Граждански арести, ксенофобия... Патрулите, които планираха да убият Обама

Лазят по нервите и на местните жители
29 апр 2019 22:00, Нели Христова
27
Граждански арести, ксенофобия... Патрулите, които планираха да убият Обама
Снимка: Reuters

Командирът им е в затвора. Властите им дават време до петък, за да напуснат границата с Мексико. Но Обединените конституционни патрули, които залавят мигранти и ги отвличат, са твърдо решени да не напуснат поста си.

"Бог ми дава правото да съм тук", казва един от членовете на крайно-дясната организация, който пази името си в тайна, пред The New York Times. Той е обезпокоен от враждебните реакции към патрулите. Казва, че е ветеран от армията и не е в кръвта му да се отказва - ако той и хората му бъдат изгонени, просто ще намерят друго място по границата.

"Онези там във Вашингтон казват, че трябва да се махнем от тук, но не съм чул нито един граничар да твърди, че няма нужда от помощта ни, добавя той. - Ние сме тук за да спасим Америка от тези, които нарушават суверинитетъ й."

Много американци подкрепят Обединените конституционни патрули, но само онлайн. На границата те са едва шепа хора събрани около каравана, чисто нов знак "преминаването забранено" и превозващи се с няколко пикапа. Ала тези няколко човека, предвождани от Лари Мишел Хопкинс, който бе арестуван преди няколко дни, са имали по-големи амбиции. Според разлследване от 2017 година, те са имали план да убият Барак Обама, Хилъри Клинтън и Джордж Сорос. Дори са тренирали за деня, в който ще изпълнят мисията си.

Само за една седмица, патрулите са попречили на близо 200 мигранти, които са се опитали да преминат границата по прашния черен път, да влязат в САЩ. Част от подвизите си те документират и качват в социалните мрежи, а множество хора ги обвиняват в отвличане на хора. От патрулите се защитават с оправданието, че извършват "граждански арести". Истината обаче е, че повечето от тези, които стигат до границата, дори не искат да влязат в САЩ нелегално, а доброволно се предават на граничарите с молбата да им бъде дадeно убежище.

Армандо Гонзалес също е един от милиционерите. Той носи 9-милиметров пистолет в колана си и планира да спи цяла вечер в шевролета си.

"Според мен всичко това е въпрос на политика - демократите искат мигранти в САЩ, за да получат повече гласове. Но аз трябва да защитя страната си, а това, което се случва на границата е инвазия, която заплашва други хора. Тези мъже тук са истински патриоти. Горд съм да съм час от тях", заявява Гонзалес.

Но край границата вече има повече репортери, отколкото милиционери. Някои от журналистите предават и на испански, за да стигне информацията до повече хора и от двете страни на границата.

Джудит Сиера, която е собственик на заведение за бързо хранене, твърди, че често мигранти минават през имота й. Но тя не се радва на патрулите, напротив - когато отчаяните жени и деца пристигнат при нея, тя им дава вода и тортили.

"Каквото и да правят, дори да построят онази ограда, хората ще намерят начин да я преминат", казва Джудит. А почти 90% от хората, които живеят в нейното градче на границата твърдят, че мъжете, които си играя на полицаи в пустинята "тестват тяхното търпение".

Властите вече са дали ултиматум на групата да напусне покрайнините на града им до края на седмицата.

"Тези аутсайдери говорят за инвазия, когато именно те нарушават тишината и спокойствието ни, казва 70-годишният Ернандес. - Имам съвет за тях - намерете си работа!"

Какво следва за Обединените конституционни патрули от тук нататък? Макар и редиците им да не са били никога пълни, броят на милиционерите намалява още повече. Техният водач, онзи, който "ги е тренирал" да убият Обама, е зад решетките. А Вашингтон иска да се вземат крайни мерки за разследване на групата, тъй като вече е време да се сложи край на ксенофобското държание на мъжете по границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации