Кулата-стрела на Нотр Дам рухна, Макрон отложи речта си

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция
Обновена: 15 апр 2019 23:00 | 15 апр 2019 21:45, Веселина Йорданова
187

Снимка: БТА

Кулата с форма на стрела на парижката катедрала Нотр Дам рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма, предадоха световните агенции.

Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори.

Още по темата
Според в. "Фигаро" част от горящия покрив също се е срутил. На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен. Пожарът избухна в горната част на храма.

Полицията казва, че причините засега са неизвестни, предаде Асошиейтед прес. Жертви няма.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вече в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) и в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки", предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на френското президентство.

Речта на Макрон беше предварително записана и трябваше да се излъчи по телевизията. Протестите на "жълтите жилетки" разтърсват Франция от пет месеца.

Пожарът в Нотр Дам избухна в 18,50 ч. местно време. Според първите хипотези той може да е свързан с обновлението на катедралата, което тече от юли насам.

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Обновлението на катедралата започна миналия юли, допълва в. "Фигаро". Според предстоятелството на храма за обновлението му са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за обновяване на кулата с форма на островърха стрела. Тя се издига на 93 метра и е изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово.

Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Пожарът в Нотр Дам се разрази в първия ден на Страстната седмица. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
5
 
! Отговори
глобално затопляне преди 5 години
сега ще ни таксуват Милиарди за Въгреродните Емисии от този пожар по Парижкото Споразумение, малкото останали бели европейци да приготват кинтите за данъка!!!
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНПариж не е само Айфеловата кула,има дворци и там е Лувъра,трябва ти два-три дни да го разглеждаш
100
4
 
12
 
! Отговори
пр0р0к преди 5 години
до края на Мандата на Макрон - Париж няма да има, помнете ми думите!!
99
4
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Проблемът на французите е, че в пожарната се се уредили само децата на бившите комунисти и активни борци от ФКП. Французите требе да се изчистят от комунистите и от децата на активните борци от ФКП ако искат да се оправат.
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И всичко това само няколко дни преди Великден?! Интересант!
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
френски личности свързани с Нотр дам - кралица Марго,Наполеон Бонапарт и генерал Дьо Гол.
96
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПАРИЖ Е ЕДНА КЛОАКА!!!САМО ПЪЛНИТЕ БАЛАМУРНИЦИ ХОДЯТ ТАМ НА ПОЧИВКА!!1 ЩЕ ГЛЕДАТЕ КУПЧИНА ЖЕЛЯЗО И ЩЕ СЕ ПРЕВЪЗНАСЯТЕ КАКВА ТОТАЛНА МИЗЕРИЯ И ПАДЕНИЕ!ТОЛКОВА НЕ СТЕ ВИЖДАЛИ ГОЛЯМ ЖЕЛЕЗЕН ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТЪЛБ С ФОРМАТА НА КУЛА ПЪЛНО Е С ТАКИВА В КВАРТАЛ БЪКСТОН В СОФИЯ!
95
4
 
7
 
! Отговори
марая гейбриъл преди 5 години
Да не съм пропуснала кога колежката Фъндък е станала кмет и на Париж?! аз съм много заета с цифровизацията на дигитализацията...
94
9
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Очевидно покривът е ремонтиран от фима на деца на френски комунисти и активни борци които само са прибрали парите и са претупали работата.
93
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представление ли гледат всички???Следващите 90 минути ще са решаващи за останалото от катедралата, казва главният пожарникар, но не си личи да предприемат нещо, за да спре да гори
92
1
 
14
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Множество църкви има запалени и обругани из цяла Франция, но естествено се прикрива. Горко на Европа и Стария свят!
91
4
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Любопитен факт целия Париж седи върху най голямото гробище в света милиони трупове и кости се намират в катакомбите под Париж,някой от черепите са подредени във формата на пентаграм!Град на лобовта ли по- скоро сатаниска столица!Това мисля аз.
90
4
 
11
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
това е визуалното олицетворение на случващото се в Европа, Европейската Раса скоро ще бъде изгорена също, не само паметниците на Европейската Цивилизация и Култура!!
89
6
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Бойко Падна!
88
3
 
8
 
! Отговори
САМОЛЕТ НОМЕР 5 преди 5 години
ЧАКАМЕ СТОМАНЕНОТО "ЧУДО НА ЧУДЕСАТА", АЙФЕЛОВАТА КУЛА, ДА ЛУМНЕ КАТО ФАКЕЛ - ТОЧНО КАТО СТОМАНЕНИТЕ КУЛИ БЛИЗНАЦИ СЕ РАЗТОПИХА ОТ САМОЛЕТНО ГОРИВО.НА ТАМ ОТИВАТ НЕЩАТА. КОЙТО ПРЕДЛАГАЛ - ПРЕДЛАГАЛ!
87
5
 
5
 
! Отговори
Морк Зукиборг преди 5 години
Ислямска Държава хареса това!
86
2
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НАЙ-СМЕШНОТО Е, ЧЕ ПОЖАРНАТА В СОФИЯ ЩЕШЕ ДА СВЪРШИ ПОВЕЧЕ РАБОТА ОТ ТЯХНАТА!!!МНОГО СА ЗЛЕ МНОГО!!КОЛИТЕ ЗА ГАСЕНЕ НА ПОЖАРА ПРИСТИГНАЛИ СЛЕД ОКОЛО ПОЛОВИН ЧАС :DА КМЕТА ОБЯВИЛ , ЧЕ ХЕЛИКОПТЕР ЗА ГАСЕНИ НА ПОЖАРИ НЯМА!!ЕТО ТОВА ВИ Е ПАРИЖ ЕДНА ПЪРВЕНЮЩИНА И НИЩО ПОВЕЧЕ!
85
7
 
2
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До ЦИКЛОПАДжамията Парижката Света Богородица: 2048 годинаАктуална кнжка. Има я в Читанката.
84
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да горят, бе! Кога са давали оръжия на турчулята тук също гореше! И след сто години пак ще ядете сапа!
83
6
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
До До ДжемиловМного внемавай вав картенката ей

Спонсорирани публикации