До момента българските евродепутати не взимаха отношение по проблемите на хората с увреждания

Спонсорирано съдържание | 21 май 2019 14:38, Александър Попов
1
До момента българските евродепутати не взимаха отношение по проблемите на хората с увреждания

До момента представителите на България в Европейския парламент не взимаха отношение по проблемите на хората с увреждания. Самите те не познаваха достатъчно добре лостовете, с които разполагат, за да прокарват важни за страната ни политики в тази сфера. Около тази теза се обединиха кандидати за евродепутати на "Движение 21" и част от председателите на национално представените организации на хората с увреждания. Домакин на дискусията беше Националният съюз на трудово-производителните кооперации, който е най-големият работодател за хора с увреждания у нас.

По време на дискусията д-р Иван Янев и д-р Лидия Чорбанова представиха възможността за използване на различните институции и комисии на ЕС при прокарването на важни за България политики.

„През 2018 г. успяхме да постигнем сериозен успех с „Движение 21“. В края на ноември след внесена от нас петиция Европейският парламент чрез своята Комисия по петициите (PETI) взе единодушно решение да наблюдава прилагането на Европейската стратегия за хората с увреждания 2010-2020 в България. Ще бъдат изследвани всички практики, които създават пречки за интеграцията и реализирането на пазара на труда на хората със специални потребности, а също така ще бъдат проучени мерките, които България предприема за облекчаване и решаване на трудностите, които тези хора срещат ежедневно“, заяви д-р Иван Янев, който е председател на федерация “Спорт за хора със зрителни увреждания” и трети в листата на политическата партия.

По думите на д-р Лидия Чорбанова петицията е получила по-широка подкрепа от депутати от различни партии и държави, отколкото от българските такива. Това било достатъчно показателно за абдикирането им от един от основните проблеми на социалната политика.

На срещата представителите на организациите за хора с увреждания поискаха адаптиране на европейските програми към подобен тип структури. По думите на председателя на Националния съюз на трудово-производителните кооперации д-р Стилиян Баласопулов представителите ни в Европарламента и ЕК имат възможност да повлияят при определянето на изискванията, които тези програми поставят при кандидатстване. Според заместник-председателя на организацията Веска Събева именно чрез евродепутатите си Полша и Унгария са успели да лобират за по-лесното реализиране на социални проекти.

Водачът на листата на „Движение 21“ призова българите повече да не позволяват „измамници-сладкодумци“ да управляват и представляват страната ни, като единствената им цел е да отклоняват евросредства, за да се облагодетелстват.

Сред темите, които бяха обсъдени още бяха създаването на регионални сътрудничества в рамките на ЕС, организирането и популяризирането на повече форуми за социално предприемачество, възможността за повече законодателна инициатива на Европейския парламент и др.

В събитието участие взеха кандидатите за евродепутати Данаил Георгиев, д-р Лидия Чорбанова, д-р Иван Янев, Боряна Петкова, Димитър Веселинов, Павлина Ковачева, Иван Вацев и Емил Тарасов.


1
Още по темата: Движение 21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации