Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай

През 80-те, друга азиатска държава заплашва Америка
25 май 2019 17:10, Нели Христова
159
Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай
Снимка: Reuters

Докато Китай и Huawei търсят начини да се справят с търговското нападение от страна на САЩ, Доналд Тръмп канца в Япония, където ще е на посещение в следващите няколко дни.  Президентът на Америка ухажва азиатската държава както никоя друта страна по света. Но преди години, обстановката е била съвсем различна.

Още по темата

През 80-те Япония е втората най-силна държава в света.  Естествено, първенецът САЩ се страхува, че ще бъде задминат от нея. Във вестниците се появяват заглавия като „Японизирането на Америка” и „Икономически Пърл Харбър”, тъй като много японски компании се развиват добре и на територията на САЩ. Дори самият Тръмп казва през 1989 година, когато все още може би и не си е помислял да е президент, че "Япония изпива кръвта на Америка и това е проблем, който ще става все по-голям". "Те ни се подиграват", казва в заключене Тръмп.

Има един единствен начин, САЩ да не бъде задминат от Япония – търговска война. И вместо азиатската държава да се превърне в най-силната в света, тя всъщност пропада много назад в класацията.
Роналд Рейгън става президент на САЩ през 1981 година. Именно той настоява, Япония да отвори пазара си за американски компании и така да уравновеси дисбаланса между страните.  Азиатският гигант се съгласява на условията и дори приема клауза, която да ограничава броя на автомобили, които се изнасят от страната към САЩ. Но бизнесът усеща, че нещо не е наред. Адвокати и от двете държави призовават за премахване на мерките.

При одобряването на законопроект, призоваващ за тежки търговски репресии срещу Япония, Робърт Пакууд, тогавашният републикански ръководител на финансовата комисия на Сената, обеща да даде на Токио "око за око ... това е всичко, което те разбират."

А на заседанието на финансовата комисия през 1985 г., сенаторът Макс Баукус припомня, че: "Рейгън прогнозира" бъдеще, в което търговията ще бъде цар, орелът ще се издигне, а Америка ще бъде най-мощната търговска нация на Земята.” Но това далеч не се случва така, тъй като „Търговията може би е крал. И орлите може би се издигат... Но те не са американски орли. Търговията в Америка никога не е била по-лоша.

Във войната срещу Япония се вклйчват още Източна Германия, Фанция и Великобритания. Те, заедно със САЩ, подписват споразумение, което девалвира щатския долар спрямо японската йена (и германската германска марка). Така Америка увеличава износа си и намалява търговския си дефицит с много европейски страни. Но това не е краят – атаката срещу Япония продължава.

През 1987 г. Вашингтон налага 100% тарифи на японския внос на стойност 300 млн. долара, като по този начин го блокира от американския пазар. Така, след като йената се вдигнала, продуктите на Япония стават все по-скъпи и по-скъпи, а много държави и компании започват да се отказват от тях. Опитът на Централната банка да поддържа цената на йената обаче пука ценовият балон и страната изпада в рецесия. Врагът е победен.

И макар кабинетът на Доналд Тръмп да не е споменал войната с Япония след започването на конфликта с Китай, те със сигурност ще се опитат да почерпят опит от спечелването в полза на Америка през 80-те. Но през 2019 година, Китай не е Япония. „Врагът” е много по-силен, както икономически, така и политически от своята съседка през 1980-те. И със сигурност също е научил своя урок от старата война и никога не би повторил грешките на Япония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
10
 
2
 
! Отговори
П преди 4 години
"най-губещи ще бъдат google и ARM защото алтернативата няма да е само за Huawei а и за всички останали производители на телефони и таблети."Тотални глупости....Гугъл може САМО да спечели, може примерно както е станало с Япония да се отвори пазара в Китай! Гугъл (и повечето западни софтуерни компании) в Китай е 0-ла и не печели нищо, защото Китай не ги допуска, няма как да загуби, защото дори и Huawei да предложат софтуер никой освен тях няма да го ползват...
118
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка няма план Б за Китай...
117
6
 
12
 
! Отговори
ьзц преди 4 години
САЩ играят опасна игра... Ако сега Huawei преодолеят тези трудности и си осигурят софтуер и чипове, то това ще даде алтернатива на досегашните монополисти. В този случай най-губещи ще бъдат google и ARM защото алтернативата няма да е само за Huawei а и за всички останали производители на телефони и таблети.
116
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ като не искат да правят бизнес с тях - чао, бамбина - има и други пазари - ЕС, Русия, БРИКС.-ЕС смело можеш да го задраскаш.Просия - жалък пазар, неплатежоспособни хора.БРИКС вече не съществува.
115
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случаят Хуавей е добър повод Китай да се избави от технологическата си зависимост от САЩ и Запада по-бързо. Те отдавна работят за това и имат производства на чипове и платки и напоследък имат технологични пробиви в производството на чипове под 8 нанометра. Така че времето работи в полза на Китай
114
2
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
задъхва ли се вече супер консуматорската америка във възможността си да изнася повече от колкото внасядоналд трябва чрез натиск върху останалите да предизвиква ползите за страната си това единственно настройва глобално всеки срещу него
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Канца? Президент на Америка?? Чеки малко, откога Америка стана конфедерация, че да си има общ президент? Па те само във Венецуела не могат да се разберат кой да е главният, кво остава за цялата Америка.
112
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин да не се е"включила"и Източна Германия,аман от некадърни преписвачи!
111
5
 
34
 
! Отговори
Божкейй6767 преди 4 години
САЩ са силни и правят каквото си искат защото има такива като държавите от бившия соцлагер и нас които тотално се отдадоха на анкета и ги слушат..Обединена Европа е послушна и без собствена политика във всичко.Преди слушахме и правехме каквото ни кажат от СССР,а сега абсолютно същото е с САЩ.
110
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва ли китайците са си мислели, че Америка ще ги чака да я победят - малко избързаха САЩ с войната, нали старец ги командва.
109
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има малък проблем не можаха да съсипят huawei защото има раздробени анкционени хиляди работници, и по този начин не можаха да да премахнат компанията неамериканска интернационална компания , с NOKIA за сметка на това се справиха доста тихо и спокойно.И се наложи да използват оръжието си за военни цели техните интернационални компании като Google , а това показва на света че тези уж мирни интернационални компании са оръжие на американците срещу света.Така света научава че трябва да има алтернатива
108
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много за кратко се споменава, че ей така между другото са се включили Германия, Великобритания и Франция. Не че нещо ще променят!. САЩ са выздух под налягане без Европа и колкото по скоро го разбере Доньо ***, толкова по-скоро ще спре да се излага.
107
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 107Хо-хо-хо-хо-хо.........."америка ни стана съюзник чрез НАТО"........абе, ти пък КОЙ си, че на тебе краварите са ти съюзници!??? А колкото до Китай........ха-ха-ха.........държава на над 5000 години да се страхува от "държава" (пасмина), която е на години по-малка от Болшой театър!!! Я не ми разсмивайте чорапите!!!
106
1
 
23
 
! Отговори
V преди 4 години
Оставете това ,ами май няма да има реколта тая година . Влагата била една трета от нормалното . Добре че е Русия .Ама не се знае колко милиона тона ще изкара ;) Май глобалното затопляне ще пренареди картите на играчите ;)
105
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Козяшките американофили трябва да целуват краката на китайците защото ако не са те да произвеждат Айфоните, няма да им стигнат центовете да си купят един кирлив телефон и то с поръчка от чужбина.
104
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радвам се че Америка ни стана съюзник чрез НАТО, скоро ще разберат как са падали империите които са го птавили. ЕС вече е пътник а после уса.Като гледам и Китай се реди на опашката да ни стане съюзник така че после и те ще са наред. Чак след това нещата ще се оправят.
103
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай за година произвежда над 100 000 тона редкоземни елементи докато САЩ са произвели 40 000 тона за последните 20 години общо. В момента дори нямат работеща мина за добив. Изобщо не могат да стъпят и на малкия пръст на китайците. Също така много хора си мислят че западните компании имат заводи в китай само заради евтината работна ръка и производителност. Не е точно така. Всичките са там и заради суровинната обезпеченост. Всичко което им трябва се добива и произвежда в Китай в огромни количес
102
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 100Ха-ха-ха-ха..........че той с една Северна Корея не се справи, в Сирия му наритаха ***, във Венецуела му бръкнаха в сърцето.........а той се прави на "умен"!!! Ха-ха-ха.....е, не може да му се отрече, че дойде на властза да промени нещата, просто системната криза на управлението на света ев ход, но...........НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНИ И СПАСИ! Просто няма акъл за това!
101
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Япония е колония на САЩ. След като Хари Труман ги опърли с атом, жълтите човечета нямаха друг избор освен да си правят Хондите и Хитачитата. Китай обаче е друга песен - Япония е 127 млн. население, Китай е 1.4 милиарда, т.е. 11 пъти повече. Китай е световна сила - САЩ като не искат да правят бизнес с тях - чао, бамбина - има и други пазари - ЕС, Русия, БРИКС. Крааварите да не се правят на тарикати, те повече губят от тая търговска война.
100
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я стига.........Япония, след втората световна война НИКОГА НЕ Е БИЛА САМОСТОЯТЕЛНА! Тя е окупирана, с десетки бази на територията си и прави това КОЕТО И ПОЗВОЛЯВАТ!!! краварите могат да се хвалят, че някого са НАДВИЛИ САМО В ЧЕСТНА КОНКУРЕНЦИЯ! А така, за НИКАКВО "НАДВИВАНЕ" не става дума! Е, сега кравичките ще пробат СЪЩИЯ НОМЕР и с Китай, но...........ЗАКЪСНЯХА!!! Искаха да използват китайчетата да им носят баснословни печалби и да ги контролират, но ГИ ИЗПУСНАХА!!

Спонсорирани публикации