Хаосът, в който се превърна легендарният фестивал Удсток

Ще се състои ли 50-тата годишнина на музикалното събитие?
3 май 2019 18:20, Нели Христова
26
Хаосът, в който се превърна легендарният фестивал Удсток
Снимки: Reuters

Удсток – легендарният фестивал, който "даде началото на всички фестивали", тази година става на 50 години. Но празненството, организирано за юбилея му рязко потъна в пълен хаос, застрашавайки провеждането на Удсток 50.

В един горещ ден през август 1969 година 500 хил. души се събират край градчето Бетъл, на 69 километра от Удсток, в който нямало подходящо място за толкова много хора. На сцената излизат Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, The Who, Боб Дилън, открива го Ричи Хавенс, който дори не трябва да излиза пред публиката, преди да залезе слънцето. Още тогава цари пълен хаос.

Организаторите, които са на около 27 години по това време дори и не предполагат мащаба, който Удсток ще предизвика – според тях, на събитието щели да присъстват максимум 200 хил. човека.  Идват обаче почти половин милион, но голямата бройка далеч не значи, че момчетата успяват да припечелят пари, с които да платят на артистите си. Удсток за малко не се превръща в провал още през първите часове – големите имена като Джанис Джоплин искат парите си на ръка преди шоуто, други удвояват хонорара си, защото не могат да преценят дали фестивалът ще е успешен, след като е първи по рода си. Джон Робъртс, един от организаторите, успява да убеди местната банка да отвори в събота, за да му даде заем, с който да плати – до края на Удсток, организаторите са натрупали милиони долари заеми.

Фактът, че пред сцената се появили близо 500 хил. души, повечето от които със сигурност са били употребили марихуана или LSD довело и до друг проблем – още на първия ден храната свършила, а армията трябвало да се нагърби с това да донесе провизии за останалите два дни. За разлика от днешните фестивали, които имат палаткови лагери, на Удсток нямало удобно място за спане, трафикът до там бил ужасен, близо 5 хил. души имали нужда от медицинска помощ, трима починали. След последния акорд на Джими Хендрикс, на полето останали тонове боклуци и хаос. Но всеки, който е бил на Удсток си спомня само доброто от легендарния фестивал, от който "започна всичко“.

Не така седят нещата с Удсток 50.

Още след обявяването на изпълнителите, сред които странни имена като Майли Сайръс, Jay-z, Halsey  и по-подходящи за този тип фестивал, като The Black Keys, The Killers, Greta Van Fleet и Imagine Dragons, дойдоха първите проблеми.

Някои от многото изпълнители дори не бяха отбелязали датите на Удсток в своя календар.  The Black Keys бяха категорични, че няма да свирят на тази сцена. А след това дойде и още по-големият шок – най-големият инвеститор на фестивала Dentsu Aegis се оттегли от организацията на фестивала и обяви, че той всъщност е отменен и няма да се проведе. „

Организаторите обаче заявиха друго – фестивал ще има. Те започнаха и съдебни дела срещу  Dentsu Aegis за думите му, че събитието е отменено. Въпросът как толкова мащабно събитие ще бъде организирано без най-големият източник на пари обаче още е на дневен ред.

Удсток 50 има проблеми от ден едно – първо, организаторите не успяха да получат позволение фестивала да се проведе в Бетъл, за това го преместиха на ново място със състезателна писта. Още тогава се носеха слухове за лошото им финансово състояние. Според близки до Dentsu Aegis, инвеститорът се е отказал защото „е знаел, че Удсток няма как да се проведе“, най-вече заради новото му разположение, което щяло да създаде проблем със сигурността, ограничен достъп до вода и санитарни трудности.

"Въпреки отделеното време, усилие и отдаденост, ние не вярваме, че това събитие ще е достойно за името на марката Удсток и ще осигури нужното за здравето и сигурността на артистите, публиката и партньорите ни.

"Dentsu Aegis Network’s Amplifi Live, партньор на Удсток, реши да отмени събитието“, пишат в своето изявление инвеститорите.

Без техните 30 милиона долара, цената на билетите, ако събитието все пак се проведе, ще скочи на 500 долара за най-евтиния пакет.

А според организаторите, "шоуто трябва да продължи“.

"Ние се ангажираме да гарантираме, че 50-тата годишнина на Удсток ще бъде белязана от събитие, достойно да остане в историята и културата на Америка. Въпреки оттеглянето на нашия инвеститор, ние продължаваме с планирането на фестивала и търсенето на нови партньори. В края на краищата ще има фестивал в чест на юбилея на Удсток и както е редно – ще е невероятно.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
По-добре да го няма!!!Щом изпадна от Доорс,Роулинг Стоунс,Ху,Лед Цепелин,Боб Дилан и Джими Хендрикс до Майли,Зет-Дез и буклуците,правещи се на сутеньори от гетата,а неможещи да изпеят една вярна нота и нямащи един оригинален акорд хип-хопъри и рапъри по-добре да го няма повече.
22
0
 
3
 
! Отговори
Старата фуражка преди 4 години
До Дървената заготовкаДруго си беше фестивалът "Ален мак" или надпяванията, организирани от художествената самодейност.Като прибавим и това, че във всяко наше заведение с жива музика оркестърът и певците можеха да изпълняват само предварително одобрени от специални комисии български и съветски естрадни песни, ех друго беше тогава, друго!Какъв Удсток бе, ами като те изключим от комсомола, ще видиш университет през крив макарон! Здрави времена бяха, под надзор и як контрол!
21
3
 
7
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
"Още след обявяването на изпълнителите, сред които странни имена като Майли Сайръс, Jay-z, Halsey..." Да платиш $500 за да гледаш тия набедени музиканти-печалбари, които дори не трябва да са на подобен род фестивали. Вече всичко се опорочи на тая планета.
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най после стигнахме до момента където наричма глупостите на 60-те с истинското им име - дегенерация. *** е че даже са спонсорирани от ЦРУ като експеримент включително Джими Хендрикс. Искали са да видят докъде могат да препрограмират културата.. без да искат са пожънали по голям успех от очакваното. Документирано е - преди да ме категоризирате.
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майли Сайръс и Джей Зи на Уудсток... Смятай!!! Ахаха!! Само Бийбър май липсва,
18
2
 
14
 
! Отговори
Ееееех преди 4 години
До BIKДобре си направил, че си отишъл там преди 20 години. Тогава са били все още сравнително неостарели много от участниците в Удсток 1969 г. Имало е нещо от д.у.ха на първия фестивал. И през това лято сигурно ще дойдат някои от 1969, но ще са над 70-годишни, това ще навява тъга. Но сигурно си заслужава все пак да се види и преживее.Като си мисля за първия Удсток и за България по същото време, ми идва наум откъс от една съвсем различна песен - "А светът зад Стената си свиркаше ..."
17
2
 
5
 
! Отговори
ПоклонПред легендата преди 4 години
Тази година какво ще успеят да направят, ще видим.
16
1
 
10
 
! Отговори
BIK преди 4 години
Ще бъде трудно да се организира. Присъствах на Уудсток 1999 и беше пълен провал. Музиката и групите си струваха но другото беше разорачование. Жегата, високите цени за храна и вода както и лошите санитарните условия озвериха народа и накрая всичко се изпочупи. Хубава идея но трудно да се осъществи.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Ммм... Не. Виж Дейвид Боуй. Почин на 1000 години, като певец е... баритон под средното ниво. Важно е дали ти харесват музиката, не смо колко добре свириш.
14
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некви гадни хипита...
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Без Морисън нали ?
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако сте го преписвали от русски сайт, да сте написали Вудсток, шот само в/в Уикипедия е ...
11
13
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Нищо не е дошло от Рассиа освен глад мор и Гулаг още повече пък от Китай освен ядене на плъхове и кучета.Да му мислят младите какво ги чака руско-китайски шефове.Амин!
10
4
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 9 До някъде съм съгласен с теб. Джими Хендрикс беше добър и първи с ел. китара за времето си. Но я влез в Тубата да видиш какви съвременни , млади виртуози има на китара. Тина Ес 18г.Франция , Тоби Лий 12г. САЩ, Саманта Фиш-САЩ, Лаура-Италия ...Има поне 1000 китаристи свирещи по добре от Хендрикс , но той си остана легенда най вече заради смъртта си на 26г.
9
1
 
21
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Няма я вече онази Америка от 60-те и 70-те години. Най добрите американски години.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са световноизвестните групи които да съберат народа както през 1969 г. Само като чуеха Джими Хендрикс и народа пощуряваше. Сега имали някоя група която да може да свири по скоро скрибуцат и тропат нищо повече. Не че няма качествени свирци но те няма да дойдат едно че са стари й второ че на такава лудница без организация е тъпо. Едно време всичко се правеше спонтанно и от сърце. Сега всички са сметкажии и печалбари.
7
1
 
17
 
! Отговори
суши преди 4 години
До ШибиРибине бате не си прав.кобрата е ахмак - искал да е първи.Ама оная още не е била достатъчно пияна.Е виж после като се е донапила кво са я правили, ама тя не помни.Трябва да чакаш да са напие, тогава.
6
11
 
8
 
! Отговори
баба Радка преди 4 години
В Северна корея хората няма ко да ядът, тия фестивали, местивали, намсиквоси ше ми правят.
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойкооо и Удсток съсипа ! Оставка ! За всичко си винове - ти !
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при американската демокрация, всеки може да отиде където си иска, и когато си иска. Е само в свободния свят де.

Спонсорирани публикации