Купуване на гласове: На всеки осми са му предлагали пари или е принуждаван

"Медиана": Разликата между ГЕРБ и БСП е 1,3%
23 май 2019 13:05,
68
Купуване на гласове: На всеки осми са му предлагали пари или е принуждаван
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около една четвърт от избирателите (22%) съобщават, че в тяхното населено място има системи за купуване на гласове или принуда върху избирателите. Всеки осми избирател (12%) споделя, че той лично е получил предложение за пари или е бил принуждаван.

Част от избирателите (14 %) пък са склонни да откликнат на "пазарното" търсене и да продадат своя глас за 50 лв.

Това показват данните на изследване, проведено от агенция "Медиана" в периода  17-21 май 2019 г. с 1008 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

Още по темата
Социолозите отбелязват, че дни преди евроизборите резултатът от вота остава неясен. Разликата между двете противостоящи си партии ГЕРБ и БСП е 1,3 % в полза на ГЕРБ - или в границите на т.нар. стохастична грешка.

Освен малката разлика, изследването регистрира пълно включване на всички "тайни" механизми за въздействие върху избирателите – купуване на гласове, принуден, корпоративен вот.

Може да се прогнозира и значително по-висока от традиционната за евроизбори избирателна активност. И двете основни политически сили ясно заявиха, че въпросът не е кой ще изпратим в Брюксел. Въпросът е за властта, посочват от "Медиана".

По този начин тези донякъде символични избори се превърнаха в особено важни както за опасяващите се от промяна и възмездие, така и за желаещите същото. Можем да очакваме около 2,5 – 2,7 млн. избиратели пред изборните урни. 

Желаещите правителството да си отиде предсрочно вече надвишават тези, които искат то да изкара целия си мандат (34 % срещу 32 %). Една победа за ГЕРБ би могла да тушира този процес, а загуба със сигурност ще създаде среда за скорошни предсрочни избори.

Засега три партии могат да бъдат сигурни, че ще излъчат представители в Европарламента – ГЕРБ /31,1%/ БСП /29,8/ и ДПС /11,4/.

Още две партии са близо до изборната бариера (5,89 %) – ВМРО и Воля. Следват ги "Коалиция за България" (3,6%); Атака (3,5%); "Патриоти за Валери Симеонов" и "Демократична България (с по 2,6%).

Изследването е проведено от агенция "Медиана" в периода  17-21 май 2019 г. с 1008 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Гласувайте за БСП да си сменим малко, стига тоя ГЕРБ, защото сега сме демокрация и можеме да си ги менкаме, имаме свободата да си ги менкаме, а свободата Санчо е най-висшето благо за човека, демокрацията ни донесе свободата, най-висшето благо, демокрацията е най-добрата система!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв е проблемът, защо да не се купуват гласове, щом има пазар за гласове? Наистина ли хората са толкова наивни и мислят, че като влизат в кабинки, задраскват квадрачета и пускат пликове в кутии и нещо ще се оправи. Вече 30 години се прави и нещата вървят от зле на по-зле. Само купуването на гласове ли е проблема? Ами да се въведе тогава затвор доживот за купуване на гласове, няма да смеят да купуват и от следващите избори вече всичко ще се оправи. Алилуя! Оле! Харе Кришна!
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и пари да ми даваш , вот за герб няма да пусна. Смърт за десетгодишната *** , която ни превърна в бабанова дървжава.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз затова ще гласувам, за да убия един купен ромски глас.А кой купува е ясно. С такава корупция по високите етажи не се седи 10г на първо място
25
0
 
5
 
! Отговори
футурист преди 4 години
На 10.XI.2019 г. , неделя,ще се навършат 30 години от същата дата през 1989г. Подходящ ден за избори - за смяна на модела, за край на прехода.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купуват гласовете на желязоберачите, а на работниците: отиват и заплашват собствениците на фирми- те така се прави.
23
0
 
10
 
! Отговори
Made in Bulgaria преди 4 години
Страната в която думата "морал" може да се намери само в речниците. Продават се паспорти, книжки, гласове, дипломи...... итнСтраната в която са се изгубили всички ценности и народа и спи. Страната която се топи. Най бедната, нещастна, и корумпирана. Една бивша страна, защото сега е една ***. Простащината и наглостта са новите символи които трябва да се впишат в герба, а не разни лъвове. "Съединението прави силата"?? Кое съединение? На мафията която си избирате с купените гласове ли??
22
0
 
4
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Ами то 1 от 8 с зелен, сметката се връзва...
21
0
 
7
 
! Отговори
за 1000000 евро преди 4 години
в офшорка си продавам гласа. Не по малко.
20
2
 
4
 
! Отговори
Мангоджери преди 4 години
На мен от БСП-ту ми предложиха 500 лв. ако събера 200 човека. В комисията има мой човек и брои бюлетините само с точка в един от долните ъгли.
19
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България имаме голям проблем с жените. Едно че сме бедни, ама те и в Аржентина, Венецуела и Колумбия са бедни, а жените им са най-красивите в света! Поне за самочувствие да имахме красиви жени пък то и там греда.. българка мис свят кога?! След 1500 години пак няма да има българка победител в мис свят защото българките не стават - все нещо дефектно ще има по тях - или ще се късокраки, или бюcта ще е малък, или носа ще е крив (най-често срещаната деформация при бг жените)
18
4
 
2
 
! Отговори
Борисов на о.Белене преди 4 години
Обсебили лелка в детска градина през камера разкрякала с е и хоп да с еограбят от народа още 1 000 000 000 кървави лева за НАгло престъпна дигитално холограмна видео терористична техника.парите съответно на подставени фирми.Норма на печалба около 900 000 000 чистички прани .Подобна нагло престъпна увреждаща децата техника е ИЗРИЧНО ЗАБРАНЕНА От КОНСтитуцията вкл чл.32.и чл 29 чл 28.Борисов вместо на о.белене сега реже лентички на КОРУПЦИОННИ ОБЕКТЧЕТА с рекламна цел.
17
4
 
5
 
! Отговори
Борисов за о.БЕЛЕНЕ преди 4 години
Борисов се прочу с ШИРОКИТЕ СИ ПРЪСТИ.РАдев му се кара ново истребителче ХОП около 3 000 000 000 да с е ограбят от НАрода з а 8 пикливи истребителчета ненужни и опасни/контролират се 100% от недобронамерени продавачи.Така РАдев доволен и НАрода ОГРАБЕН .
16
2
 
2
 
! Отговори
fiki преди 4 години
за 10 лева и се продавам на секундата
15
1
 
3
 
! Отговори
Решителен ден преди 4 години
България възмутена от ограбването на народа с десетки милиарди годишно подава отчаяно че терористите около Борисов днес са в решителна битка з а купуване на гласове на свикнали да ги продават.Ползват се отработени канали и верни брокерчета.Готови са прогрaмите с а ограбване през подставeни фирмички на поне още 60 000 000 000 живи euro.Ползват подставени лица в доказано престъпни министерства и ведомства.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно кой гласува а кой брои гласовете
13
0
 
12
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Идете по селата и там питайте. Няма "всеки осми". Там нещата за на 100%.Съвсем открито разни кметове, председатели на кооперации и разни застъпници, разкарват по домовете направо разните му брашна, олио и каквото се сетиш. Съвсем открито и необезпокоявани от никой го правят. И всеки взима и гласува "по съвест".
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 лева не са малко пари!Кой ги дава?
11
2
 
11
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Последни данни от изследване,БСП води с 3,8% пред герб.
10
1
 
13
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Последни данни от изследване,БСП води с 3,8% пред герб.

Спонсорирани публикации