Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални

Тръмп, Туск, Меркел и Макрон изразиха тъга от пожара в катедралата
Обновена: 15 апр 2019 22:19 | 15 апр 2019 22:17, Веселина Йорданова
240
Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази ужаса си от огромния пожар, който се разрази в парижката катедрала Нотр Дам, предадоха световните агенции.

Още по темата
"Ужасно е да видиш този гигантски пожар в Нотр Дам в Париж. Трябва да се използват хеликоптери-цистерни, за да бъде потушен той. Трябва да се действа бързо", написа Тръмп в Туитър. В Туитър американската първа дама Мелания Тръмп написа, че сърцето й се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци, предаде Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че пътува към мястото на пожара. В Туитър той написа: "Толкова съм тъжен да видя, че тази част от всички нас, е изгоряла напълно", предаде Ройтерс. Той допълни, че цялата нация е разстроена от случващото се и каза, че в мислите си е с всички католици и с всички французи, предаде Франс прес.

Кметицата на Париж Ан Идалго нарече пожара "ужасен" и каза, че щетите са "колосални", предаде Франс прес.
Германският външен министър каза, че пожарът в Нотр Дам е удар в сърцата на германците изрази подкрепа с Франция, предаде Франс прес.

"Обхванатата от пламъци Нотр Дам поразява сърцата ни. Нашите мисли са с всички спешни служби и с нашите френски приятели. Надяваме се, че пожарът няма да вземе жертви", се казва в Туитър на германския външен министър Хайко Маас.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Нотр Дам е символ на Франция и на "нашата европейска култура", предаде Франс прес.

"Тези ужасяващи кадри на Нотр Дам в пламъци ме поболяват. Нотр Дам е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели", написа в Туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съпричастие по повод пожара, предаде ТАСС. "Катедралата на Света Богородица - това е катедралата на цяла Европа. Ние сме сега с Париж. Моите съболезнования към френския народ", написа той в Туитър.

Според френски медии и някои световни агенции е рухнала островърхата кула на Нотр Дам. Според други източници е рухнала част от кулата. Противоречиви са и информациите за състоянието на покрива, дали е рухнал напълно или частично и до каква степен е засегната и долната част на храма. Телевизионни кадри показват пламъците да напредват надолу в храма.

Прокуратурата е започнала разследване на причините за пожара, предаде Ройтерс. Засега няма данни за загинали и ранени. Причините за пожара остават неизвестни на този етап, предаде Асошиейтед прес.
Катедралата беше в процес на обновление, припомнят агенциите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
3
 
32
 
! Отговори
Марко 3-Половия преди 5 години
А, там където падаха вашите касетъчни бомби и убеднения уран, там щетите бяха нищожни, нали? Е, потънали са в руини там някакви си 20-30 държавици и помрели няколко милиона, *** то е по демократичному. А, и да не забравя, убеднения уран е много полезен за поколенията. Лицемери, никой няма да плаче за вашите загуби.
170
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
узакониха хомо-браковете, вземаха и вземат вход за катедралите, вътре сергии продава се всичко -Господ вижда и наказва грешницитеТи бе алкаш, къде си видял в катедрала серия? Излизал ли си от твоя *** навън, да видиш как живеят Хората! Ти по-голям от Господ ли си че говориш от негово име?
169
2
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Това е емоционалният край на някогашната християнска Европа.
168
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световни лидери ! Хахаха кой лидери бе бездетните избягали от психодиспансера Тереза Мей,Макрон дете живее с пенсионерка,или баба Меркел муслимката?
167
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе нашият Великан проля ли вече някоя и друга сълза за френската катедрала, ето след Брекзит нещо за което да се вълнува ама те го занимават с апартаменти и битовизми
166
3
 
28
 
! Отговори
Франсетата преди 5 години
узакониха хомо-браковете, вземаха и вземат вход за катедралите, вътре сергии продава се всичко -Господ вижда и наказва грешниците
165
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми кефи как гори вчера гледах по телевизора и много се кефих жьлтите жилетки сьщо много ми кефят
164
5
 
21
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Отидете в Ютуб и гледайте видеоклиповете как мохамеданите се кефят на пожара, преди да са ги свалили. Потресаващо, но не и изненадващо! Европа е мъртва, уви!МОЖЕ И ДА СЕ КЕФЯТ, НО КОГАТО ИДЕ РЕЧ ЗА ЗАКОНИ СРЕЩУ ХОМОСЕКСУАЛИЗМЪТ, КРАЖБИТЕ И УБИЙСТВАТА ГИ ДАВАТЕ ЗА ПРИМЕР!И ВИЕ СЕ КЕФИТЕ, ЧЕ НА ЕДИН ХОМОСЕКСУАЛИСТ МУ ОТРЯЗАЛИ ГЛАВАТА! ЛИЦЕМЕРИ!
163
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И що трябва да ни пука за франсетата? Те си имат пари, ще си я оправят! На тях пука ли им за нас?
162
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата да ходи да целуне краката на още глав0pe3и, може да помогне?
161
8
 
14
 
! Отговори
Нека да гори преди 5 години
запалена свещичка за паметта на стотици хиляди наши деди загинали на Южния фронт в битките с френските окупатори-интервенти през Първата световна война
160
3
 
2
 
! Отговори
Еди Койси преди 5 години
Един ден всичко ще си дойди на мястото си.
159
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френската фамилия милиардери Пино - обеща 100 000 000 за възстановяването на Нотрдам...пари като шума ... да го дyxaт бедните!
158
5
 
14
 
! Отговори
Асан от преди 5 години
Франциста - после идва ред на Сакрекьор и Сент Шапел, а на тяхно място ще построим джамии, и без това ставаме все повече и повече във Францистан
157
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всички световни лидери сърцата се късат от мъка. А късат ли ви се за хората?! За милионите умиращи във военни конфликти, глад и болести причинени от липсата чиста питейна вода?Катедрали и манастири се строят, дори когато са били опожарявани. Въпрос на време и пари!
156
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина се бори за оцеляване ... не му остава време - да е възвишен и красив!Не го виня.Затрива се - цял един народ ... *** ние да ревем за чуждите беди..
155
24
 
16
 
! Отговори
Германия преди 5 години
Жалки, много, много дребни коментари... пропити от неспособност за съпричастие.Българино, защо не можеш нито да се радваш, когато би могъл да се радваш, нито да плачеш, когато е тъжно???Пълни нещастници...озлобени и недодялани.....
154
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог явно е сърдит! В Германия църквите приютяват афганистанци ... африканци...всички с коран под мишницата...та да ги спасят от екстрадация...Бог явно е сърдит!
153
2
 
14
 
! Отговори
Американ преди 5 години
"Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам," -- това чака страните им на roвeдaтa дето допуснаха ислямската *** да ги залее.
152
4
 
24
 
! Отговори
националист преди 5 години
Западноевропейската пропаганда по цял ден ни облъчвa как българите сме били "много глyпaв народ", "за нищо не сме ставали и т.н.".. ще видим кой е умния и кой е глупавия - когато България е била държава Франция не я е имало на картата. А когато подписвахте договори срещу България и откъсвахте територии от нея, тогава нямаше такива сълзливи коментари?!

Спонсорирани публикации