и диктатурата ги подтиска.

Спонсорирани публикации