Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч

"Ислямска държава" пое отговорност за нападенията
23 апр 2019 21:30, Елка Василева
249
Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч
Снимка: Reuters

Първите данни от разследването на атентатите, отнели живота на повече от 300 души в Шри Ланка, особено в църквите, показват, че те са били извършени като отмъщение за масовото убийство в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, обяви пред парламента заместник- министър на отбраната, цитиран от Франс прес.

"Първоначалните разследвания разкриха, че случилото се в Шри Ланка е било извършено като отмъщение за нападението срещу мюсюлманите в Крайстчърч", заяви Руван Виджевардене във връзка с нападението на 15 март, отнело живота на 50 души в две джамии във втория по големина град в Нова Зеландия.

Министър Виджевардене каза, че броят на загиналите при терористичните нападения на 21 април е нараснал на 321 души, предаде ТАСС. 521 души са били ранени.

Още по темата

В предупреждение, изпратено на 11 април до агенциите за сигурност на Шри Ланка, се е посочвало, че местна групировка планира самоубийствени терористични атаки срещу църкви в островната държава, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Приялал Дисанаяка - зам.-началник на полицията, е подписал писмо до директорите на 4 национални агенции за сигурност. Той е поискал четиримата директори "да обърнат допълнително внимание" на районите, за които отговарят, и на известни личности, които се намират там.

Разузнавателният доклад, прикрепен към писмото, посочва, че групировката Нешънъл Таухид Джамаат е взела на прицел "някои важни църкви" за самоубийствени атентати, планирани да бъдат извършени "скоро".

В доклада се изброяват имената на шестима души, които вероятно са щели да бъдат замесени в тях.

Министърът на здравеопазването на Шри Ланка вчера държеше копие от доклада, докато преразказваше съдържанието му, което повдигна въпроси как полицията е действала превантивно, за да предпази обществеността от нападенията, посочва АП.

Междувременно Групировката "Ислямска държава" пое днес отговорност за атентатите в Шри Ланка, но не представи доказателства за твърдението си. Изявлението на екстремистката групировка беше разпространено от нейната информационна агенция Амак.

"Извършителите на нападението, при което бяха взети на прицел граждани на страните от коалициите и християни в Шри Ланка онзи ден, са бойци на "Ислямска държава", заяви групировката.

Тя не представи снимки или видеозаписи, които да показват атентатори да се вричат във вярност на групировката.

"Ислямска държава", която загуби цялата територия, контролирана някога от нея в Ирак и Сирия, е правила по-рано редица неподкрепени твърдения за поемане на отговорност, отбелязва Асошиейтед прес.

Властите в Шри Ланка обвиняват местна ислямска екстремистка групировка за атентатите в неделя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чухме за атентатите и ведната си казахме, че няма начин да не са го извършили някакви последователи на Далай Лама. Останахме като гръмнати научавайки, че всъщност мюсюлмани били извършителите. Не може да бъде. Те не убиват дори муха. Сега чакам по телевизията да видя мюсюлмани надянали кръстове в знак на солидарност така, както някои християни навлякоха хиджаби в знак на солидарност с убитите мюсюлмани. Злите езици казват, че са се свършили кръстовете в продажба...
152
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ли атентати трябва да направим ние като отмъщение за всички камиони на мира, за всички бомбени атентати, за всички ислямски нашествия? Ами хиндуистите? 80 милиона са избити от мюсюлмани при ислямизирането на Индия. Какво ли да кажем и за България и за онези пет века "присъствие"? Какво ли да кажат и другите "културно обогатявани" от подобни присъствия? Истината е една - всички мюсюлмани да се махнат от немюсюлманските страни. Иначе ще има гражданска война скоро.
151
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не забравяме, че владетелите от канският род Дуло също са били християни."Даааа, само християни ще да са били! :))) АХХАХА!!! Как пък не! Големи християнски фантазьорщини чета тук, оправяте ми деня с тия вицове! Не само че са били християни ами дори са имали и кабелна.
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Религията е убила най-много хора от който и да е друг Цар,Император,Въстание,Освобождение,Поробване, Геноцид,Движение(Комунистическо или Нацистко)Вие си направете сметка дали са ни нужни религии които са създадени практически от неандерталците.
149
1
 
16
 
! Отговори
ss14 преди 4 години
Немога да разбера ,тея религии освен да сеят смърт ,друго правят ли
148
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Да не забравяме, че владетелите от канският род Дуло също са били християни."Даааа, само християни ще да са били! :))) АХХАХА!!! Как пък не! Големи християнски фантазьорщини чета тук, оправяте ми деня с тия вицове!
147
3
 
6
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Гoшу - коя е "зеленооката красавица" - Мара Шепова с петте баджака ли? Видел си ти зеленоока красавица, ама в XXL. Инак, да ти кажа долен червей си. Покажи малко почит към загиналите човешки същества и спри да цапаш около себе си.
146
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се опитвам- аз откровено обиждам съществото и му желая страдание :) и откровено го смятам за опасна твар. И също- смятам ,че сте същия човек (колко сте Човек само Бог знае). Всичко добро , предварително благодаря, че ще уважите личното ми пространство в което Ислямисти не са желани..Аз вече ви отделих от моето лично пространство като eкcкремент от тяло(доколко сте eкcкремент се вижда):)
145
5
 
8
 
! Отговори
Насила покръстени? преди 4 години
До Анонимен 216: Насила христианизирани? Не е било възможно ако по това време значителна част от българското население вече не са били християни. Да не забравяме, че владетелите от канският род Дуло също са били християни. Покръстванетоне е било приумица на княз Борис I а добре премислен държавнически акт, с който прабългари и славяни са обединени в един народ.
144
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 218Каквото и да означава това.
143
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ислямска държава" пое отговорност за нападениятаТе тия ще поемат отговорност и ако пpъднa. Клоуни.
142
16
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Пичове, ходете в барове, ресторанти и по ВИП ескорти, не вярвайте в измислени Богове, църкви и джамии, синагоги и т.н. и нямате да имате такива проблеми. Там няма кой да ви утрепе, най-много да ви почерпят една стрелба в носа с бело...от сводника, ако си взел мацката му за повече от 2 часа :)))))))))))))))
141
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Защитниците на Виена(и Европа) се обръщат в гроба при вида на невероятното предателство на европолитиците спрямо тяхната кауза!!
140
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам коментарите ви чудя се как ще реагирате ако ви кажат че сте Насила Християнизирани от Византия през 866 г. при Борис 1 или в наши дни манипулативно наречено Покръстването?Не случайно не се изучава в Училище защото е срамно и позорно за една Нация да приеме чужда Религия
139
6
 
2
 
! Отговори
риъл Моше преди 4 години
Някакъв е откраднал ника ми и защотава през него исляма.Ей за тва ще го ду.ате всички бели *** заедно с ислямските ви братя!
138
8
 
6
 
! Отговори
Antinwo преди 4 години
Време е и християните да отвърнат на удара ! Въоражавайте се и се гответе за война не само сщу килимари а сщу покровителите им сатанистите илюминати !
137
1
 
43
 
! Отговори
СТРАХЛИВИ MACOHИ преди 4 години
Атентатите в Шри Ланка - аматьорско мacoнско изпълнение, като и при Крайстчърч.
136
1
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
"Отмъщение за Крайстчърч"Поредната манипулация-Виждате ли,трябва да оставим исляма да настъпва,щото ако опитаме да го спрем,ще има отмъщение!А бе оу!Когато исляма завладее Белия свят,какво мислите че ще стане?Поголовно клане!Вече се е случвало и пак ще се повтори!Единственото правилно решение е пълно прочистване на белите страни от ислям(Реконкиста)!Вярно,ще има жертви,но ще са стотици пъти по-малко,отколкото ако оставим всичко да се развива на самотек!Земята отеснява и войната е е неизбежна!
135
2
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До Анонимен 205Прости го, той не знае какво прави!
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е централата.