"Без будилник" в далечна Азия: Мианмар – страната на сапфирите

Посоката в тази седмица е към Далечния Изток
Обновена: 10 май 2019 21:02 | 9 май 2019 18:15,
4

Снимка: Pixabay


Далечният Изток е примамлив за онези пътешественици, които са се наситили на популярните дестинации и искат да опитат екзотиката във всеки неин смисъл. Една от тези дестинации е Мианмар.

Днес в "Без будилник" ви отвеждаме в страната, която до преди 30 г. е позната със старото си име - Бирма, което буквално означава изумруд. Не е случайно, тъй като страната е един от най-големите производители на скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Ето и най-важните дестинации, които ви препоръчват и от posoka.com, и не бива да пропускате:

Янгон

Градът е бившата столица на страната, и в неговата архитектура си личи колониалното влияние на Великобритания. Сгради в европейски колониален стил се редуват с традиционните бирмански постройки.

Янгон е много характерен и с разположението на улиците си - те са като шахматна дъска.

В старата столица една от задължителните спирки е пазарът Bogyoke. Той работи всеки ден, освен понеделник и при пълнолуние. В неговите 2000 магазина може да се открие какво ли не - от полускъпоцени камъни, през подправки, та до традиционни дрехи.

Пагодата Шведагон

В буквален превод името Шведагон означава "Златна глава". Шведагон е най-свещената будистка посторйка в Мианмар - в нея се съхраняват мощите на четирима Буди, както и 8 косъма от главата на самия Буда.

Легендата твърди, че пагодата е построена преди повече от 2500 години. Името й не е никак случайно - тя цялата е облицована в злато, чиято стойност се изчислява на около $90 млн. На върха й пък има златен глобус с 4350 диаманта и кралското бижу - 76-каратов диамант на върха.

Традицията тук повелява пагодата да се обикаля по посока на часовниковата стрелка, за да се разгледа пагодата, украсените с мозайки колони и 78-те по-малки пагоди.

Мандалай

Мандалей е едно от най-емоционално наситените места на планетата, последната кралска столица на Мианмар, обезсмъртен от Ръдиард Киплинг, без дори да го е посещавал. Градът е средище на бирманската култура и е кръстен на хълма, който достига 236 м, разположен в североизточната част на Кралския дворец. Мандалай е заобиколен от четирите древни града Амарапура, Сагаинг, Ава и Мингун.

Тук се намира пагодата Кутодау, създадена за 8 години в периода от 1860 г. до 1868 г.. Пагодата е наричана и най- голямата „книга” съдържаща древни писания на Будизма, защото около централната ступа има 729 мраморни плочи, върху които е гравирано цялото съдържание на Трипитака.

Баган
 
Религиозната столица на Мианмар е Баган - най-открояващи се с хилядите си храмове. Построен за период от около 250 г. , градът е бил столица на първата обща Бирманска държава.

В градът има точно 2219 будистки храмове и това го прави дом на най-голямата конценртация храмове в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
до Бирма ходиме всички австралийци на ваканция, но не много често, максимум няколко пъти
2
12
 
7
 
! Отговори
Златко Голдбургенхоф преди 4 години
Наскоро ходихме до Мандалей да пием кафе от скука. Изръшнахме целия свят вече. Впрочем кафето не е кой знае колко хубаво.
1
11
 
9
 
! Отговори
Общото преди 4 години
Общото между Мианмар и България, че те вярват в Буда, а българина е загубил вяра за бъдеще на България с агент Буда-Бойко.

Спонсорирани публикации