Престрелка, нови три взрива в къща - 15 загинали при акция в Шри Ланка

Сред намерените тела има на шест деца
Обновена: 27 апр 2019 07:33 | 27 апр 2019 07:32, Александър Попов
28
Престрелка, нови три взрива в къща - 15 загинали при акция в Шри Ланка
Снимка: Reuters

Телата на 15 души, сред които шест деца, бяха намерени на мястото на ожесточена престрелка на източното крайбрежие на Шри Ланка, шест дни след като атентатори самоубийци отнеха живота на най-малко 250 души в островната държава, предаде агенция Ройтерс и БТА.

Късно снощи полицейски командоси, подкрепени от армията, обградиха къща в Сайнтамуруту, на 360 км източно от столицата Коломбо, заради подозрения, че е свързана с атентатите на Великден срещу църкви и хотели. Възникнала престрелка, последвана от най-малко три експлозии.

Още по темата
Говорител на полицията, цитиран от ДПА, каза, че след претърсване на къщата са били намерени телата на 15 души, сред които на три жени и шест деца. Полицията смята, че един или повече атентатори самоубийци е причинил взривовете.

"Св. Антъни" – чудотворната църква, взривена в Шри Ланка

Друга жена и едно дете, ранени при инцидента, са откарани в болница.

Говорител на полицията, цитиран от Ройтерс, каза, че трима предполагаеми атентатори самоубийци са сред загиналите в къщата. Според говорителя бойците вероятно са членове на групировката Нешънъл Таухид Джамаат, която е смятана за отговорна за атентатите на 21 април. Правителството на Шри Ланка съобщи, че девет местни, добре образовани атентатори, са извършили нападенията на Великден. Осем от тях са идентифицирани, включително една жена.

Полицията съобщи вчера, че опитва да открие следите на 140 души, вероятно свързани с "Ислямска държава", която пое отговорност за нападенията. В рамките на разследването досега са задържани най-малко 76 души, сред които граждани на Сирия и Египет.

Отговорност за самоубийствените нападения в Шри Ланка на 21 април пое "Ислямска държава", припомня АП. При атентатите срещу църкви и хотели загинаха най-малко 250 души.

Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч

Държавният департамент на САЩ призова американските граждани да преосмислят плановете си за пътуване в Шри Ланка заради заплахата от тероризъм, след като над 250 души загинаха при серия самоубийствени атентати там в неделя.

Държавният департамент е наредил също децата на американски правителствени служители в Шри Ланка да напуснат острова. Дадено е и разрешение за доброволно отпътуване на всички американски правителствени служители, които изпълняват спомагателни дейности, както и на членовете на семействата им.

"Терористични групи продължават да планират нападения в Шри Ланка", се казва в съобщението на Държавния департамент.

Три от децата на датски милиардер – жертви в Шри Ланка

Терористи могат да нападнат туристически обекти, транспортни центрове, хотели, клубове, ресторанти, религиозни обекти, паркове, големи спортни и културни събития, образователни институции, летища, болници и други обществени места, предупреждава Държавният департамент.

На 21 април в Шри Ланка бяха извършени серия самоубийствени атентати, при които загинаха над 250 души и над 500 бяха ранени. В градовете Коломбо, Негомбо и Батикалоа избухнаха осем взрива, включително в католически църкви по време на великденски служби и в хотели. Нападенията са били извършени от девет атентатори самоубийци, граждани на Шри Ланка, а в хода на разследването са задържани над 70 души.

Предполагаемият организатор на кървавите нападения в Шри Ланка е бил убит по време на атентатите. Екстремистът Захран Хашим е един от извършителите на нападението в луксозния хотел "Шангри Ла" в Коломбо. Предполага се, че той е организирал координираните нападения, извършени навръх католическия Великден. По последни данни, при нападенията са загинали 253 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът на Венецуела е подложен на санкции и геноцид от империалистическите световни сили.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато полицията те обкръжи и си в къщи с жена си и децата, не водиш престрелки, а се предаваш или самоубиваш за да ги спасиш. Така, че смъртта на последните не по вина на полицията.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сложили сме санкции на Венецуела и Северна Корея. Чакаме да станат демократични и свободни за ислямисти като Шри Ланка, Афганистан и другите "Перли в короната" на Запада.
11
0
 
9
 
! Отговори
Бял джихад преди 4 години
Не тъжете за децата на терористите, те също са възпитавани така, че да станат терористи. Така или иначе щяха да се взривят някой ден във фоайето на някой хотел с бели хора. Просто сега това им се е случи малко по-рано, в домашни условия и без странични жертви. То, *** не ги чакаш да ти влезнат в чинията, а им пръскаш отровата по скривалищата.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези мюсюлмани са против джендърите и за това ги убиват!Мюсюлманите велики ли са?
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали уж муслиманите излизат винаги с постановката, че техните атентатори са оправдани, защото западът ги бомбил, колонизирал и ограбвал. Е,питам ги аз - християните от Шри Ланка кой са ограбили или бомбили, та те са само осем процента от населението там. Друга е основната причина за атентатите, друга е, и се нарича нетолерантност и омраза.
8
8
 
5
 
! Отговори
факт преди 4 години
Вече комунистите-*** не държат рекорда за най-много убити в църква
7
0
 
12
 
! Отговори
мразя турци преди 4 години
Разбирам ги нашите царе - как да вземеш насериозно някакви анадолски .....! Тази грешка ни струваше скъпо, но никога повече няма да я повторим!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"15 жертви, сред които жени и деца, и само трима терористи?"Може да са били семействата на терористите. При спецакция отцепват района, абсурд е да оставят деца да си играят наоколо.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин е бил прав. В случая : има ислямист, има проблем. Няма ислямист нвма проблрм
4
18
 
5
 
! Отговори
Оппа! преди 4 години
15 жертви, сред които жени и деца, и само трима терористи? Браво на полицията и армията! Действали са с хирургическа точност и первектна координация. Ако имаха, можеха да пуснат и ядрена бомба за по-добър ефект.
3
3
 
33
 
! Отговори
Критик преди 4 години
Къде е сега Ердоган да заклейми атентатите в Шри Ланка. Става въпрос за убийство на богомолци в църква, още повече на Великден.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре образовани, атентатори самоубийци. Оксиморон. Какво им е "образованието"?Джамийно?
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека се искаже прамиерката трансик на нова зенландия

Спонсорирани публикации