Сестрата на едно от камикадзетата в Шри Ланка: Беше нормален...

Твърди, че нещо в него се е променило след пътуване до Австралия
27 апр 2019 13:45, Нели Христова
63
Сестрата на едно от камикадзетата в Шри Ланка: Беше нормален...
Снимка: Daily Mail

Доброто образование, което Абдул Мохамед получавал във Великобритания, не попречило момчето със сладко личице да се радикализира и да се превърне в един от убийците в Шри Ланка.

"Моят брат изведнъж стана много ядосан и много луд", казва сестра му Самсул Хайда. Тя твърди, че той дори окуражавал другите мъже в семейстното им да си пуснат дълги бради.

"Той беше нормален, когато отиде да учи във Великобритания и нормален, когато се върна. Но стана дълбоко религиозен, когато отиде в Австралия след завършването си. Тогава в Шри Ланка се върна различен човек", допълва тя.

Абдул Мохамед вече имал дълга брада, а чувството му за хумор липсвало. Момчето станало сериозно и отдръпнато от хората - не се усмихвал на никого, който не познава. Повече не се и разсмял.

Още по темата

Мохамед трябвало да детонира своята бомба в голям хотел в Шри Ланка, но нещо го объркало и той се взривил в много по-малка къща за гости. Според данните на разследващите, във Великобритания момчето е учило в университета Кингстън в Лондон. Все още не е ясно дали радикализирането му е започнало още там.

Разтърсена от шока, че брат й е част от убийците, отнели толкова много животи, Хайда отваря семейния албум и показва напълно различен човек - усмихнатият Мохамед, който се забавлява със своите приятели.

"Той обичаше музиката и беше забавен. Това, което се е случило с него, ме кара да се чувствам тъжна, защото точно преди да умре, не даваше на децата си да слушат музика, нито каза добра дума на когото и да било", споделя Хайда.

По думите й, той винаги е бил благочестив, но щом се върнал от Австралия започвал да принуждава семейството си да следва още по-крайно религията. Хайда непрестанно спорила с него, но накрая се отказала и прекратила всякакъв контакт с него.

"Нещата излязоха извън контрол", казва тя. Въпреки че Мохамед живеел на съседния ъгъл, двамата се отбягвали.

"Когато полицията дойде да ми каже, че той е участвал в атентатите, почти припаднах, спомня си Хайда. - Не мога да повярвам, че стигна толкова далеч." 

Точно преди да замине за Австралия, Мохамед се оженил за дъщерята на неговия хазяин в къщата, която обитавал след като се върнал от Великобритания. Според сестра му, тя била "потайна и мълчалива", а сега се намира в ареста, където е разпитвана.

"Нещо се е случило в Австралия, което го е променило като човек. Той просто стана тих и сдържан", категорична е Хайда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има - например ислямисти са му платили следването и обучението с условие да се гръмне по команда, или избиват него и цялото му семейство....Да се самоубие, че иначе ще го убият, ама като ще умира така или иначе, да умре висшист? Странна идея. Всъщност най-често се радикализират губещите. Всеки терорист е преди всичко обикновен самоубиец. Ако се чувстват по-незначителни от мнозинството, религията е точно начинът да се почувстват нещо повече и да отмъстят на незнайно кой и къде.
31
0
 
7
 
! Отговори
един българин преди 4 години
Австралийци англичани и темподобни ей такива като тоя да ги взривяват, на мен бял и говорещ английски ми отказаха туристическа виза за Австралия (след като проучих се оказа че България и Румъния са отстраните в Европа които австралийци ни разглеждали по обстойно с една дума по малко давали визи освен ако не си с женен и имаш 3 деца които показват ясни вързки в страната,но ако си по млад те режат,ок аз го приех и продължавам и продължавам напред света е голям те да си пускат още като тоя
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка крайна идеология, несъвместима с идеята за "нормалност" е обречена в дългосрочен план. "Нормалните" неща са се получили, никой не ги е измислял. Това е така, защото общества в които отсъстват, отмират с времето. Въпросът в момента е дали тази идеология ще изтлее преди да е подпалила целия свят.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом не може такива случаи да се избегнат поотделно , значи трябва да се пристъпи към масова елиминация на брадатите хайвани.
28
0
 
2
 
! Отговори
преди 4 години
Как точно се радикализира един човек ?
27
0
 
6
 
! Отговори
Троланд Трън-п преди 4 години
"Не виждам друга причина поради която човек имащ достъп до качествено образование да може да се радикализира."Има - например ислямисти са му платили следването и обучението с условие да се гръмне по команда, или избиват него и цялото му семейство.Друга причина е да е задълбал в религиозността сам, няма нужда да се е "чалвал".
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами колкото по-скоро светът разбере,че същества с имена като:самсул,мамсул,хамди,али,мехмед,абдул и т.н. само приличат на хора,толкова по-добре!И им забрани да ходят напред-назад.Пример:Летище,индивид "самсул" иска да влезе в страната да "учи"-черен печат,да си учи при овцете!
25
0
 
8
 
! Отговори
Toto преди 4 години
На снимката се вижда един ***
24
3
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Това си е пропуск на службите, имат възможност да проучват точно такива случаи, предварително за да не се стига до камикадзета. А, тая "сестра" ме изуми, не познавала жена му един вид и не поддържали контакти, еми значи отдавна не сте семейство, какво се учудва и едва не припаднала, само глупости в този сайт, съмнявам се дали въобще има сестра, а не сте си я измислили вие.
23
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия свободно обикалят света - Лондон, Австралия, къде ли не.... Откъде пари бе? Пък и все в гадния Албион и дериватите му се радикализират.А средностатистическия българин от съседните държави по-далече не може да отиде.
22
2
 
39
 
! Отговори
Патил преди 4 години
Преди няколко години в Сидни ислямистите свободно развяваха черното си знаме по улиците. Бях потресен и изненадан в цивилизована държава да видя подобна демонстрация, но местните дори не забелязваха или се правеха , че не виждат какво става.
21
3
 
27
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Това сега как да го разбираме, че трябва да останем толерантни, както се казва "да влезем в положението" и да простим, така ли. Защото тоя убиец преди да стане такъв бил добро момче, ами то всички убийци са добри момчета, докато в един момент не изперкат. Нищо не го оневинява и никакво съжаление не трябва подобни статии да предизвикват. Това са убийци, религията им толерира убийствата!!!!
20
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По думите й, той винаги е бил благочестив, но щом се върнал от Австралия започвал да принуждава семейството си да следва още по-крайно религията."Просто се е отдал напълно на исляма, след което логично е започнал да коли и взривява хора.
19
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има радикални християни в африка, които са дори по-лоши от тези, не бързайте със заключенията. Историята на християните е кървава, дори почитат човешко жертвоприншение и си мислят че е някакъв светъл празник. Всичките аврамови религии имат потенциал за такова нещо, все пак техният бог е един и същ, не може Аврам/Ибрахим да е имал някакъв различен БОг, според това доколко се е загубил превода. Ислямистите взеха Лондон, и ще се насочат към целият свят, това им е в кръвта, преди Виена ги е спряла.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Доктрина на злото.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Защо няма радикализирани войнстващи будисти, християни, шинтуисти, ортодоксални юдеи и всякакви други?" Защото те "просто" изпадат в амок :D
16
1
 
25
 
! Отговори
евро толераст преди 4 години
Беше нормално момче, по нищо не му личеше да е такъв. После изпадна в амок, направи късо съединение и за нас не остава нищо друго освен с меченце в ръка да призовем за любов и толерантност.
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше нормален... После (след някакво пътуване) изведнъж се промени...Защо сценарият е винаги един и същ? Защо няма радикализирани войнстващи будисти, християни, шинтуисти, ортодоксални юдеи и всякакви други? Защо винаги са последователи на исляма?
14
0
 
11
 
! Отговори
серена преди 4 години
на тази снимка не виждам нищо нормално,ама карай,празник е!там се готвят за втори дум,дум!
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямът е политическо-военна доктрина маскирана под богоугодната категория "религия"

Спонсорирани публикации