Децата в Судан, които убиват толкова много, че не помнят жертвите си

Дори деца на 9 стават част от военни групи
25 май 2019 22:40, Нели Христова
56
Децата в Судан, които убиват толкова много, че не помнят жертвите си
Снимка: Reuters

"Убих толкова много невинни хора... накрая спрях да броя. Толкова много." Когато Мойсей Обама е на 17 години, война избухва в Южен Судан. Той е принуден да се премести от столицата Джуба в провинцията. Майка му изчезнала. Баща му бил убит. Страдащ, гладен и сам, Мойсей вижда възможност за ново семейство и топла храна и се присъединява към бързо нарастващата детска армия на Судан.

Новаците, като Мойсей, били отделени от останалата част от групата и обучени да се бият, да стрелят, да крадат, осакатяват и убиват. След всичко това следва "посвещаването". Децата трябва да убият непознат човек, понякога дори роднина или приятел. Но Мойсей е един от щастливците - човекът пред нето не се оказва майка му. За своята смелост, момчето е възнаградено с картечница АК47. Само за две години, той се изкачва високо в йерархията на кървавата армия.

Бруталната гражданска война, която раздира Судан, отнема живота на близо 400 хил. души в последните 6 години. По данни на "Уницеф", близо 19 хил. деца са станали част от армията. Адаптивността, гъвкавостта и недоразвитата способност за оценка на риска правят хлапетата като Мойсей оптимални войници.

Потопени в среда на крайно насилие, децата-войници са принудени да извършват невъобразима жестокост. Често, те стават неспособни на комуникация с външния свят, социално изолирани, а повечето от тях страдат и от пост-травматичен стрес и псхичини заболявания.

Въпреки усилията, които полагат от "Уницеф", броят на децата, засегнати от войната, е огромен. Десетки хиляди малчугани се нуждаят от психологическа и здравна грижа, както и от образование, ала парите не стигат.

Борбата за образованието на децата в Судан, не само за тези, влезли във военните групи, но и за останалите, е тежка. Училищата биват изгаряни. Учителите - убивани. Така, 13-годишният Кенеди Има, никога не стъпва в училище. Родителите му се притесняват, че може да стане жертва на атака. Въпреки това, детето с очите си вижда насилие, мъчение и смърт. Макар че бяга в Уганда, семейството му все още не може да си позволи да го пусне на училище. Те нямат пари дори за обувки, той никога няма да изпълни мечтата си да стане доктор.

Дейвид Кежи бил едва на девет, когато е отвлечен. Прекалено малък за да носи пушка, той бил принуждаван да наръгва своите жертви и да ги изгаря живи в домовете им. Сега той е на 22 години, а благодарение на специална програма е успял и да се изучи. Това, което никога няма да излезе от главата му обаче са виковете на онези, които някога е убивал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде сега при мама меркел да ги ресоциализираме в берлин, кьолн и дюселдорф. барем земат поизтепат малко арапингелите и туршалягите че от последните вече не се живэ.
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер нека се избият до един - само да не идват тук...
16
8
 
0
 
! Отговори
До-властта.... преди 4 години
Делото, срещу- Великобритания,...Трябва, да- се- огласй,...И, между- децата,....България,..Е, добър- инвеститор,....Доказано, и- по- история .....
15
1
 
39
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Какво наследство от Албиона те гони.В Африка винаги е било така.Разликата е че преди да отидат там европейците ония са изяждали враговете си.
14
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наследство от великолепното зпадно управление и експлоатация по тия земи. Това оставиха след себе си тия от албиона
13
36
 
7
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
За проблемите в Африка решението е само едно- изпращане на тандемът Габриел/Майдел в Европарламента с бюлетина номер 12!
12
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той оня РОБ в кравария дето им беше президент е от Кения тези за хора ли ги имате. Тези са от средновековието нямат мозък за 5 стотинки. Кой нормален ще убие човек и то невинен. Това го могат само безмозъчните и безгръбначните.
11
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тези искате да идват в Европа !
10
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картечница АК47 . Този който е писал статията не е помирисвал казарма .
9
1
 
40
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Докато бяха колонии имаха някъкъв шанс за развитие. Сега се връщат към корените си. По-добре сами да се избиват. На 16 год. изобщо не е хлапе, а за картечницата АК47 е смешно. Уважаеми списващи преводача на Гугъл ли ползвате :)
8
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картечница АК 47 такава картечница за пръв път я чувам. А 2 години в казармата бях с Автомат Калашников АК 47. Бре да му се не види та аз 2 години съм стрелял с Картечница а да незнам Малиииии.
7
3
 
16
 
! Отговори
Наблюдател до Шопо преди 4 години
Няма нужда, те са тук и ще си вземат това от което имат нужда.
6
1
 
38
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Е сега и за тия ли да събираме пари с SMS?
5
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези в Африка са си твърдо в родово-общинния строй. Преди са се блъскали със сопи и камъни, но сега рязко дръпнаха и откриха чудесата на автоматичното оръжие и мачетето, в случай, че решат да се позабавляват.Тези австралопитеци нищо друго няма да ги излекува, освен масиран ядрен удар. Язък, че от този континент се е зародило човечеството.
4
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се чудя тия американците защо не ги "демократизират" със самолетоносачи както те си знаят, ама най-вероятната причина е че там няма нефт, и че суданските камънаци не им представляват никакъв интерес! За невинните жертви показват колко им пука
3
26
 
10
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
.. цялата втора ватена смяна от ушанкu застъпи!Тяхното присъствие във форума е много полезно и трудно бихме се лишили от него.Иначе как ще обясняваме на хората, че само клиничен uдuот може да бъде русофил
2
6
 
28
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Това ще да са последователите на брадатата религия с викове Ал......?
1
3
 
45
 
! Отговори
Идилия преди 4 години
Гостите на Танте Меркел! Но ние ще ги посрещнем с мощен гей парад и плюшени мечета!

Спонсорирани публикации