Никой не е над...клюките! Занимават ни по 52 минути дневно

Особено склонни към отрицателни коментари са младите хора
7 май 2019 22:05, Елка Василева
7
Никой не е над...клюките! Занимават ни по 52 минути дневно
Снимка: архив, Reuters

Клюките може да не са морални, но несъмнено са характерни за хората. Американски учени установиха, че те са по-разпространени и не толкова злонамерени, колкото мислим, съобщи в. "Дейли мейл".

Хората прекарват почит по цял час - 52 минути, в клюки дневно и никой не е над тях.

За социолозите клюките са част от обществото. Те допринасят за разпространяването на информация в групите, създават обединен фронт, предпазват останалите от потенциални зли особи.

Учени от университета на Калифорния в Ривърсайд проследиха колко клюкарстват хората и кой какво казва. Те поставиха подслушващи устройства на 467 доброволци и записваха около 10 процента от казаното от тях. Така чуха 4003 клюки за пет дни.

Всички участници в изследването - 269 жени и 198 мъже са клюкарствали, но не по един и същи начин. Повечето клюки са били за познати, а не за знаменитости.

Жените са клюкарствали малко повече от мъжете, но са казвали само "неутрални" неща - споделяли са информация, а не са правили негативни заявления.

Макар и да са преобладавали неутралните клюки, отрицателните коментари са били два пъти повече от похвалите.

Особено склонни към отрицателни коментари са младите хора.

Репутацията на богатите като по-малко склонни към клюки обаче не е вярна. Освен това по-бедните и по-малко образованите не клюкарстват повече от богатите и образованите.

Всички клюкарстваме, сочи проучването. Това е присъщо за човешката природа и дори има важна цел. Предишни изследвания доказаха, че мозъкът ни възприема лицата в зависимост от това, което сме чули за човека. Клюките също имат защитен ефект, защото дават информация на кого можем да имаме доверие и кой може да е опасен.  /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: изследванеклюки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МЯСТОТО НА КЛЮКИТЕ Е В КЛОЗЕТА!
6
0
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До ooАми малко са. Здравословна клюка е примерно някой колега да дойде и да ти каже, че чул как Пенка казала на Цонка, пък тя на Жоро, щот нали си го харесва, Жоро пък на него, че Мимито те харесва и е готова да си легне веднага с теб :)))
5
0
 
2
 
! Отговори
oo преди 4 години
Я кажете сега колко са здравословни клюките ?
4
0
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 3Ако разказваш за бизнеса на някой е промишлен шпионажДо 2Братле, смях се със сълзи на това което си написал, евала ти правим :)))
3
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
хм, първо трябва да се дефинира какво е клюка и как са я еазграничили от другата информация, която всеки ден споделяме за нещо. ако разкажа за бизнеса на някой, това клюка ли е? зависи. и има хора, които прекарват три часа в клюки, а други, които прекарват минути, но средно са 52 мин
2
0
 
4
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Истинският член на БСП дори и когато изкаже клюка, тя звучи като мъдра мисъл на Сократ, защото БСП членът няма зло сърце и не е алчен за хубави жени, жълтици и бързи коли. БСП членът изказва клюка но само като добродушна шега към верните другари около лагерния огън пред землянката!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A вие драги журналясти колко клюки разпространявате....

Спонсорирани публикации