Лондон въвежда 24 км/ч максимална скорост

Летище Хийтроу ще таксува по 15 лири бензинови и дизелови коли
Обновена: 25 май 2019 14:16 | 25 май 2019 14:11, Анисия Иванова
10
Лондон въвежда 24 км/ч максимална скорост
Архив: Reuters

Максимална скорост от 24 км/ч и затваряне на основни улици по обедно време са сред радикалните мерки, които местните власти в Лондон планират за справяне със замърсяването и насърчаване на пешеходството. Миналия месец кметът на Лондон Садик Кан увеличи чувствително "таксата замърсяване" за влизане в централните части на града

На първо време те ще се приложат в т. нар. "Сити" - финансовия център на столицата, където над половин милион души ходят на работа всеки ден. Броят на автомобилите в района е намалял наполовина за последните 20 годиниq благодарение на таксата за замърсяване и поощряването на велосипедите.

Но според City of London Corporation, която управлява Ситито, това не е достатъчно. Целта е автомобилите да спаднат с още 25% до 2030 година, и с 50% до 2044.

Ограничаването на максималната скорост до 15 мили в час (24 км/ч) може да влезе в сила още през 2021 година, като само изчаква одобрение от транспортното министерство. Така или иначе средната скорост в района в момента не надхвърля 17 км/ч заради тесните улици и задръстванията.

Според представители на корпорацията мярката ще е полезна, защото вредните емисии на автомобилите са най-високи, когато те ускоряват. Отделно те планират три от основните улици в района да бъдат отворени само за електромобили. Други артерии пък ще бъдат затваряни по обедно време, за да насърчат работещите да отидат да обядват пеша.

Подобни мерки се обсъждат и за целия Лондон, чийто кмет Садик Кан обяви борбата със замърсяването за свой приоритет. От миналия месец в центъра бяха въведени нови, доста по-високи такси за по-стари автомобили.

Подобна такса ще бъде въведена и на летище Хийтроу от 2022 година - всички по-стари бензинови и дизелови автомобили ще плащат солено не само за паркиране, но и изобщо за възможността да стигнат до летището. Таксата ще е между 10 и 15 британски лири на кола, потвърдиха от управата на Хийтроу.

Още за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
12
 
! Отговори
Бах мааму преди 4 години
Абе тия побъркаха цел свят, както по-долу е написал човека, ами преди 20 г да не е имало по-малко коли, но сега май навалицата стана повечко,а и никой не говори за камиони, бусове, самолети, кораби,а особено за американските таралясници с мотори като на камион..Единствено и само в Европа има замърсяване, или поне така ни го внушават,а нашите изедници само това чакат, нищо чудно утре да измислят и те някоя "реформа" в таксите..Станахме роби на глобалисти и еколози...или май на монополисти......
7
0
 
12
 
! Отговори
Курти преди 4 години
На туй летище дали ще делят самолетите на стари и нови и какви еко такси ще им измислят.
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига с тези стари коли бе, през 80 те като нямаше ЕВРО незнам си колко на Запад да не сте ходили с противогази. Хайде ние тук си нямахме толкова коли, но там на запад не е биш мо малък трафика. Вс е гушене на зелените кърлежи и варианти да се свличат кожи оитет хората, начин да те рекетират да купуваш ...
5
5
 
19
 
! Отговори
еколог преди 4 години
Аз даже бих предложил на меките китки да въведат задължително огланичение на скоростта на пешеходците на не повече от 3 км./ч. , а всякакво транспортно средство над тротинетка тотално да се забрани и унищожи. И задължително въвеждане на филтър, който да се поставя на всяко живо същество включително и човека отзад, за да не се трови атмосферата. Ей това вече ще са наистина радикални мерки за опазване на околната среда.
4
8
 
52
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Пълни глупости. Всичко е за пари,а не за природата. Само наивници вярват в глупостите на пакито
3
4
 
40
 
! Отговори
... преди 4 години
Чудят се от къде да скубят пари. Едва ли 15 лири ще откажат някой британец да отиде до летището с кола. Замърсяването може да бъде намалено с насърчаване използването на алтернативни горива (пробан-бутан, метан). Това обаче не е в интерес на хората които дърпат конците.
2
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стова пренаселване в големите градове как си мислят че ще се справят с мръсният въздух. С тази скорост от 24 км какво си мислят че ще постигнат. По бавно движение повече изгорели газове и по мръсен въздух. Тези с по 2 гънки в кратуните ли са. Егати заехеби.
1
4
 
27
 
! Отговори
Ерееба Сингх преди 4 години
Избраха си чужденец за кмет, сега ще изпълняват прищевките му. Утре може да им се наложи и в Темза религиозно да се къпят. Голобализъм, а те имат и дългове към много народи, колониални дългове.

Спонсорирани публикации