Неизбежната война Китай – САЩ: Ще е на терена на технологиите

Ако се вярва на последните новини, Европа ще е само наблюдател
12 апр 2019 11:04, Елка Василева
141
Неизбежната война Китай – САЩ: Ще е на терена на технологиите
Снимка: архив, Reuters

Китай избра терена на неизбежния сблъсък със Съединените щати: технологиите. Избор, продиктуван от анализа на историята, тъй като Поднебесната империя губи хилядолетното си превъзходство, като пропуска Индустриалната революция.

Двата гиганта на планетата са рамо до рамо. С четири пъти по-голямо население, Китай вече е икономическа сила, равняваща се с Америка. От пет години брутният вътрешен продукт (БВП) на Поднебесната империя е по-голям от БВП на Съединените щати (изчислен в паритет на покупателна способност).

Страховити конфликти

Този тип съперничество по природа е нестабилен, пише Жан-Марк Витори, в. "Ле-з-еко". През втората половина на 20-и век противопоставянето между Русия и Съединените щати се изразяваше в Студената война след два страховити конфликта. Предходните векове пък са би ли белязани от войни между империи. На какво ще прилича сблъсъкът между Съединените щати и Китай?

Да започнем с добрата новина: войната не би трябвало да бъде военна. След като се провали във Виетнам и Близкия изток, Вашингтон не иска вече да налага със сила своята концепция за демокрация на останалата част от планетата. Въпреки че неговият военен бюджет е три пъти по-голям от бюджета на Китай.

Пекин пък никога не е искал да завладява света с оръжие. Неговите офанзиви се ограничават до съседни територии (слагането на ръка върху Тибет преди 60 години, последния опит за инвазия - във Виетнам преди 40 години, връщането на Хонконг преди малко повече от 20 години). Проектът му "Нов път на коприната" е преди всичко търговски. Единствено обсебващият въпрос за Тайван изглежда може да предизвика опасно отклонение.

Индустриализацията на Запада

Къде тогава ще се състои битката между двете големи сили през първата половина на 21-и век? Там, където реши Китай: в технологиите. И това решение следва от анализа случилото се през вековете. Китайският вицепрезидент Ван Цишан го обясни на Световния икономически форум в началото на годината: "Китайската цивилизация е на повече от 5000 години. Когато обаче Западът се впусна в индустриализация и превзе океаните, Китай изостана, защото неговите императори решиха да затворят портите, и той след това стана жертва на външни агресии."

Китайският президент Си Цзинпин обобщи продължението при неотдавнашното си посещение в Европа: "Ние направихме за 40 години това, което вие направихте за три века."

В очите на китайските ръководители технологиите са в основата на апогея, упадъка и възраждането на страната им. През Средновековието Поднебесната е била на върха на своята мощ, с всички големи технологични постижения на онази епоха - компаса, барута, хартията. Марко Поло се връща оттам напълно зашеметен. Въглищата, парната машина, фабриките и електричеството обаче пренареждат картите. Именно технологичният обрат предизвиква упадъка на китайската икономическа мощ и след това - военното поражение в средата на 19-и век. 100 години по-късно империята е просто едно джудже.

В началото бе Шанхайската класация

По време на Студената война между Съветския съюз и Съединените щати технологиите също изиграват водеща роля. Москва прави голям удар, като изпраща първия човек в космоса, а Вашингтон реагира с мълниеносна скорост, изпращайки първите хора на Луната осем години по-късно. Тази битка обаче е символична, въпреки че направените разходи позволяват на Америка да установи индустриалното си превъзходство (информатика, аеронавтика).

Този път технологиите ще бъдат в сърцето на конфликта. Китай се подготвя за него от дълго време, на всички фронтове. На първо място в образованието, с обучаването на милиони инженери и подбора на най-добрите китайски и чуждестранни университети, първоначално с прочутата Шанхайска класация преди повече от 15 години. Следват компаниите със смес от държавна подкрепа и свобода, за да бъде благоприятствано раждането на бъдещите гиганти, по-специално в дигиталната област - сега всеки от прословутите американски GAFA (Google, Amazon, Facebook и Apple) има свой китайски еквивалент - BATX (Baidu, Alibaba, Tencent и Xiaomi). Също и финансиране, с процъфтяването на рисковия капитал в един при все това много регламентиран сектор.

Публично изкупуване на компании за соларни панели

Стратегическият план "Произведено в Китай 2025", който бе представен през 2015 година, координира и продължава тази амбиция. Той също направи така, че американците да осъзнаят залога. Откъдето и мащабът на аферата Huawei - китайският производител на телекомуникационно оборудване, подозиран в шпионаж, в момент, когато е един от водещите играчи в областта на 5G мрежите - следващото поколение в мобилните телефони.

Мобилизацията на Китай е все по-видима. Китайският рисков капитал скоро ще върти повече пари от американския. В Китай се регистрират два пъти повече патенти, отколкото в САЩ. Съобщено бе, че две генетично модифицирани бебета са се родили там в края на 2018 година. В областта на изкуствения интелект най-добрите китайски академични статии са на път да бъдат четени повече от американските. Китай се представи успешно на публични търгове в областта на производството на редки метали и соларни панели. Той придоби германския шампион в сферата на роботиката Kuka. Атакува автомобилостроенето посредством електрическите двигатели и батериите. И това е само началото.

Битката ще е дълга, вълнуваща, епична. Тя ще противопостави не само две индустрии, но и две култури, две политически системи и две философии за света. Ако се вярва на последните новини, Европа ще е само наблюдател.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: КитайСАЩтехнологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да допълня...33Нямаш нищо създадено в САЩ.
43
6
 
7
 
! Отговори
super mario преди 5 години
Китай вече спечелиха войната. Може за сега по сметки САЩ да са на равно Китай. РАзликата е в това че Китай в момента набира скорост, а САЩ губят такава. В момента скоростите са еднакви, но едната е стенденция да се увеличава, а другата да намалява. Това е основната разлика. Само се опасявам, че САЩ предприемат голяма война. Те така си решават финансовите проблеми. Само, дет отоя път нема да има лабаво и такива като нас ще се пържат на атомното слънце.
42
2
 
2
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Неслучайно USA въоражавата яко Индия през последните 10 години. Те това са го предвидили.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 44 от славянинСтандарта на живот в Индия също расте. Тяхната икономика отчита по-голям ръст от китайската. Индия е притежавала неземни богатства, преди да бъде колонизирана и съсипана. Сега просто си възвръщат някогашния статут на суперсила. Прав си камбоджанецо, да припомним и че двете най-големи религии в Азия - будизъм и индуизъм произхождат от Индия. Населението на Индия е младо и се увеличава. Притежават огромна работна ръка - по-голяма от китайската. Индия е бъдещето.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента Китай е все още на етап индустриална революция. След този етап следва постиндустриалната революция, която вече е факт в САЩ, Япония и Западна Европа. Каква е разликата? Разликата е че принадената стойност се получава в страни като Китай, Виетнам и Индия а се ползва в постиндустриалните страни които задават технологиите и печелят за сметка на сивото вещество а не на мускулната сила на работниците.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин има най-добрите технологии, веднага след него се нарежда Ким Чен Ун и едва след него Си Дзипин. По нататък са Мадуро, Кастро и т.н.
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Населението на Китай застарява, а на Индия нараства. До няколко години Индия ще има по-голямо население от Китай. Населението на Индия е младо, освен това са демокрация. Икономиката им расте, до 2050г. ще изпреварят САЩ икономически. Комунистите в Китай скапaха демографията на китайците с еднодетната политика. Индия има и ядрени оръжия и се развиват бързо. Индия е по-древна от Китай! На 7000 години. В човешката история индийци и китайци са си делили най-много първото място по бвп.
37
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Вижте статистиките за продажби на автомобили. Отново превръщате секцията на капитализъм срещу социализъм. За иновациите- Сири е записана 2005 година- Вие си правете извода. Като инж. по автоматизация не съм съгласен с това, че Русия е едва ли не технически неграмотна- напротив (разграничете политиката от личните ви виждания за дадена държава).И имам опит с американски и немски контролери и определено немските са в пъти по-добри (позицията ми е Allen Bradley и Siemens)
36
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно знам със сигурност: Китай ще си върне откраднатите територии от Русия (Манджурия). Това са обезлюдени територии, които ще бъдат изкупени и колонизирани от китайци. Процеса вече е започнал. Китай има нужда от жизнено пространство. Какво по-добро от Сибир - богата на ресурси земя, превърната в *** от вaтниците. Тези земи имат нужда да бъдат излекувани, имат нужда от нов стопанин.
35
1
 
4
 
! Отговори
прави впечатление преди 5 години
Един човек забрани на всички медии да пишат и говорят за "Апартаментгейт"!Свобода на медиите - 0
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво автомобилно производство в Европа? Не виждате ли че всички изпреварват ЕС. И Kитай и САЩ вече 10 години произвеждат и продават елеткрически превозни средства включително автобуси и камиони. А Европа още се занимава със бъдещето на дизелите. Немските призиводители всяка година година обещават че догодина ще пуснат електрически автомобил.
33
11
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 5 години
За разлика от северните варвари (руснаците), китайците са достатъчно умни да не се конфронтират открито със Запада - знаят много добре, че все още нямат достатъчно сили. Затова се съгласиха на търговски договор в полза на САЩ. Доколко ще го спазват е друг въпрос. Запада държи основните геополитически, военни и икономически лостове в света. Например, Китай е заобиколен от съюзници на САЩ. Южна Корея, Япония, Тайван, Виетнам, Индия. Монголците също не харесват Китай.Така че по-леко с изхвърлянията
32
0
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До да се каже просто.. 27 Това което си написал е мечта за нашите производители на кебапчето.Ех да можех да продам на всеки китаец по едно кебапче.Ех мечти , мечти..!
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странна е позицията на Китай, държат се все едно че те са извършили технологичната революция. Истината е че работят с технологии които са ги получили на готово или са ги откраднали.
30
4
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До bob 24 Аз пък не мразя Русия , но няма нещо което да ползвам в ежедневния си бит , създадено в Русия. Всичко е създадено от Запада и най вече Америка. Дори четката за зъби е създадена от английски затворник. А от Русия лозунгите и манифестациите.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешите! Европа няма да е само наблюдател, Европа също ще участва в надпреварата със своите си технологии. До 2020 година ЕС трябва да е на първо място в света по внос на мигранти и раздаване на социални помощи. Европейските мигранти ще бъдат най добре охранените мигранти в света! А както знаем добре охранените мигранти са най продуктивни и изобретателни.Меркел каза че Германия е поела ангажиемнт да внасят по 170 000 млади африкански инженери всяка година.
28
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До Турчина 16 Ами пише го в Евангелето.А и Настрадамус и Ванга са го казали.Настрадамус пита: Мамо , какво има за ядене ? Майката : Ах ти малък мерзавецо.
27
16
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 години
Китай е на светлинни години пред Русия. Руснаците никога не са били техническа нация и няма да бъдат. Примитивен войствен народ. А колкото да САЩ , те никога няма да се оставят да бъдат световна икономическа сила.Не са рекли , не са сринали икономиката на Китай. Без американския пазар Китай е нищо.Европа също веднага ще се пресъедини.
26
5
 
3
 
! Отговори
да се каже просто.. преди 5 години
Ако на масата седнат всичките китайци и решат да се нахранят така по-богато като истински европейци --то за НАС и трохи няма да останат . Баницата е една ,планетата е една пространството е ограничено и още преди да дойде глобалния глад въпроса трябва да бъде решен--оставям решението на въпроса на най гад....ото ви въобръжение....
25
5
 
6
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Най-мощната ракета, която се използва в момента, извърши първия си търговски полет.Фалкон Хеви на компанията Спейс Екс излетя от същата площадка на космодрума Кейп Канаверал, от която започваха в миналото мисиите Аполо на НАСА.На борда на високата колкото 23-етажна сграда ракета беше сателитът Арабсат 6А,собственост на Саудитска Арабия, който ще предава телевизионен и телефонен сигнал.И трите основни компонента на Факон Хеви се завърнаха успешно на земята.

Спонсорирани публикации