Зехра Доган, която прекара три години зад решетките заради... картина

В затвора тя продължава да рисува
4 май 2019 21:21, Нели Христова
68
Зехра Доган, която прекара три години зад решетките заради... картина
Banksy

Преди три години Зехра Доган влиза в затвора. Причината - картина, изобразяваща насилието в кюрдския град Нусайбин, който бе разрушен от турската армия. Своята килия тя напусна през февруари тази година, но приятелите и колегите й журналисти са все още зад решетките. През 2018 година целият свят разбира за художничката, след като световно известният графити майстор Банкси изобразява Зехра в една от своите творби на стена в Ню Йорк.

"Представете си - аз бях пратена в затвора за толкова малка картина, а Банкси нарисува такава голяма творба за мен в Ню Йорк, която всеки можеше да види. Той искаше да умножи силата на моето малко произведение", казва Зехра пред BBC в деня на свободната журналистика.

Картината, която изобразява руините на Нусайбин е сметната за "разпространяване на терористична пропаганда" от турските власти, макар Зехра просто да иска да покаже какво се случва всъщност с кюрдите. Тя ряботи като журналист в местен вестник, но всичките й колеги са арестувани и медията бива закрита.  За това те заедно си задават въпроса "Ами как ще изразим себе си сега?"

Отговорът е ясен - те решеват да създадат вестник в затвора.

"Където има несправедливост има и съпротива. - казва Зехра. Решетките не я спират да рисува, а платната й най-често са страниците именно на вестници. - Превърнах затвора в свое арт ателие."

Вместо бои, художничката използва цветовете на куркума, рукола, смлени домати и чушки, дори кръв.

"От всичко, което събирах, можеше да се извлече цвят. Молех моите приятелки тук да ми дават от менструалната си кръв. Имаше нещо красиво в това да създаваш изкуство, използвайки неща, които хората смятат за гнусни", спомня си Зехра. Сега тя е на свобода, но все още не може да свикне с реалността.

"Приятелите ми са в затвора и сега провеждат гладна стачка. Всеки ден си мисля за тях", казва художничката.

Хиляди журналисти са зад решетките по целия свят. Броят им е най-много в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Какъв ред те гони! Турция върви към неоосманизъм, който Ердоган прокарва, загърбвайки заветите на Ататюрк. В университетите се набляга на религията, както и в училищата, а не върху науката. За да има покорна рая. Това неминуемо ще доведе до тотален срив в икономиката. Защото образованите ще бягат на Запад, както се обекърви българската нация. Жалко за Турция... в 21в. живеем, където икономиката е глобална и ако една нация иска да се развива трябва да привлича капитали, а не да ги отблъсква.
40
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Кюрдите се борят за национално освобождение, те на са терористи. Те си искат своята държава и да се освободят от наследника на Османската империя, така както балканските народи са се освободили от петвековно иго. По вашата логика и Ботев, и Левски, и априлските въстаници са терористи, така ли?Райна Княгиня е арестувана заради ушитото знаме, а тази дама заради нарисувана от нея картина. Ердоган се прави на съвременен султан, но времената на турското робство свършиха и свобода за кюрдите ще има.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюрдите се увеличиха най много в Турция защото намериха добри условия за живот. Вижте статистиките за тях в околните държави, а Диарбакър е много развит град не е трудно от гугъл виев да го разгледате.
38
8
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Нищо чудно няма в този случай , той не е единствен в Терция , в Турция има стотици хиляди като този случай ! Вчера едно 12 годишно момиченце много добре каза в ефир ,че султана е гол , политиката му също е гола вода , а за икономиката и лучената криза въобще няма да говорим ! Затова дори и 12 годишни деца мечтаят да избягат от Турция !
37
8
 
41
 
! Отговори
Турчина преди 4 години
Преди три години Зехра Доган влиза в затвора. Причината - картина, -Още в първото изречение лъжа до лъжа!Абе, защо се премълчава как в Нусайбин терористите копаеха дупки и барикади с общински багери за да обявят независимост! Айде сега помислете същото да стане в Кърджали БГ армията да влезе и да избие терористите после някоя си Зехра да се появи да обвинява БГ армията с карикатури? Но съм сигурен, че и при все ще се появи някой гюбреджия да подкрепя терористите! Предатели има навсякъде!
36
9
 
22
 
! Отговори
Тео преди 4 години
До Бай ХНе споря, но от статията вони. Няма как тая да са я осъдили само за една картина! Няма! Това, което казвам е, че има неща, които се премълчават и че това е само на повърхността. Кой знае какво са творили тези умни и красиви журналисти, което е удобно пропуснато в статията. Не одобрявам Ердоган, но истината е винаги по средата. А теб, щом са те таковали в главата и не си девствен там, си е абсолютно твой проблем!
35
8
 
21
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Тук нещо се покрива, но не знам точно какво. Това звучи като съшито с бели конци. Момата била арестувана заради това, че е нарисувала картина(уж) и излиза след три години. А въпросът ми е за какво са арестувани другите и "колеги", щом още са в затвора. И защо всички са ги тикнали там? На мен по-скоро ми намирисва на нерегламентирано финансирана отвън медия, пишеща по заповед. Такива при нас бол, но явно в Турция не вървят, и като не си плащат данъците си поемат последствията!
34
2
 
6
 
! Отговори
Adrian Monk преди 4 години
До Fenasi Kerim"Освен това се интегрират само след едно поколение. Дори онези които са в Германия - голяма част ползват турски докато общуват дори у дома."Няма как да не се стъписам! Все си мислих, че като живееш и работиш в Германия под интеграция означава да ползваш немски, а да се чувстваш кюрд.Дали е така...?
33
23
 
18
 
! Отговори
Алманиядан селямляр преди 4 години
И когато тези приятели кюрди в Германия ми разказват за турските издевателства ,чак се срамувам ,че съм турчин ! Започвам да се оправдавам и да им обяснявам ,че не всички турци сме такива ! Много лош манталитет на турците живеещи в Турция , вчера обвиниха 12 модишно момиченце в родоотстъпничество заради това ,че иска като порасне да стане немска гражданка ! Учудих се как не арустуваха детето с обвинение в тероризъм ?!Сега пък чета ,че художничка е лежала в затвора заради нарисувани руини !
32
22
 
16
 
! Отговори
Алманиядан селямляр преди 4 години
Северната Корея на балканите иска всичко което прави турската армия да остане скрито от света ! Щом тази художничка е нарисувала руините в родния си град ,тогава съвсем нормално е хората по света когато видят тази картина да попитат - срещу кого всъщност се бори турската армия ,срещу терористи или срещу всички кюрди ?! Защо са разрушени домовете на обикновените кюрди ,които нямат нищо общо с терористите ?!Тук в Германия имам приятели кюрди които са ми разказвали за турските издевателства !
31
26
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Представете си на какво ниско ниво са Турция и турските управници щом обвиняват в тероризъм художничка нарисувала руините в родния си град ! Безспорно Турция е северна Корея на балканите !
30
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eми, има ред в Турция затова непослушната кадъна лежи в панделата.Преди като имаше ред в България непослушните гaджaли има наместваха кокалите в милицията, даже им дадоха културни имена.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таман ФВ да не прави завода там, а да избере нас! Че приказки и сълзи много ама като опре до кинти...
28
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Струва си сега ще продава за милиони едно парче... Няма да мисли за пари вече..
27
8
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Светът ще тръгне към по-добро едва когато и последният миризлив и скапан немски *** гушне букета и тъпата им държава отиде на бунището на историята!
26
2
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
е, не може да се сравнява с доживотен бан (до 2222 година) във форума на в-к сега! който дори *** участие на биряна машева не може да съживи... :-)))
25
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямът и Ердоган разказаха играта на Турция!Турция има лице на страна от третия свят!Провалиха всичко, за което се бореше Ататюрк!Ислям, плюшени килимчета и ибрици...21 век...срамота!!!
24
5
 
15
 
! Отговори
Антрополог преди 4 години
Демократична Турция...миролюбив ислям...Хвала!
23
2
 
20
 
! Отговори
Ввв преди 4 години
Това с менструалната кръв ми дойде в повече...леко заприлича на оная дето заквасва хляб с гъбичната инфекция от будката си..
22
7
 
24
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
И накрая да приключа :"Кюрдския проблем" вече не съществува. Този проблем изглеждаше опасен преди 20 или 30 години. Днес проблем не са кюрдите. Проблем е нарастващата ислямизация и диктатура. Ислямистите са най големия враг на Турция.

Спонсорирани публикации