Странната студена война: Във висшата лига играят най-малко 3 държави

Защо Русия и Западът не бързат да форсират развитието на събитията
10 май 2019 19:36, Елка Василева
66
Странната студена война: Във висшата лига играят най-малко 3 държави
Снимка: архив, Reuters

Анализаторите не могат от години да се разберат как да описват днешните отношения между Русия и Запада. Най-често се използват термините "нова" или "втора студена война". Популярно е и предложеното от Марк Галеоти понятие "хибридна война", което впрочем повече заплита нещата, вместо да ги обясни.

Някои автори сочат за главен белег неяснотата, подразбирайки преходното състояние на мир между стабилните системи. Ситуацията може би е най-точно да се опише като стратегическа конкуренция на великите сили, връщане на международните отношения към историческата норма, макар при сегашните технологични условия. Но дори да използваме метафората студена война, говорейки за сегашното положение, се очертават разлики, биещи на очи, пише Андрей Сушенцов, "Независимая газета".

Днешната студена война май напомня класическата не повече, отколкото Втората световна - предшествалата я Странна война (Drole de guerre, Phoney war). Измислен от журналистите, терминът Странна война описва характера на бойните действия между враждуващите страни, по-точно почти пълната им липса с изключение на бойните действия по море.

Ако развием тази аналогия, може да опишем настоящото противопоставяне между Русия и Запада като "Странна студена война", в която почти не се водят нападателни действия, конфронтацията до голяма степен е символична и всяка страна разчита съперникът й да се вразуми или да секнат вътрешните му сили.

Странната студена война носи чертите на класическата студена война, но изразени в пъти по-слабо или променени. Глобалната стратегическа конфронтация между две страни отстъпи място на по-сложно стратегическо уравнение, включващо все повече линии на противопоставяне между регионални играчи. Във висшата лига играят най-малко три държави, а някои анализатори изброяват и до десет-петнайсет стратегически автономни силови центъра.

Ядреното възпиране остава стратегическа константа, но вероятността от голяма война намалява. Локалните опосредствани сблъсъци между САЩ и Русия слабо напомнят продължителните конфронтации от рода на Виетнамската война или войната в Афганистан. А както Москва, така и Вашингтон се налага постоянно да реагират на все по-голям брой и все по-непредвидими кризи.

В тези условия се девалвира почти сакралното някога понятие "съперник", "противник". Както всъщност и понятието "съюзник". Практически е изчезнало противопоставянето между икономическите системи, напълно независими навремето една от друга. Вместо него виждаме санкции и търговски бариери, но вече в рамките на единна глобална икономика.

Идеологическото съперничество е изместено от медийно бръщолевене. При все че напоследък в доктриналните документи на НАТО се говори за цивилизационна заплаха откъм Русия - руската цивилизация уж била изградена върху качествено други принципи от западната, - зад това всъщност се крие концептуално различие в подходите на Русия и на Запада към дилемата между сигурност и свобода.

Русия настоява: човекът е несъвършен, а мирът е крехко нещо и трябва да бъде поддържан с всички средства, включително да се замразяват противоречията и ако щете - дори да се оставят на власт авторитарни управници. Западът приема за предпоставка, че човекът е благ, а свободата му е по-скъпа от всичко. Съответно заради неговото освобождение си струва мирът да бъде нарушен, може да бъдат сваляни режими, дори да се започват войни. Всяка от тези интелектуални традиции се корени в стратегическия опит съответно на Русия и на Запада; и всеки смята, че истината е на негова страна.

Странната студена война изглежда е била неизбежна и началото й само отсрочено заради илюзиите на всяка от страните в представите й за другата през 90-те. Основополагащият акт Русия-НАТО от 1997 г. бе грешка според мнозина руски наблюдатели, а Съветът Русия-НАТО, създаден през 2002 г., никога не е действал като институция за уреждане на конфликти. По-скоро бе предназначен да символизира бъдещото единство между Русия и НАТО, останало несбъднато. По време на двете ключови кризи за европейската сигурност от началото на века - в Грузия през 2008 и в Украйна през 2014 г., Съветът спираше работа, вместо да се активизира.

Странната студена война представлява равновесна ситуация, тъй като произтича от липсата на по-добра алтернатива. Страните няма как да пренебрегнат взаимните разногласия, но не желаят окончателно да разрушат изградените връзки помежду си. За разлика от класическата Странна война, в която агресорът бе очевиден и която само отсрочи световната война, днешната Странна студена война е трайно, дългосрочно състояние. Всяка от страните вижда развръзката в шанса опонентът й да изгуби сили или, опомнил се, в един момент да промени своята политика. Съответно всеки - и Русия, и Западът, смята, че времето работи за него и не бърза да форсира събитията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Младеж преди 4 години
Абе не е лошо братята да изпепелят джендарията КРАВАРИСТАН. Тогава всичко ще си дойде на мястото.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Романоидите и турците са 20% и те не искат. Останалите 30% са българи. .Значи викаш в допитването питаха всички романоиди и турци и тук таме някой и друг окомуш българин.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53:Романоидите и турците са 20% и те не искат. Останалите 30% са българи. Демек малко повече от на запад, където положението е същото. Където има "малцинства" моралът на населението е нисък.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
джихадисти не ни требват -нито наши, нито ваши.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сходни са и резултатите на Германия, Холандия и Белгия. За сравнение, във Великобританиятози дял е 27%, а във Франция - 29%.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В проучване, направено преди 6 май - Деня на храбростта и празник на българската армия, близо половината българи заявяват, че не биха се сражавали за Родината си. Това показва изследване на "Галъп интернешънъл", съобщава БНТ. Само 25% от българите казват, че биха воювали за страната си. Сред регионите, готовността за саможертва в името на Родината е най-висока в Близкия изток и Северна Африка - 83%. На другият полюс е Западна Европа с 25%. Сред държавите, най-слаба готовност показват японците - само 11%. Сходни са и резултатитена Германия, Холандия и Белгия. За сравнение, във Великобританиятоз
40
3
 
0
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Еми тогава отиваш в Англия или Чехия и отваряш малка фирма.Ся, като махнем тез пишман бизнесмени дето ги четем по вестниците, фирмата е идея и много работа.Предишния собственик на фирмата, в която работя се беше обаждал в събота в 23:30 на закупчика да го пита: Що е купил моливи по 50 стотинки, като има по 32 ?!?
39
0
 
0
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
А що се отнася до идеята : повече хора - повече бизнес, то това е така, ако хората произвеждат.
38
10
 
5
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Българинът не иска България да е добре!Иска САЩ да са зле!Да! Ама НЕ!Американците работят много, а българите пишат кви са лоши американците. И обесняват що те не работят.Това са едни игри на супербогати конгломерати, които като изчерпят възможностите в САЩ се прехвърлят в Китай.Например Епъл печели по двайстина милярда на тримесечие. 70 милярда на година. Кво ги прави тез пари според вас. Изгражда фабрики, развойни центрове и купува патенти?Има много като тях.
37
0
 
5
 
! Отговори
другите играчи преди 4 години
Китай,ЕС,ОКралство,Франция,Германия,Индия,Израел,САрабия,Бразилия,Турция ,донякъде Египет,Япония,Индонезия,Италия,Скандинавия,Иран,РЮА!А БГ у трета глуха!
36
1
 
7
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До До Интересно 43:Ако Тръмп е куку то какво да кажем за водачите на ЕС ? Кукукукуку?
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37По времето на Елцин Лукойл е приватизирана.
34
1
 
12
 
! Отговори
До Интересно преди 4 години
На американците дори и президентът им е ку-ку, а ти се притесняваш за руския мужик. Сигурно не си видял пиян или дрогиран американец. Гледката е по-страшна, брато.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е сблъсък на интелектуални традиции. Западната традиция от Просвещението насам поставя човека в центъра на вселената за да опознава света като измерва и оспорва всичко включително авторитетите, на изток нещата са по-нематериални и ирационални.
32
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странната студена война си е стара като света!Всичко е алъш -вериш!Най-голямата подкрепа за глинения колос Русия е Китай!Ако не е Али Експрес,в тези времена на санкции,Русия щеше да прилича на Димитровградския битпазар...Ами огромните пожари в Сибир,да не мислите че са от климатичните промени?Дивашкото обезлесяване от бракониерската сеч в посока Китай трябва да бъде оправдано някак.А някой сметна ли,че всички ветерани на 9 май, през 1945 са били малолетни? Докато имаш такива,имаш и студена война
31
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 35 преди 4 години
Другарят Путин си има млада жена и малки деца, така поне твърдят западни медии. Ще дойде време той да се посвети на семейството си, а другарят Орешкин да го замести.
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе кой се интересува на запад от това икономическо азиатско джудже? И какви са тия статии все едно сме в Русия, а не в България?
29
0
 
0
 
! Отговори
икономиз преди 4 години
до анонимен,ми много ясно, че не е по-добре да се избива население. Само искам да ви кажа, че може да забравите за масови войни в бъдещето, било то студени или топли. Когато населението стане свръх ще почнем да се самоизбиваме без помощта на говърнмънти, които да ни хвърлят в боя.
28
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното в тази студена война е,че другаря Путин лови риба,язди кон,играе хокей и даже бележи шайби!Странното ще е равносметката,която руснаците ще трябва да направят след около 10-ина г. когато любимият им президент премине отвъд десетилетието на паркинсона и дебилизма!Понеже някои помним "живите трупове" Черненко и Брежнев...И трябва тогава да се носи отговорност,ЗАЩО милиони руски граждани пропуснаха толкова време в "студена война", вместо в разбирателство особено с Европа?
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Странната студена война: Във висшата лига играят най-малко 3 държави"Няма нищо странно и необяснимо. Няколко държави се развиват до ниво суперсила и общото между всички тях е, че комплексарите от САЩ се опитват да им блокират развитието. Американеца ако не е номер едно, почва да се държи като малко дете, на което са му взели играчката. Вашингтон влезе в безумна търговска война с двете мега икономики- Европейския съюз и Китай и налага санкции на военния гигант Русия.

Спонсорирани публикации