Рекорд за жив творец: $91,1 млн. за скулптурата "Заек" на Джеф Кунс

Творбата от неръждаема стомана представлява надуваем заек
16 май 2019 10:52, Елка Василева
24
Рекорд за жив творец: $91,1 млн. за скулптурата "Заек" на Джеф Кунс
Снимка: БТА

Скулптурата "Заек" на американския художник Джеф Кунс беше продадена на търг от аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк за 91,1 милиона долара - рекордна цена за произведение на жив творец.

Изработената от неръждаема стомана скулптура, представляваща надуваем заек с височина 104 см, е създадена през 1986 г. и е смятана за една от най-известните творби на художника.

Предишният рекорд за най-скъпо продадено на търг произведение на жив художник принадлежеше на британеца Дейвид Хокни за картината му от 1972 "Портрет на творец (басейн с две фигури) - 90,2 милиона долара.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: скулптураДжеф Кунс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Ама той си е жив и здрав човека! Нали това пише и в статията...
18
0
 
11
 
! Отговори
Бай Иван с големия преди 4 години
Спрете земята, искам да сляза!
17
0
 
4
 
! Отговори
Kuala преди 4 години
Ако не ме лъже паметта ми тоя творец май се издигна гениално преди години като се ожени за Чичолина. И май не показваха голи в действие някъде си. Иначе друго няма известно от него. Та такива ми ти демократични времена и нрави.
16
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИНТЕРЕСНО Е ДАЛИ ТЕЗИ СТОКИ ПРОДАВАНИ НА ТЪРГОВЕТЕ ИМ СЕ НАЧИСЛЯВА ДДСАКО ЧОВЕК НЕ Е ФИРМА И ПРОДАВА БИ ТРЯБВАЛО ДА НЯМА ДДС!И АКО ДРУГ ЗАЕК ОТ АЛПАКА ОЦЕНЕН НА ТОЛКОВА ПАРИ НА ТОЗИ ТВОРЕЦ ЗАГИНЕ В ПОЖАР ЗНАЧИ ТОВА Е РАЗХОД-ЗАГУБА И НЯМА И ДА ПЛАТИ И ДАНЪК ПЕЧАЛБА!!:D ЗАПОЧНАЛИ НА ТЪГА ОТ 10 ХИЛЯДИ ДОЛАРА И СТИГНАЛИ ДО 91 МИЛИОНА :D ИЗПЕЧЕНИ МОШЕННИЦИ!ГРОЗЕН ЗАЕК ОТ АЛПАКА :D
15
1
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Честито на...печелившия купил...заека.Да ми се обади в Кривунделово,за да му дам безплатно 4-5 кила моркови...истински.Ако не ги яде...заека,ще си ги...изхрупа той.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подобни творби не трябва да се гледат от зрители в галерии,,а от лекари в психиатрични заведения. Цената за този заек свидетелства не просто за нисък вкус, а направо за подивяване на хората, имащи средства. В съвременното изкуство колкото си по-луд и се държиш като ***, толкова си по-ценен и продаван. Отврат.
13
1
 
8
 
! Отговори
Изкуствовед преди 4 години
Покупката е просто префинен начин за пране на пари.Както "пенсиониралите" се американски президенти получават десетки милиони на година от изнасяне на лекции.Или дарилите своето богатство технологични милиардери на фондации създадени от самите тях (от които те взимат милиони като "гола" заплата). Лицемерието на запада е такова.
12
1
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Точно! С 91 милиона колко много гладуващи и сираци могат да се нахранят и облекат!!!
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В какъв несправедлив свят живеем!!! Някои умират от глад или блъскат за мизерни заплати, други дават 91 милиона за някакво тенеке!!!
10
12
 
5
 
! Отговори
Прости им боже! преди 4 години
Не виждам един свестен коментар.Колкото е по *** някой ,толкова е по невъзможно да го убедите в това. Умните знаят притчата за Апелес,,Не по нагоре от обувките обущарю!" За вас се отнася многознайковци и познавачи, но надали може да го асимилирате.
9
2
 
2
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До АнонимеННе мисля сте запознат с американската данъчна система!
8
1
 
8
 
! Отговори
Културен преди 4 години
Кунц е бил съпруг на Чичолина
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направим скулптура от капачки, а?Неееее, капачките ще ни трябват за кувьози...
6
2
 
16
 
! Отговори
Не виждам никакъв... преди 4 години
... особен проблем в това някой, който разполага с 91,1 млн$, да ги даде за няколко килограма неръждаема стомана, оформени като надуваем заек от щанда за детски играчки в супера. Както е добре известно, неръждавейката рязко покачва цената на надуваемите зайци, кучета и пр.Да му честита на новия притежател ценната покупка!
5
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОВА Е САМО ЗАЕКА ЗАРИБЯВКА!!ТОЯ ИМА ОЩЕ 100 ГРОЗНИ ЖЕЛЕЗНИ ЗАЕКА И ГИ ПРОДАВА ПО 20 000$ ПАРЧЕТО :DКУПУВАЧА И ПРОДАВАЧА СА СВЪРЗАНИ ЛИЦА САМО ТАКСАТА КОЯТО ПЛАЩАТ ПО СДЕЛКАТА НО ТЯ НАЙ-ВЕРОЯТНО Е ТВЪРДА ТАКСА А НЕ ПРОЦЕНТ ОТ СДЕЛКАТА ЗА ТОЛКОВА ГОЛЕМИ СУМИ!С ДВЕ ДУМИ НУЖНО Е ДА ПРОДАДЕ САМО ОЩЕ ЕДИН ГРОЗЕН ЖЕЛЕЗЕН ЗАЕК ЗА 20 000 ДОЛАРА И СИ ИЗБИВА И ТАКСАТА И Е НА ПЕЧАЛБА А ОСТАНАЛИТЕ МУ " ТВОРБИ" СТАВАТ ЧИСТА ПЕЧАЛБА!
4
7
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГРОЗЕН ЖЕЛЕЗЕН ЗАЕК ОТ АЛПАКА :D ОЦЕНЕН НА 100$ МАТЕРИАЛИ ПЛЮС ИЗРАБОТКА :DПОРЕДНАТА ИЗМАМА В СВЕТА НА ИЗКУСТВОТО!!!УГОВАРЯТ СЕ ПРОДАВАЧА И КУПУВАЧА И ТАКА БЕЗИЗВЕСТНИ ТВОРЦИ УЖ ПРОДАВАТ ТВОРБИТЕ СИ ЗА ГОЛЕМИ СУМИ!! ТАКА ОСТАНАЛИТЕ ИМ НЕКАЧЕСТВЕНИ СТОКИ СЕ ПРОДАВАТ НА ВИСОКИ ЦЕНИ !!А В БЪДЕЩЕ ТОЗИ ЗАЕК СЕ МОЛЯТ НЯКОЙ ДА ИМ ГО КУПИ И ЗА 1000 ДОЛАРА ЩЕ ПРИЕМАТ :DНЕ Е ПЪРВАТА УГОВОРЕНА СДЕЛКА С ЦЕЛ ПРАВЕНЕ НА ФАЛШИВ РЕЙТИНГ И ЛЪЖЕНЕ НА ОСТАНАЛИТЕ БАЛАМИ
3
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
Значи трябва да си умрял за да се вдигне цената на създаденото от теб. Голям стимул за творците , няма що !!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е Зайо, който превзема света.
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато има Овци, ще има и вълци!

Спонсорирани публикации