За жилище: Все по-често българите теглят и ипотечен, и потребителски кредит

Средната вноска по ипотечните кредити расте и достига около 600 лв.
Обновена: 30 апр 2019 07:52 | 30 апр 2019 07:00,
65
За жилище: Все по-често българите теглят и ипотечен, и потребителски кредит
Снимка: pixabay.com

Българинът е изтеглил кредити за над 20 милиарда лева. Това показват последните данни на Европейската централна банка.

Най-голям е ръстът при потребителските заеми, които са значително по-скъпи. У нас те нарастват с по-бърз темп от ипотечните, показват изчисленията на БНБ. За година са изтеглени близо 18% повече заеми за потребление, пише bTV.

Българинът като политиците – търси имоти "на зелено"

Според икономисти, обяснението от една страна е по-добрата икономическа ситуaция, но от друга се наблюдава и обезпокоителна тенденция – все повече жилища се купуват без собствени спестявания.

Още по темата

Вместо това, сделките се финансират с комбинация от ипотечен и потребителски заем, въпреки че кредитите за потребление са около 2,5 пъти по-скъпи.

Магдалена Добрева търси двустаен апартамент от около 80 квадрата. Разчита на ипотечен заем от банка и малко спестявания. Споделя, че планира да изплати кредита за около 30 години, ще плаща около 700 лв. на месец.

Не би теглила и потребителски заем, за да дофинансира покупката, тъй като знае, че те са по-скъпи. Според икономисти обаче това е все по-честа практика.

"Това се прави в случаите, в които доходите позволяват, но това е опасно. Това, че доходите в момента го позволяват, не означава, че и занапред ще е така", заяви Десислава Николова, икономист от "Моите пари".

Търсят се къщи около София, но цената да бъде от 25 до 60 хил. евро

Класическото правило е общият размер по всички заеми да не надхвърля 40% от чистия доход в домакинството.

Анализ на "Моите пари" показва, че в последната година средната вноска по ипотечните кредити расте и достига около 600 лв. И макар покачването на лихвите да беше отложено, според икономисти в рамките на година, две – то ще стане факт.

Цените на имотите нарастват с по-бавен темп, отчитат от бранша. В последната година те са поскъпнали средно с 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Човек, ти правиш напук на себе си. Вложи ги в нещо, каквото и да е то, но не ги дръж в обезценяваща се хартия.
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не пазбрах, купувачката от репортажа сама ли го купува и колко изкарва весечно? Банката я е насочила към 700 лв месечно за 20-30 години. "Виж сега, ще работиш за мен, 20-30 години докато си здрав, по 700 лв ще ми даваш първо, после може и повече". Далавера ли е това?
11
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам 97 000 лв в банката и напук ги държа въпреки че съм на загуба в момента ,ама няма да дам една торба пари за коптора на Бай Иван който иска да продаде една гарсониера и да живее като цар до края на дните си ,за моя сметка
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
платена статия , но от евтините
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как се спестяват 60 000лв за боксониера в София-трябва далавера да си спретнеш или крадлив депутат да си
8
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че българите имали пари по банките е вярно само за някои възрастни над 50 и това са пари главно от наеми или спестявани с глад. Хората около 30 нямат пукнат свободен лев дори и да работят постоянно, всичко изгаря за екскурзии, коли нов внос, потребителски кредити за телевизори и хладилници и т.н.
7
3
 
32
 
! Отговори
Zoq преди 4 години
Балонът се надува, надува, надува :)
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това означава че българина не може да спести дори няколко хиляди лева за таксите по прехвърлянето и за някакъв минимален ремонт, но същевременно има оптимизма и самочувствието че ще може да изплати огромен жилищен и в добавка още един потребителски кредит!?!Това е истински рай за банките, ама длъжника да му мисли - че в момента в който направи тая глупост, сладкия живот свършва и се почват мъките
5
0
 
31
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Супер. Ще купуваме евтино от ЧСИ-та след няколко години.
4
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради ей такива опортюнисти, които нямат пари, цените на имотите са нереално високи, защото ги купуват с кредит... Успех, че ще изплатите ипотеките, ***.
3
13
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Теглете смело , кой каквото може !!!!!Един път се живее.А и не се знае ,кой ще им връща парите .ЕЦП ,печати пари като календарчета .Яжте и пийте , Ердоган ще ни спаси!!!
2
1
 
24
 
! Отговори
Ето... преди 4 години
.и аз така се опитвам - ходя по банки, но от там ми казват не може. Що така КТБ например дава на едни хора, на всички останали не!
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е като няма кинти а кинти няма щот на времето се продаваха имоти за да се вземе скъпа кола и после да се спи в нея бухахахахаха ганьовска работа

Спонсорирани публикации