Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай

През 80-те, друга азиатска държава заплашва Америка
25 май 2019 17:10, Нели Христова
159
Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай
Снимка: Reuters

Докато Китай и Huawei търсят начини да се справят с търговското нападение от страна на САЩ, Доналд Тръмп канца в Япония, където ще е на посещение в следващите няколко дни.  Президентът на Америка ухажва азиатската държава както никоя друта страна по света. Но преди години, обстановката е била съвсем различна.

Още по темата

През 80-те Япония е втората най-силна държава в света.  Естествено, първенецът САЩ се страхува, че ще бъде задминат от нея. Във вестниците се появяват заглавия като „Японизирането на Америка” и „Икономически Пърл Харбър”, тъй като много японски компании се развиват добре и на територията на САЩ. Дори самият Тръмп казва през 1989 година, когато все още може би и не си е помислял да е президент, че "Япония изпива кръвта на Америка и това е проблем, който ще става все по-голям". "Те ни се подиграват", казва в заключене Тръмп.

Има един единствен начин, САЩ да не бъде задминат от Япония – търговска война. И вместо азиатската държава да се превърне в най-силната в света, тя всъщност пропада много назад в класацията.
Роналд Рейгън става президент на САЩ през 1981 година. Именно той настоява, Япония да отвори пазара си за американски компании и така да уравновеси дисбаланса между страните.  Азиатският гигант се съгласява на условията и дори приема клауза, която да ограничава броя на автомобили, които се изнасят от страната към САЩ. Но бизнесът усеща, че нещо не е наред. Адвокати и от двете държави призовават за премахване на мерките.

При одобряването на законопроект, призоваващ за тежки търговски репресии срещу Япония, Робърт Пакууд, тогавашният републикански ръководител на финансовата комисия на Сената, обеща да даде на Токио "око за око ... това е всичко, което те разбират."

А на заседанието на финансовата комисия през 1985 г., сенаторът Макс Баукус припомня, че: "Рейгън прогнозира" бъдеще, в което търговията ще бъде цар, орелът ще се издигне, а Америка ще бъде най-мощната търговска нация на Земята.” Но това далеч не се случва така, тъй като „Търговията може би е крал. И орлите може би се издигат... Но те не са американски орли. Търговията в Америка никога не е била по-лоша.

Във войната срещу Япония се вклйчват още Източна Германия, Фанция и Великобритания. Те, заедно със САЩ, подписват споразумение, което девалвира щатския долар спрямо японската йена (и германската германска марка). Така Америка увеличава износа си и намалява търговския си дефицит с много европейски страни. Но това не е краят – атаката срещу Япония продължава.

През 1987 г. Вашингтон налага 100% тарифи на японския внос на стойност 300 млн. долара, като по този начин го блокира от американския пазар. Така, след като йената се вдигнала, продуктите на Япония стават все по-скъпи и по-скъпи, а много държави и компании започват да се отказват от тях. Опитът на Централната банка да поддържа цената на йената обаче пука ценовият балон и страната изпада в рецесия. Врагът е победен.

И макар кабинетът на Доналд Тръмп да не е споменал войната с Япония след започването на конфликта с Китай, те със сигурност ще се опитат да почерпят опит от спечелването в полза на Америка през 80-те. Но през 2019 година, Китай не е Япония. „Врагът” е много по-силен, както икономически, така и политически от своята съседка през 1980-те. И със сигурност също е научил своя урок от старата война и никога не би повторил грешките на Япония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До Факт100% е вярно
98
2
 
37
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Какво се случи през 1989г на Тянанмън?Най-грубо обяснението е:Китайските власти смачкаха брутално проамериканската опозиция и на практика я елиминираха напълно!Впрочем,въпросната опозиция бе пуснала пипала и в партийното ръководство,като идеята и беше да предаде Китай на САЩ в замяна на гарантиране на собствената и власт за в бъдеще.Изглежда познато отнякъде,нали?Точно това направи у нас бандата на Лукановците и все още държи властта чрез подставени лица!Борисов е едно от тях.
97
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай не е Япония, бе Дончо!
96
1
 
4
 
! Отговори
До БрекСит Завинаги преди 4 години
The U.S. does have one facility that mines rare earth elements in California, but everything that is mined there has to be shipped to China for processing. So at this point we do not have the ability to supply our own rare earth element needs, and that gives the Chinese a tremendous amount of leverage-------Кът си голям тарикат преведи си го сам!-))))
95
0
 
7
 
! Отговори
арбайт махт фрай преди 4 години
разбраха в Китай
94
21
 
3
 
! Отговори
андрю джаксън преди 4 години
Бойкот на Китайските стоки, Санкции и спиране на всякакви чужди инвестиции - гарантиран успех, за отрицателно време!
93
2
 
28
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Че САЩ спукаха гумите на Япония в края на 80-те и началото на 90-те е абсолютен факт.Но не точно по начина,описан в тая статия.Има и нещо неспоменато-Япония е победена страна,икономически гигант,но политическо джудже!Точно като Германия.Докато с Китай нещата стоят различно.САЩ опитаха да препънат Китай доста пъти икономически и се провалиха тотално,не за друго,а заради успешната намеса на държавата в икономиката и търговията,както и заради смачкването на проамериканската опозиция(Тянанмън).
92
18
 
2
 
! Отговори
ПентаГона преди 4 години
Ако Китай устои икономически, което е много малко вероятно, то военно няма никакъв шанс, ще ги ступане както малка Япония ги наби през ВСВ!!
91
24
 
7
 
! Отговори
БрекСит Завинаги преди 4 години
САЩ имат най-големите залежи на РедкоЗемни Минерали, САЩ са единствената държава разработила технологията за добиването им. Откакто Китай я открадна и почнаха да разработват техните залежи, САЩ спря добива за да си пази природата. Ако Китай спре износа им - то САЩ отново ще отвори мините си, а Китай ще загуби поредният пазар. Изобщо, Китай няма печеливш ход и само комунисти и хора с нисък коефициент на интелект не го осъзнават!! Белите Англо-Саксонци си врищат контрола - БрекСит Завинаги!!!
90
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Достатъчно е китайската комунистическа партия да забрани продажбата на Айфон в Китай, а местенето на завода няма как да стане защото китайците работят много, произвеждат много и има суровини за изработката на апаратите. На друго място ги няма.
89
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста шЪ сЪ узори дедо Трумпет!!!Някои мириканси компании вече почнаха да пищят, Апълчито губи пазар с население от милиард и половина.Голямото китайско Шеф намекна, че шЪ врътни кранчето на редкоземелните минерали. Компоненти без които нема чипове за телефони, компютри, камери, телевизори, спира работата по изкуственото акъл/интелект...Въх, ми забраихме Боинг, ми космическите сатилити, тц,тц,тц...Пък и Чайнизите за разлика от Джапанизите имат ядрено оръжие.
88
15
 
6
 
! Отговори
Тръмп е Велик преди 4 години
Тръмп е Супер, дай Боже, на всеки народ, такъв Лидер! Доналд, Мачкай Брюкселските Зелки!!
87
1
 
2
 
! Отговори
Верно преди 4 години
До Анонимен"Статията е пълна глупост"Така е,по-****отски начин да обясниш нещо,което се е случило наистина няма.Дали се дължи на лош превод и безобразно орязване на оригинала или изначално си е била дефектна,но не струва.
86
0
 
25
 
! Отговори
Икономиката е базата преди 4 години
Икономиката е базата, а търговията е производна величина. Ако Китай развие по-мощна икономика САЩ не могат да ги спрат. И сега светът купува китайски стоки и ще го прави все повече.
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
66 Това е все едно да напишете Пудел изяде мишка и се е заканил да изяде слон... А слонът му пуснал изпод опашката една стокилограмова фашкия и го погребал завинаги
84
3
 
12
 
! Отговори
до Adolf Eichmann преди 4 години
Точно това е причината държавата да контролира бизнеса. Това е най-правилната политика за да могат да оцелеят. не знам дали ти е известно но в момента Китай се опитва да тераформира пустинята и да я направи годна за живот с плодородна почва. Това са високи технологии. Неща които никой не е правил и не знае как се прави. Те са намерили начин по биологичен път да го направят и ще го постигнат. Тогава ще им се отвори невероятна възможност да развият многократно икономиката и условията за живот
83
4
 
22
 
! Отговори
УУУ преди 4 години
Така както е казал Тръп, Япония ни изпива кръвта и това е проблем, който ще става все по голям! Същото в момента е в България от чуждестранните вериги Метро, Лидл, Кауфланд, Карфур, ейч ем , Пуин биър, Практикер БМВ, Мерцедес, Датчия, Шкода, Опел,Нисан, ЧЕС, ЕВН, ВиК, Теленор и още и още, че дори кромид лук е от Египет! Всичко това е икономика благодарение на 10 годишното управление на разБойко Борисов!
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перуката усеща че краят на Кравария е наблизо и пуска в ход най безумните си идеи. А не се замисля че ако всички държави му обявят Бойкот и спрът да търгуват с Кравария какво чудо че настане. Само за 6 месеца от Кравария няма да остане нищо. Това е лошото че няма обединение на държавите всеки дърпа чергата към себе си а тази черга не е вечна рано или късно ще се скъса от дърпане. Затова когато гласувате гласувайте за такива които ще му скъсат перуката а не чергата.
81
4
 
16
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Проблема при Китайците е че са прекалено много - това ги прави силни от една страна заради голям човешки ресурс, армия и тн, но от друга страна много майймуни на един клон не е добре особено ако стане нещо непредвидимо икономически а хората не могат да предвидят и контролират всичко. За какво ни е да заменим един тиранин (САЩ) с друг в лицето на Китай? За нас Европейците най-доброто е тази икономическа война да изтощи и двата уррода и после ние просто да бутнем изтощените им телца в трапа.....
80
2
 
12
 
! Отговори
В КИТАЙ ИМАТ ВСИЧКО преди 4 години
което има ГУГЪЛ. Само трябва да сменят названията на английски и ХОП ГУГЪЛ губи половината от капитализацията си. След няколко години губи и пазара

Спонсорирани публикации