Готви се среща Путин – Ким: КНДР търси подкрепата на Русия

Няма информация за датата на визитата на севернокорейския лидер
18 апр 2019 15:00, Елка Василева
120
Готви се среща Путин – Ким: КНДР търси подкрепата на Русия
Снимка: архив, Reuters

Подготвя се среща между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Не е изключено тя да се състои във Владивосток. В същото време за обсъждане на въпроса с ядрените оръжия на КНДР в Москва пристигна специалният представител на САЩ. Може да се направи изводът, че Русия, която бе изместена на втори план в уреждането на кризата, отново е станала един от водещите играчи. Но Пхенян се надява най-вече да получи съдействие за облекчаване на санкциите. Но тъй като те бяха наложени от ООН, Москва не може да направи много без съгласието на останалите постоянни страни членки на Съвета за сигурност, пише Владимир Скосирев, в. "Независимая газета".

За онези, които помнят времената на Сталин, това е лесно за разбиране. Срещите на вожда с чуждестранни лидери и посланици се подготвяха в пълна тайна и винаги се превръщаха в сензация.

Сегашният лидер на Северна Корея, както и неговите дядо и баща, се старае да следва тази традиция. Във всеки случай от съобщения в руски медии стана ясно, че един от корпусите на Далекоизточния федерален университет (ДИФУ) във Владивосток се затваря, вероятно за подготовка на среща на върха Русия - Северна Корея. Според агенция РИА Новости главната спортна зала е затворена от 17 до 30 април "по технически причини". Служител на университета каза, че това се прави най-вероятно, защото там ще протече срещата на Путин с Ким.

Пресслужбата на университета нито потвърждава, нито опровергава тази информация. Южнокорейска телевизия съобщи обаче, че от Пхенян във Владивосток на 23 април ще пристигне самолет, който вероятно ще докара охраната на Ким Чен Ун.

Севернокорейското посолство в Москва заяви пред руски журналисти, че няма информация за датата на визитата на Ким в Русия. За възможността за подобна визита се говори от есента на миналата година. Не помогна за разгадаване на мистерията и съветникът на президента Юрий Ушаков. Както се вижда от думите му, подготовката за срещата е в "активна фаза". Тя може да се състои в който и да било град. Но Ушаков не посочи никакви дати.

Известно е обаче, че на 26-27 април Путин ще гостува в Китай и ще участва във форума "Един пояс, един път". Естествено севернокорейската тема ще се обсъжда по време на преговорите на Путин с китайския президент Си Цзинпин. Китай в не по-малка степен, отколкото Русия, е въвлечен в процеса на преговорите за денуклеаризация. В контекста на икономическите връзки Китай отдавна стана основен партньор на Северна Корея.

Още един момент от заплитащата се интрига е това, че Вашингтон вероятно би искал да получи определена подкрепа по корейския въпрос от руското ръководство. Във всеки случай така може да се изтълкува визитата в Москва и беседите с руски дипломати на специалния представител на САЩ за Северна Кория Стивън Бигън. По данни на Ройтерс той трябваше на 17-18 април да бъде на посещение в руската столица.

В разговор с "Независимая газета" професорът от Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) Георгий Толорая отбеляза: Времето и мястото на срещата между Путин и Ким не са толкова важни. "Струва ми се, за предпочитане би било тя да стане след визитата на руския президент в Китай", каза експертът и добави: "Иначе излиза, че ще трябва едва ли не той да се отчита пред Си Цзинпин. Това обаче, че срещата толкова дълго се отлагаше, даже е добре. Сега е най-подходящото време за нея. След провала на срещата на високо равнище в Ханой и захлаждането в междукорейските отношения във връзките на Северна Корея с Китай също настъпи затишие. Ким, който пристигна във Виетнам през Китай, след срещата в Ханой вече не се отби там".

За него е важно да демонстрира подкрепата на Русия, а може би и да я привлече на своя страна, твърди аналитикът. Пхенян има нужда в диалога си с американците Русия да разясни неговата гледна точка пред американската страна.

"Но пък разговорите за Корейския полуостров с американците са една от малкото теми от международния дневен ред, по която успяваме да постигнем нещо", твърди Толорая, и допълва: "През цялото време диалогът ни върви в дух на взаимно уважение. Американците ни слушат. Един виден американски политика каза, че би искал това да стане пример за успех в руско-американските отношения".

Стивън Бигън очевидно ще се интересува с какво може Русия да допринесе за прокарване на американската позиция. Но Русия ще каже, че е против санкциите, и че призовава в диалога между Северна Корея и САЩ да се спазва принципът за реципрочност, смята експертът.

На Ким срещата с Путин би му помогнала да демонстрира независимост от Китай. В дневния му ред има и икономически теми. В Пхенян смятат, че тъй като самата Русия е подложена на санкции, тя трябва да прояви повече обективност към спазването на санкционния режим срещу Северна Корея.

"Това засяга и корейските работници в Русия: до 22 декември те трябва да напуснат Русия", каза Толорая, и добави: "Не е изключено да бъдат намерени някакви други варианти за работа на севернокорейците в други региони на Русия. Севернокорейците искат също да бъде построен автомобилен мост през река Туманган между нашите страни. Там има железопътен мост и Северна Корея иска по него да има също автомобилен трафик и възможност за преминаване на туристи".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и без подкрепа се габаркат с ФАЩ!.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия Привет от София ,а ?
105
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преди няколко дни бяха ръководителитена скандинавските държавивчера президента на естония инай-големите френски инвеститориграфика е пъленама вие нищо не пишете за товаа се подигравате с кимможе да е всякакъв ама имаше смелост и се показа мъж като показа среден пръст на американския президент а за нашия от банкя какво да кажем
104
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сигурност РФ затъва, докато БГ процъфтява ;)))
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В интерес на истината, имам нещо като печка на около педя от десния ми крак. А ти пишеш от социала ;)))Аз не утре съм нощна и днес почивам ;))По - добре да пишеш от печката, отколкото от социала ;))По това време на деня ако не бачкаш яко в другата половина на плоската земя значи си на социал ;))
102
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакат и мадуро, за да изиграят Доневата сцена........
101
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
рф бавно, но за сметка на това сигурно затъва в блатата около московията.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
102/103. Ти пишеш лежейки на печката
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи си се дрогирал от рано... ;)))
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички пишем от там. Понял?
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не чети. И без това не ти требе. Чети само хубави неща за ЕС и запада. И се радвай, че четеш по медиите само истината ;)))
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 99 АнонименИ в късен следобед ли се дрогираш !
95
1
 
5
 
! Отговори
антиджендар преди 4 години
азмразявибезплатно
94
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно защо точно за руската клоака пишеш безплатно в Българска медия ;)) Мисля, сбъркал си мястото. *** в Украйна ;)) Там и без това се очаква сериозно поскъпване на бензина, тока и храната тея дни ;))) Пиши от там безплатно, много ще ти отива. И най - важното, ще попаднеш в уникална собствена среда, където всичките ще сте еднакво умни ;)))
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия търсела приятелство... Пич, кой то го каза това? Щото ако сам си го измислил не е много умно. Русия си гледа интересите, а те се състоят в едни нещица, дето са като напечатани хартийки. Не виждаш ли, че всеки се опитва да хване другия за гушата и да му изтръска джобовете безнаказано? А русия има огромни джобове и много са им навити, ама тя взе, че започна да бие през пръстите тези, които опитват. Та така. Бедните нещастни наивници си мислят, че са български евроатлантици, разбиращи света..
92
2
 
9
 
! Отговори
отк немско преди 4 години
До 91 привет от ГерманияКакво се правиш , че си в германия бе мис Гендар Сороски като пишеш от софия !
91
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До удивенСпециално за руската клоака пиша безплатно :)
90
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По - вероятно ще обсъждат обмяна на технологии и пари ;))) Става дума за военни технологии ;)) САЩ напоседък взеха много да притискат Русия и тя им отговаря с развитие на отношенията си с определени държави в определни посоки ;))
89
6
 
9
 
! Отговори
удивен преди 4 години
Колко про ст и същества с неустановен пол от софия пишат тука срещу заплащане от сороски антибългарски НПОта
88
9
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Лидерите / тоест диктаторите / на двете най-санкционирани от запада страни ще се срещнат във Владивосток за да коментират " колко е лош запада " !

Спонсорирани публикации