Шокиращо ли? 12-годишната Арифе иска да стане гражданка на Германия!

Германия открай време има притегателна сила за турците
4 май 2019 09:46, Елка Василева
222
Шокиращо ли? 12-годишната Арифе иска да стане гражданка на Германия!
Снимка: Дойче веле

Дванадесетгодишната туркиня Арифе казва на живо по телевизията, че иска да стане германка. Водещата изпада в паника, в социалните мрежи се надига вълна от възмущение. А всъщност думите ѝ казват всичко за състоянието на Турция.

Едно турско момиче казва пред камерите, че иска да учи в Германия и да стане германска гражданка. Социалните мрежи в Турция реагират бурно, привържениците на Ердоган са бесни на „родоотстъпничката". За тази история разказват „Ди Цайт", „Аугсбургер Алгемайне", „Дер Щандарт" и редица други немскоезични издания, пише Дойче веле.

В предаване на живо по телевизионния канал NTV, който е близък до турското правителство, водещата пита една ученичка за нейните житейски планове. Отговорът на 12-годишната Арифе Вилдан гласи: „Искам да следвам медицина в Германия, в университета в Кьолн. И след това може би да стана германска гражданка".

Шок и възмущение

„О, не!" - възкликва водещата и с леко нервен смях се опитва да замаже казаното от Арифе. Защото в Турция дори съвсем безобидните критични реплики за състоянието на страната могат да доведат до неприятни последици. Но за замазване вече е късно: в социалните мрежи избухва истинска буря. Мнозина коментатори и политици са шокирани от факта, че една тийнейджърка като Арифе не вижда в родината си перспектива за развитие. Националистите дори я наричат „родоостъпничка" и призовават родителите ѝ да бъдат наказани. А Арифе всъщност е сирак…

Германските медии отбелязват, че думите на 12-годишното момиче, произнесени точно на турския Ден на детето, са бръкнали с пръст в раната, тъй като огласяват песимизма на много турци относно днешното състояние на страната им. В същото време изявлението на детето предизвиква гнева на националистите, които виждат врагове зад всяко кьоше.

Известният публицист Джан Дюндар пише по този повод в „Ди Цайт": „Западът ни завижда, каза преди време президентът Ердоган на предизборен митинг. Тази завист била предизвикана най-вече от големите турски проекти - язовири, мостове, подземна железница, тунела под Босфора. (…) И сега изведнъж се оказва, че една млада туркиня иска да стане гражданка на Германия - на една страна, която толкова ни завижда."

Всъщност милиони турци преследват същата мечта като Арифе, пише опозиционният коментатор Йълмаз Йоздил във вестник „Сьозчу". Ако нищо не се промени, след няколко години на Деня на детето няма да се намери дори едно дете, което да седне в президентското кресло, каквато е традицията на този ден.

Все повече турци си тръгват

Факт е, че все повече талантливи и образовани млади хора напускат страната. Според статистическата служба през 2017 година са си тръгнали 254 000 души - с 42,5% повече от предишната година. Мнозина заможни турци изнасят парите си в чужбина, емигрират в САЩ и пращат децата си в тамошни университети. В Германия пък само през миналата година над 10 хиляди турски граждани са подали молба за политическо убежище.

Австрийският вестник „Дер Щандарт" припомня по този повод, че Германия открай време упражнява притегателна сила над турците. Светски настроените хора, които могат да си го позволят, често изпращат децата си в немските гимназии в Турция, за да се научат на дисциплина и да усвоят езика на Гьоте и Шилер.

Дори у верните привърженици на Ердоган германската мечта на Арифе предизвиква не само гняв и критика. Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Мустафа Йенероглу написа в Тwitter, че политиците трябва сериозно да се замислят, след като млади хора в Турция искат да осъществят мечтите си не в родината, а в Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: Германиятурци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
2
 
! Отговори
мерси,не знаех преди 4 години
До БЪЛГАРИН БУДИСТНа лудницата в Карлуково вече Тайланд ли и викате!?
125
5
 
9
 
! Отговори
Ахмет преди 4 години
1/Момиченцето е все още непълнолетно и да решава какво ще стане ще чака още седем години2/Да мечтае има право и има пълното право да следва във всеки един университет по света стига да издържи изпитите3/ МО же да иска да стане гражданка на всяка една страна ако я приемат4/Немците уж умни ама аз ги знам те са най нациската страна на света редом с Англичаните ,французите и Американците и от детското изказване правят политика, и то расистка политика,туркинята си е туркиня където и да живе.
124
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да закарат Турция в Германия, да носят шалвари в Германия.
123
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно УМНО турско момиче казва пред камерите, че иска да учи в Германия и да стане германска гражданка. Омръзнало и е от турско-балканска простащина и кючеци!
122
13
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
То и Пуйкин руския президент си я харесва туркия и Ердуганя за приятел.Руската *** като стандарт на животь са по-зле от шалварите така че смятай а и почти са превзети от дръпнатите.
121
7
 
4
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Не мога да си представя образован и културен човек да иска да живее в дива средновековна държава насред камениста пустиня.Иначе ислямските фанатици си я харесват Пуйкия, няма спор.
120
8
 
6
 
! Отговори
Моше преди 4 години
А бе пич имаш някакви ментални увреждания написал си 1000 коментара на капс лок което според практиката в интернет се счита за викане второ престани да ни занимаваш с някакви дръпнати будисти жълти които ядат кучета и плъхове.Знам ги добре Далай Лама и тн бегай с тия смешници!
119
4
 
19
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Докато всички "умници и националисти" аплодираха политиката и новите дрехи на султана , в ефир излезе едно умно момиченце и каза , че султана е гол , политиката му също е гола вода !
118
3
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Браво на това умно момиченце ! Ясно и открито в ефир каза - че султана е гол !Нали си спомняте приказката за голият цар ?! Това момиченце направо ми напомни за тази приказка ! Някакви пишман шиваци взели много пари и излъгали царя ,че ще му ушият най-хубавите дрехи , но казали ,че само умните хора можели да виждат тези дрехи ! Нищо не ушили и казали на царя ,ето ви ги дрехите ,облечете ги ! Царят ги облякъл и излязъл сред хората , а момиченцето казало - ааа , царят е гол !
117
8
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Ние новотурците / съвременните турци , ще си запазим турския език и извън пределите на Турция , ще запазим интелигентостта си и извън пределите на Турция , ще запазим модерният си начин на мислене и извън пределите на Турция!Не ни трябват камънаците на Анадола и Диарбекир , там нека да останат фессовете и шаллварите и да си съхраняват религията и корените без да припарват към Европа и без да цапат Европа с тъпотиите си ! Между нас и тях има голяма разлика въпреки че и ние и те говорим турски !
116
8
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Сега при управлението на султана дори богати милиардери и бизнесмени започнаха да бягат от Турция и Турция ще се срине икономически и ще заприлича на русия ! Интелигенцията също бяга ! Дори децата си мечтаят да пораснат по-бързо и да избягат !В Турция ще останат само тези със забрадките и фессовете ! И дано те да останат в Турция , а в Германия предпочитам да идват интелигентни и образовани турци , а не турци с фессове и туркини със забрадки !
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия турците си правят гета и само турски се чува по улиците.
114
3
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Германия привлича като магнит хора от цял свят ! А турците бягат от Турция , руснакците бягат от русия , абе какво става в този свят бе ?!Ще дойде ден Германия ще е толкова пренаселена ,че от небето игла да хвърлиш няма да падне на земята ,а ще падне на главата на някой човек ! А Турция и русия ще се обезлюдят ,всеки ще бяга на където му видят очите , кой в Германия ,кой в САЩ и пр. !
113
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Все повече турци си тръгват""Тръгвам си" е нещо като "отивам си вкъщи". Турците не могат да си тръгнат от Турция. Могата да си тръгнат от Германия или от България, но не и от Турция. Правилната дума, която търсите е "изоставят", "напускат" или "евакуират се" от така добре развитата им родина, което е в пряко следствие на религията им. Хайде сега насаждайте ни тяхната религия, че "да си тръгнем" и ние...
112
5
 
8
 
! Отговори
Германия, преди 4 години
е рай за мюслюманите, тук социала е силен и има по много за всички мюслюмани
111
0
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Кво ше чуеме бе те ФВ са пред фалит цялата фирма.Кво ше чуем.
110
2
 
8
 
! Отговори
Хасан преди 4 години
В Германи съм от няколко години и не смятам да се връщам, тук имаме крартали джамии от 50-60 години и за нас турците живота е рай, право е момичето, да идва чакаме го !!!
109
2
 
13
 
! Отговори
Така е, преди 4 години
и ромовете в нашия град също искат да станат германци, и много от тях вече станаха, дай Боже малко по малко, всичките да си ходят в Германистан
108
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименNe te interesuva no sledish novinite p,,,tko
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 113Vqrvash li si na dumite,v BG v gradovete mladi ne se vijdat a selata sa pulni s prizrachni kushti bez hora,naselenieto e staro nqma budeshte BG zagiva

Спонсорирани публикации