"Нормална страна?" Венецуела има двама президенти, няма ток, вода

Мадуро и Гуайдо спорят кой е виновен за шокиращия упадък на страната
16 апр 2019 19:15, Елка Василева
144
"Нормална страна?" Венецуела има двама президенти, няма ток, вода
Снимка: архив, Reuters

Нормална страна? На пръв поглед графитите с надпис "Un pais normal?" (на испански "Нормална страна?") изглежда неясен в изпълнената с напрежение столица на Венецуела, където правителството размахва лозунги от рода на свити юмруци, а опозицията сипе обиди срещу президента Николас Мадуро.

Всъщност изписаното на стена в Каракас съобщение е язвителен коментар на едно място, където разговорът за това какво е нормално или трябва да е нормално се превърна в ежедневие и предизвиква раздразнение.

Нормалността на други места по света не е пригодна за Венецуела, където крайностите са нормата, пише Асошиейтед прес.

Още по темата

Двама души твърдят, че са президенти. Най-тежките аварии в електрозахранването в цялата страна миналия месец причиниха поразии на милиони хора. Хиперинфлацията смалява множество месечни заплати до равностойността на няколко долара. Една десета от населението - над три милиона, като този брой се увеличава - напуснаха страната, причинявайки една от най-големите мигрантски кризи в Латинска Америка.

Не мислете за хаоса във Венецуела като за новото нормално положение в страната, предупреждава опозиционният лидер Хуан Гуайдо.

"Не може да говорим за нормално положение във Венецуела, след като ние венецуелците не можем дори да се свържем с роднините си, а някои ходят да наливат вода от река Гуайре, за да утолят жаждата на децата си", написа Гуайдо в Тwitter по време на спиранията на тока през март.

Поддръжниците на Гуайдо се опасяват, че недоволството от засилващите се проблеми на Венецуела ще избледнее и така ще продължи управлението на Николас Мадуро, чието преизбиране миналата година бе обявено за нелегитимно от Гуайдо, Съединените щати и още около 50 други държави.

"Това не е нормално", гласеше надписът на картонен плакат на опозиционна проява в Каракас този месец. На плаката бяха изброени мизерните условия, които са характерни сега за Венецуела: липса на вода и светлина, пътнически влакове, приличащи на сауни (когато работят), болници без достатъчно лекарства и доброволно изгнание като начин за оцеляване.

В същото време Мадуро се опитва да вдъхва успокоение с твърденията си, че водоснабдяването се "нормализира" и с обявяването на режим на тока на фона на стабилизирането (за момента) на електропреносната мрежа в Каракас и други политически ключови райони. Той обаче също подхранва усещането за криза с изказванията си за "перманентна битка" срещу Съединените щати и други предполагаеми врагове, предполагаемо решени да унищожат "боливарската революция" на Венецуела и социалистическата й система.

Правителството на Мадуро заяви, че миграцията от Венецуела е "нормална" и отрече съществуването на хуманитарна криза въпреки сериозните доказателства, че такава има. В знак на мълчаливо съгласие, че не може да се справи само, правителството се съгласи да разреши на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец да започне този месец да предоставя медицинска помощ.

Въпреки че един перуански външен министър веднъж описа Мадуро като "човек, който не е нормален", венецуелският лидер също може да отправя критики. Миналата седмица той заяви, че поведението на американския вицепрезидент Майк Пенс е "ненормално" заради честите критики на Пенс към венецуелското правителство, които според Мадуро са проява на обсебеност.

Американският държавен секретар Майк Помпейо също говори за нормалност. В неделя той се срещна с венецуелски мигранти в колумбийския граничен град Кукута и заяви, че във Венецуела има недостиг на лекарства и стоки от първа необходимост, "които при нормални обстоятелства във всяка нормална страна ще са на разположение".

Докато Мадуро и Гуайдо спорят за това какво е нормално и кой е виновен за шокиращия упадък на Венецуела, мнозина венецуелци са твърде заети с грижите си, за да формулират какви са очакванията им, които и без това намаляват.

Част от жителите на бедния квартал на Каракас Ла Вега твърдят, че има проблеми при снабдяването на домовете им с течаща вода в продължение на повече от година, много преди скорошните спирания на водата във Венецуела. Тази седмица няколко десетки души блокираха път и дрънкаха с тенджери в знак на недоволството си от сегашната система за получаване на вода от цистерни.

"Течаща вода - искаме да получаваме вода, както преди. Какво можем да направим с вода, която стига за един или два дни? А после? После не получаваме повече вода и отново имаме същия проблем", заяви демонстрантът Джони Пераса.

Венецуела от години е в катастрофа, подхранвана от корупцията, некомпетентността и зависимостта от петрола. Реалността е болезнена за една нация, чиято идея за нормалното във вече далечните добри времена включваше получаването на доходи от петрола, бум на строителството и значителни социални помощи от правителството.

В статия венецуелският вестник "Импулсо" разсъждава за положението в страната, което видимо не е нормално.

"Нищо не си е на мястото. Всичко и нищо са едно и също нещо във Венецуела. Няма съответствие между заплатите и основните нужди. Нормалната страна, която някога познавахме, е изгубена, осакатена, похитена. Превърнахме се в ненормална страна", обобщава изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
Започвам да се радвам, че залежите ни са скромни или поне още неоткрити. Заеви тая работа.
42
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВСЕ ЕДНО ГЛЕДАМ СНИМКА ОТ СПИРКАТА ДО КВАРТАЛ СТОЛИПИНОВО В СОФИЯ!ДРАМАТА МАДУРО-ГУАЙДО СЕ ОЧЕРТАВА ДА ПРОДЪЛЖИ С ГОДИНИ В ТОЗИ ЛАТИНО СЕРИАЛ!
41
5
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Айде сега, на крива ракета космоса й виновен. Ти пий още, пуши, яж захар, пък после жена ти била виновна.
40
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Чечения има ток, газ, вода, Грозни е обновен. В Крим прекараха ток, вода, газ, построиха мост. Какво построиха в Афганистан? Защо фалиралата за пореден път Уестингхаус не построи една ядрена електроцентрала за бнратския афганистански народ?
39
7
 
11
 
! Отговори
Злодей преди 4 години
Ние, комунистите сме виновни. Виновни сме и за глобалното затопляне. Виновни сме за глада в Африка. Виновни сме, че не ви става. Виновни сме, че не ви се мисли. Виновни сме, че цигарите са канцерогенни.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Афганистан вече 18 години няма вода и ток, но никой не го интересува и никой не прекарва ток и вода.
37
17
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До АнонименРуските *** си гледайте ТВ Атака и RT, там ще ви оформят мозъчетата с по 1 гънка :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Смешна работа!!!
36
8
 
15
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Където стъпи американския ботуш - така става - война, глад и мрак :(
35
16
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Мъдурчо продава нефт и други суровини на безценица на Китай и трупа пачка зад граница. Накрая ще го озъбят като Кадафито :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
34
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да на венецуелците им е тежконо като клекнат на американците няма да стане по-лекоа насраните кравари не им ктиска- искат да вкарат някой друг да им сварши работатаама не става лесно след като китай е инвестирал 70 милиарда а и изпрати някой и друг войник а и руснаците пратиха- така че само с пушилка не става иска дупе и да не джендерско а пък ние сме си най-добре оправяме всички и си въртим кърпата - кво ниеа палето краварското сега ще прикотва грузия - така са му наредили- нали оправи мак
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Междувременно, 1 литър бензин=0.01долара
32
6
 
18
 
! Отговори
абс преди 4 години
САЩ Е ВИНОВЕН ЧЕ ИСКА ДА СЕЙ СВОЯТА КРАДЛИВА ЛЪЖЛИВА ДЕМОКРАЦИЯ КАКТО ГО НАПРАВИ В МНОГО СТРАНИ ПО СВЕТА
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Междувременно,1.00лев = 144 392 венецуелски боливара
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-интересно ще стане, когато започнат да внасят петрол.
29
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E, Гуайдо ли е виновен бе мекотели???
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормална ама има Петрол,и още по лошо Са'щиянците не могат да го ползват, така че..............................
27
7
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Долу ръцето от Венецуела краварски терористи !
26
0
 
1
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
ПроСТо ТО днес не е на смяна! Може би още търси да види как лети най-големият самолет!
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хмм,в северна корея положението може би и да е същото ама имат ядрен отговор и никой не се и опитва да вкара втори президент а и няма петрол,на всички ни е ясна причината за краварския натиск,както и че те предизвикват кризата.Толкова банални станаха и с едни и същи номера навсякъде където има петрол,скоро обаче русия и китай няма да им дават вече тая свобода да разиграват коня
24
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен до 26 преди 4 години
Токът взе да спира след като се появи втория провъзглавил се за президент. А иначе Венецуела си има само един президент и се казва Мадуро.

Спонсорирани публикации