Убийци, крадци, изнасилвачи - все повече заради мръсния въздух?

Поредица от проучвания показва връзката между двете
18 апр 2019 18:50, Нели Христова
47
Убийци, крадци, изнасилвачи - все повече заради мръсния въздух?
Снимки: Reuters

Не толкова далеч в бъдещето е денят, в който отделите за превенция на престъпността ще измерват замърсяването на въздух в населените места и ще пращат повече полицейски патрули там, където то е високо.

Навярно се питате защо?

Според ново проучване, цитирано от BBC, мръсният въздух води не само до психически проблеми, неправилна преценка, лошо представяне в училище, но и до зачестяване на престъпленията.

Този извод е още по-стряскащ като се има предвид, че повече от половината от населението на Земята живее в градове с мръсен въздух, а според данните на СЗО 9 от всеки 10 души вдишва опасни частици.

Близо 7 млн. души на година умират от заболявания, породени от въздуха. Но може ли скоро към тази бройка да се добавят и убийствата?

Изследването започва през 2011 година, когато Сефи Рот иска да докаже, че мръсният въздух не само убива, но и се отразява на начина ни на живот.

Първият тест наблюдава когнитивните способности. За целта екипът на Рот наблюдава група от студенти, които полагат изпити по едно и също нещо, на едно и също място, в един и същи формат.

Само времето и замърсяването на въздуха са различни. Така, най-добрият резултат е от дните, в които въздухът е чист, а най-лошото представяне – когато е мръсно. Но това били само краткосрочните ефекти от замърсяването.

Рот решава да проследи какви са последиците от постоянното излагане на фини прахови частици, обхващайки период между 8 и 10 години. Оказва се, че тези, които са се справили най-зле през най-мръсните дни, накрая влизат и в по-лоши университети.

През 2016 г. още едно проучване допълва теорията на експерта, че мръсният въздух намалява продуктивността. 

Именно тези изводи навеждат Рот на мисълта, че мръсният въздух стои зад множество престъпления. Той и екипът му проверяват данните от повече от 600 района в Лондон през последните две години. Естествено, те взимат под внимание факта, че облакът замърсен въздух се движи на различни места в града, според посоката на вятъра.

Разкритията на Рот са смайващи – той не просто открива, че престъпленията са повече в най-замърсените дни, но те следват и движението на облака.

През 2018 година още едно проучване доказва същото. Джаксън Лу изследва данни, събирани в продължение на девет години от 9000 града в САЩ и открива, че "замърсяването на въздуха предвожда шест типа престъпления".

Те включват убийство, изнасилване, кражба на коли, влизане с взлом.

Експертът Даяна Йоунан също провежда подобно проучване и изводът по нищо не се различава от останалите. Но как въздухът влияе на емоциите ни?

Според проучванията на Лу хората, които живеят в замърсени градове са по-притеснени и изнервени, следователно и по-агресивни.  Той доказва още, че фините прахови частици водят до психологически изменения в мозъка. Това води до главоболия и шум в ушите. Мръсният въздух също така нарушава и структурата на мозъка или по-точно  на предния лоб, който отговаря за самоконтрола.

Освен, че допринася за престъпността, мръсният въздух влияе и на психическото здраве на младите. Проучване от март 2019 г. показва, че тийнеджърите изложени на токсичен въздух получават по-често психотични епизоди, като чуване на гласове и параноя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
4
 
! Отговори
Арести за терористит преди 4 години
В Плевен при тестове 2014 година са заснети кадри как чрез забранени от Конституцията камери поименно се увреждат младежи от училищата. Особенно лесно видими са дигитално холограмни видео терористични увреждания вкл опити за убииства чрез озверяване на младежи от малцинствени групиНапомня се че терористите на власт в София увреждат всички деца вкл неродени с нагло престъпна видео терор техника купена с ограбени милиарди от народа въпреки ЗАБРАНАТА от Основния Закон
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолетите на Нато пръсат от небето всякакви гадости,вируси,грипове,а сега и прахови частици,и почнаха да ни облъчват с мръсен въздух.Като добавим старите коли, изсичането на горите, липсата на миене на улиците ефекта е брутаен за хората в БГ.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е ползата от тия магистрали целия трафик минафва от там и се получава натрупване на мръсотия с голяма концентрация на едно място вместо хората да пътуват по нормалните пътища и да живеят в нормалните градове трябва да живеят в София и да пътуват по магистралите.
15
0
 
14
 
! Отговори
Сега очаквайте преди 4 години
остра реакция от страна на БХК. Веднага ще сизират всевъзможни международни институции, за да съобщят, че горките им подопечни зимно време горят каквото им падне, защото отдавна вече са продали вратите и дограмата на прозорците на общинските жилища, които им се дават с предимство. И като горят бо_кл_уци, това им действа по особен начин на психиката и затова над 90% от извършителите на крими деяния са от техните среди.И ще апелира БХК: Държавата да осигури безплатен ТЕЦ на онези!
14
1
 
4
 
! Отговори
убииците не са хора преди 4 години
При тестове в къмпинг с настанени румънци бе засечен убиец в една от караваните..убиеца е проникнал през охраната на повърхноста по увреждани тежко разломи на магистрала..Най мръсните съоръжения изграждани от някого последните 1 000 000 години са магистралите жалва се региона наоколо.режещи храната съоръжения маскирани като фарове увреждат тежко всичко в обсег до км от автомобилите. убиеца преди дни е озверил човек и е последвало убииство
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От небето пръскаха някакъв смог чемтрейлс не им се получи сега направо мръсен въздух пускат отнякъде вместо да се борят с тоя смог щели да борят престъпниците.
12
1
 
19
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
Имаше навремето такъв виц:В научен институт създали суперкомпютър за решаване на всякакви проблеми.Първата задача била за безопасността на стълбите.Въвели всички налични данни,компютърът поработил и изкарал следния резултат-най-много произшествия стават на първото и последното стъпало от стълбите.Задали въпрос:"Как да се реши проблема?" и компютърът отговорил:"Премахнете причината!"(първото и последно стъпало)Та и на тея учени работата горе-долу същата...
11
0
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
***, неедни ненадишали се...
10
0
 
11
 
! Отговори
Чичо...защо кашляш ? преди 4 години
Дай тютюн !
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости са това.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е като да лекуваш кашлицата на болния от грип, а не да лекуващ самия грип. Полицая като иде в мръсния въздух да пази и той ще превърти и ще убие някой. Полицаите и те сигурно искат да дишат чист въздух. Поуката от цялата история е, че ни управляват геронтофили и *** с психически отклонения причинени от мръсния въздух.
7
2
 
12
 
! Отговори
V преди 4 години
До увеличаване на престъпленията води огромния натиск от страна на властта и бизнеса. Трябва да се търси отговорност от хората с власт ,а в бг все гражданина или работника го отнасят щото е безплатно да прехвърлиш отговорност.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питамТи защо толкова мразиш мигрантите?
5
1
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Арестувайте мръсният въздух и го осъдете на доживотна присъда.Нещо възпитание, социална среда, лична отговорност, правосъдие, закони, не се посочват като мотиви, но мръсният въздух е виновен.Сякаш преди векове не е имало престъпления, а въздухът е бил в пъти по-чист
4
0
 
13
 
! Отговори
чувам гласове преди 4 години
много СМЕ
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййй ! Как само го измислиха ! Тц, тц,тц тия в европа и америка изкукаха тотално.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 Само питамЗащото бит и ..н не си признават
1
3
 
15
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо не си признаем, че причината са основно мигрантите и старите мигранти преди тях в гетата, дрогата и алкохола?

Спонсорирани публикации