Кулата-стрела на Нотр Дам рухна, Макрон отложи речта си

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция
Обновена: 15 апр 2019 23:00 | 15 апр 2019 21:45, Веселина Йорданова
187

Снимка: БТА

Кулата с форма на стрела на парижката катедрала Нотр Дам рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма, предадоха световните агенции.

Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори.

Още по темата
Според в. "Фигаро" част от горящия покрив също се е срутил. На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен. Пожарът избухна в горната част на храма.

Полицията казва, че причините засега са неизвестни, предаде Асошиейтед прес. Жертви няма.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вече в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) и в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки", предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на френското президентство.

Речта на Макрон беше предварително записана и трябваше да се излъчи по телевизията. Протестите на "жълтите жилетки" разтърсват Франция от пет месеца.

Пожарът в Нотр Дам избухна в 18,50 ч. местно време. Според първите хипотези той може да е свързан с обновлението на катедралата, което тече от юли насам.

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Обновлението на катедралата започна миналия юли, допълва в. "Фигаро". Според предстоятелството на храма за обновлението му са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за обновяване на кулата с форма на островърха стрела. Тя се издига на 93 метра и е изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово.

Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Пожарът в Нотр Дам се разрази в първия ден на Страстната седмица. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
10
 
! Отговори
Обичам Франция преди 4 години
Велика Франция ще възстанови светинята си, която отново ще засияе гордо над великия град Париж! Vive la France, Vive la Republique! Най-великата нация и люлката на световната цивилизация!
141
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 години
До нагълтайте се 138 Кефиш се че загинаха 3 000 човека при кулите близнаци. Браво! Странно чувство за кефене имаш. За БСП ли гласуваш ?
140
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
До Странно 134 Разбира се че има нещо гнило. Катедралата е на 700 години.
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корекция: 161 и 164 стана... о, само 146 остана...
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 161 и 164===За жалост, абсолютно сте прави и двамата. Аз отдавна престанах да апелирам за професионализъм. Форумът е наистина достъпен за всеки да си изрази мнението. Администраторите си имат бая работяа плюс, предполагам, някакви програми за автоматично изтриване на пошлости. Но предполагам, че има и "надничари", които не подлежат на ц-ен,з у ра.
137
0
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Опростачването е част от хибридната война срещу българския народ.Дава се преднина на просташките коментари, а разумните се трият.По този начин се подтиска българското самосъзнание на знаещите, можещите и въобще на хората с потенциал в България.
136
2
 
5
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Да поканят д-р. Борисов да помогне за гасенето като учен пожарникар.
135
2
 
14
 
! Отговори
Е е р преди 5 години
на мястото на кулата стрела да издигнат минаре - трябва да са толерантни към милионите ислямски заселници
134
0
 
2
 
! Отговори
А Мишел Нострадама преди 5 години
какво се е изкихал по въпроса???
133
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 5 години
умишлен палеж ,прикриване на крадени средства за ремонта му
132
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Катедрала Нотр Дам беше символа на Париж!!!!!Това е Сакрално Знамение и за Париж, и за Франция!!!!!
131
15
 
6
 
! Отговори
нагълтайте се преди 5 години
хубаво с гнусната си толерастия шенгенци тапине съм се кафил така откакто паднаха кулите в Ню Йорк през 2001
130
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция,ще платиш жестоко за безхаберното си управление!Да живеят "жълтите жилетки"!
129
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господ наказва католиците със огън и жупел заради педофилите на Ватикана и гейовете-лидери, дърти пияници болни от ишиас.
128
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата ги предупреди да не рушат чужди държави.
127
3
 
16
 
! Отговори
Странно преди 5 години
Всички обществени сгради, изградени от дърво е задължително да им се обработва дървения материал с негорим пожароустойчив лак за дърво. Има ги във всеки магазин в България дори, от 20 тина лева за литър. Има нещо гнило в Нотр Дам.
126
3
 
4
 
! Отговори
До 158 преди 5 години
Г О В Е Д О! Глупаво Т Ъ П О Г О В Е Д О!
125
6
 
5
 
! Отговори
агнешка глава преди 5 години
16.04.2019: Париж бе Погребан!
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според предстоятелството на храма..."---Веселинке, моме! :)Може да ти звучи много български, но няма такава дума ПРЕДстоятелство. :)Думата е НАстоятелство на църква, на училище.А, с какво се занимава настоятелството намери си и си прочети сама.Ех, този български, бе! Само пречи на "обогатяването" си! :)
123
10
 
10
 
! Отговори
Ириней Демостенис преди 5 години
ТАЗИ ТАКА НАРЕЦЕНА КАТЕДРАЛА (КОЕТО Е ГРЪЦКИ ХРАМ И ДУМА) ''НОТРЕ ДАМЕ'' == НАШАТА ЛЕЙДИ, ИЛИ НАШАТА ДЕВА МАРИЯ''---В НЕЯ ИМА ЗЛОВЕЩО И САТАНИНСКО В НЕЯ. ИМА ДЯВОЛИ ПО ВЪНШНИТЕ КОЛОНИ И ЗИДАРИЯТРА !!ТЕЗИ ГНУСНИ ФРАНЦУЗИ ЗАСЛУЖАВАТ ДА ИМ ПАДНЕ ЦЯЛАТА СМЕШНА ЦЕРКВА .СЕГА ДА ПОСТРОЯТ И ИСТИНСКАТА СВЕТОВНА КАТЕДРАЛА -- СВЕТА СОФИЯ !! АКО СА ХРИСТИЯНИ -- ДА НАПРАВЯТ ПО-ГОЛЯМА ПО РАЗМЕРИ РЕПЛИКА НА ''ХАГИА СОФИАС'' , КАКТО ОСМАНСКИТЕ ДИВАЦИ СА НАПРАВИЛИ КОПИЕ -- ТОЧНО СРЕЩУ НЕЯ..СИНЯТА ДЗАМИА .