Нов проблем пред автопилота – слънцето го заслепява

Дефектът кара цялата система да се изключи
14 апр 2019 12:35, Нели Христова
10
Нов проблем пред автопилота – слънцето го заслепява
Снимка: Pixabay

След като една част от колите с автопилот се оказаха расисти, тъй като не засичаха хора с по-тъмна кожа, ново изпитание се появи пред производителите. Камерите на някои модели автомобили се заслепяват от слънцето и кара цялата система да се изключи.

Изданието за защита на потребителите сравни системата на Cadillac с Pro Pilot Assist на Nissan и Infiniti, с Pilot Assist на Volvo и с нашумелия Autopilot на Tesla. Всъщност тъкмо технологията на Cadillac спечели теста, но с далеч не перфектни оценки.

Super Cruise на теория може сам да управлява автомобила по повечето магистрали в САЩ. На практика също - до момента, в който ярко слънце не огрее волана. Върху неговата основа е разположена инфрачервената камера, която следи поведението на водача и би трябвало да сигнализира, ако той изглежда уморен, разсеян и не е в състояние при нужда да поеме пак управлението.

На фона на останалите сензори на системата този не изглежда чак толкова важен. Независимо от това обаче ярките слънчеви лъчи заслепяват тази камера, блокират работата на целия автопилот и той се изключва. За дефекта се знае от миналата година, когато системата дебютира с новия седан Cadillac CT6, но до момента от General Motors не са предложили решение. Според експертите става дума за физически проблем, който не може да бъде оправен с ъпдейт на софтуера. Евентуално това би могло да стане с филтър за обектива на камерата, или просто с промяна на местоположението й.

При всички случаи дефектът трябва да бъде отстранен бързо, защото Cadillac планира от догодина да предлага системата за абсолютно всички свои модели, както и за други марки на концерна GM.

Още новини за автомобили четете на сайта на "Аутомедия"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Що мачкате нягр.те бе.До вчера ги бихте сега направо ги газите.Оная уфсъ конгресменка която се изказа за нашите роми няма ли да се изходи по въпроса с автопилота
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо, ще измислят нещо да оправят този проблем. Бъдещето е това! Аз не мога да шофирам, ако пробвам сигурно ще бъда опасна и за околните, затова чакам с голямо вълнение тези автономни коли.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом слънцето му е проблема, пускай го само на нощно кормуване.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баси! Още ли има хора, които не знаят защо Луфтвафе бомбардираха англия само по изгрев слънце?
6
2
 
6
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Няма да излезе нищо с този автопилот , не се оборудва асфалта със специални сензори или мантинелите които да бъдат като отправни точки то няма как да се надяваш на спътниковата връзка и на сензорите които се влияят от външни фактори като климат (мъгла, силен дъжд,рязко падане на t)Човека е преминал милиони години еволюция за да предобие своите "сензори" във всякакви климатични условия.Компютъра може да има сподобноста да обработва данните но няма толкова чуствителни сензори създадени още
5
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Да не в *** тоя новия автопилот?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата седмица беше расист, сега Слънцето му пречи. Май накрая ще се окаже, че наистина изкуственият интелект се е развил дотолкова, че съвсем естествено е открил.....мързела!Ами дайте му като начало слънчеви очила, обаче ако другата седмица се окаже, че му пречи дъжда или въртенето на Земята или Марс е в ретрограден период , да знаете няма да го бъде.:-)
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нов? Автопилот има от 2012...
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам, не ми се е случвало...
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Независимо от това обаче ярките слънчеви лъчи заслепяват тази камера, блокират работата на целия автопилот и той се изключва. За дефекта се знае от миналата година"Аз затова съм твърдо против въвеждането на подобни системи на този етап. Пишман инженерите не мислят за елементарни неща, а се очаква хората да им вярват на басните за "интелигентната им система".

Спонсорирани публикации