За жилище: Все по-често българите теглят и ипотечен, и потребителски кредит

Средната вноска по ипотечните кредити расте и достига около 600 лв.
Обновена: 30 апр 2019 07:52 | 30 апр 2019 07:00,
65
За жилище: Все по-често българите теглят и ипотечен, и потребителски кредит
Снимка: pixabay.com

Българинът е изтеглил кредити за над 20 милиарда лева. Това показват последните данни на Европейската централна банка.

Най-голям е ръстът при потребителските заеми, които са значително по-скъпи. У нас те нарастват с по-бърз темп от ипотечните, показват изчисленията на БНБ. За година са изтеглени близо 18% повече заеми за потребление, пише bTV.

Българинът като политиците – търси имоти "на зелено"

Според икономисти, обяснението от една страна е по-добрата икономическа ситуaция, но от друга се наблюдава и обезпокоителна тенденция – все повече жилища се купуват без собствени спестявания.

Още по темата

Вместо това, сделките се финансират с комбинация от ипотечен и потребителски заем, въпреки че кредитите за потребление са около 2,5 пъти по-скъпи.

Магдалена Добрева търси двустаен апартамент от около 80 квадрата. Разчита на ипотечен заем от банка и малко спестявания. Споделя, че планира да изплати кредита за около 30 години, ще плаща около 700 лв. на месец.

Не би теглила и потребителски заем, за да дофинансира покупката, тъй като знае, че те са по-скъпи. Според икономисти обаче това е все по-честа практика.

"Това се прави в случаите, в които доходите позволяват, но това е опасно. Това, че доходите в момента го позволяват, не означава, че и занапред ще е така", заяви Десислава Николова, икономист от "Моите пари".

Търсят се къщи около София, но цената да бъде от 25 до 60 хил. евро

Класическото правило е общият размер по всички заеми да не надхвърля 40% от чистия доход в домакинството.

Анализ на "Моите пари" показва, че в последната година средната вноска по ипотечните кредити расте и достига около 600 лв. И макар покачването на лихвите да беше отложено, според икономисти в рамките на година, две – то ще стане факт.

Цените на имотите нарастват с по-бавен темп, отчитат от бранша. В последната година те са поскъпнали средно с 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са глупави и не кандидатстват по европрограма за жилища за гости.Я вижте какво правят хитреците и близките до властта.Построени са 700 жилища за гости всяко от които по 400 000 лв.-европейски-наши пари,което прави около 300 милиона европейски-наши пари.5 години посрещате или не посрещате гости и след това палата с басейна си остава завинаги само твой.Ехааа,по-голяма далавера от тая,здраве му кажи.Апартамент-гейт,вила-гейт-корупция на едро.Алоооо,Бойко,дали това е само усещане за корупция,а?
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГогоА колко пъти по 10 години ти трябват за мезонет с частен асансиор?
31
8
 
8
 
! Отговори
Златко преди 4 години
Това е добре за нас. Аз получавам по 79000 лв/седмица и не се оплаквам. Стигат за яхтата, круизи, кафета по света и т.н. Но не мога да спестявам, защото спестяването е присъщо на бедните.
30
14
 
6
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Е, че колко му е да спести човек 100к за десетина години.Образование, работа и финансова култура - това е.
29
2
 
25
 
! Отговори
lorda преди 4 години
големи спестители тука сте ... 100000 лв спестявате карате . на филии с мас като вожда ви , гладна кокошка апартаменти сънува
28
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четох коментарите.... Аз ще добавя само едно нещо:"НЕЩАТА ВИНАГИ СИ ИДВАТ НА МЯСТОТО И БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА!" Успех на всички и мислете с тези глави - те за това са дадени, а не само да се пази равновесие.
27
2
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
700 лева месечна вноска означава кредит от 60000 евро при 6% лихва или кредит от 75000 евро при 4% лихва. Това за 80 квадрата апартамент, ако е в София и няма да й стигнат. Най-вероятно и сега плаща наем някъде около 700 лева и си е направила сметката, че е по-добре вместо наем да плаща вноски по кредит.
26
16
 
10
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Човекът го написа вече, но да повторя:Щом започнете работа на 20-24 започвате да пестите по малко. Колкото позволявят доходите, без гладуване.Стремите се към професионално развитие и растеж.Като станете на 30 ще имате ?50-?100к спестени и добра работа.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Испания ипотечните кредити започват от еврибор+0,45%, а тези с постоянна лихва вървят около 2,5-4% за целия период. И тук е когато трябва да се замислите преди да дръпнете един заем от бг банка.
24
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от този момент вече си без апартамент и с робство до живот, само че още не го знаят в началото, после го разбират, когато е късно. Не вземайте кредити!
23
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младежи, държите се като на запад, а живеете на изток. Гледате само вноската колко е, а не срока и другите "подробности". Ако вноската е колкото сегашния ви наем, значи няма проблем. Така е на запад, където:-лихвата е ниска и фиксирана за целия период-застраховка ако останете без доходи за кратък период-яки обезщетения при съкращаване от работа-закон за личния фалит (взимат ви имота и край - децата ви не са длъжници)Ами когато:-вдигнат лихвите-цената на имота падне под дължимата сума???
22
4
 
24
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Човек като го вземат на работа в ГЕРБ веднага започва да пести и си купува 5- 6 апартамента с помощта на благодарните избиратели, които го карат на заеми и кредити за хляб.
21
9
 
8
 
! Отговори
kenef преди 4 години
Аз пък съм на мнение че който иска да дърпа големи кредите. До 5-6 години така или иначе ще има гражданска война тук заради бакардитата, така че полиция няма да има, и банките ще си вземат апартаментите ама друг път. Войни ще има и в есср заради азиатски и африкански бакардита, така че яжде- пийте сега.
20
4
 
15
 
! Отговори
Петров преди 4 години
В БокУвския рай без кредити не може да се живее нормално.
19
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До demosНаемите в БГ са ниски. Как точно можеш да се издържаш от няколко апартамента?И аз имам 2 апартамента, за които ми плащат 1300лв.Ако разчитах на тези 1300 отдавна щях да съм умрял от глад.
18
13
 
7
 
! Отговори
demos преди 4 години
до 20Аз драскам, защото имам вече няколко апартаментчета, които съм дал под наем на такива като теб :) И мога да си позволя да съм мързеливец!
17
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек още като започне първата си работа на 22-3 трябва да почне да спестява за жилище, ако няма наследствено от родителите. Не само иху-аху, коли и дискотеки, а да мисли как да се развива професионално. Много по-лесно е тогава на 30-35, ако имаш едни спестени 40-50 бона, половинката и тя, да помогнат малко и родители, и е възможно и със 100% кеш да се купи. Но за това се изисква постоянство и пестеливост, да умееш да живееш под възможностите си.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не казвам че са много , а казвам че няма да ги дам за коптор 40 квадрата на някой тарикат
15
5
 
18
 
! Отговори
евангелие от Матея преди 4 години
Теглят, щото си мислят, че ще могат да върнат. "Блаженни са вярващитте, защото е тяхно Царството Небесно". Има да плачат после. Хора, казината и банките не са направени да печелим ние! не го ли разбрахте. Тоя с 97000-те лева в банката. Ами не си давай парите на баи ИВан! Стави ги на банкерите, да могат те да живеят добре до края на дните си! Да ти имам логиката.Както и логиката на тия дето са ти дали тия пари!
14
10
 
8
 
! Отговори
demos преди 4 години
Ами как ще имате спестявания и как ще си позволите да си купите апартамент като по цял ден драскате по форумите... То трябва и да се работи :)

Спонсорирани публикации