Калфин за евровота: Няма разлика отпреди пет години

Възможни са изненади само при преференциите, коментира той
Обновена: 26 май 2019 23:07 | 26 май 2019 22:45,
1

Възможно е да има изненади в резултатите на евроизборите, но те ще са само при преференциите. Това каза един от основателите на АБВ Ивайло Калфин. Според него хората така и не са видели убедителна алтернатива на управляващата партия.

Калфин допълни в извънредното изборно студио "Гласът за Европа", че ГЕРБ са излезли изключително бързо от скандалите, които предшестваха вота, докато опозицията е уплашила избирателите. Според него резултатите са слаби за управляващите.

"Трябва да изчакаме резултатите, за да видим какво точно сме постигнали и къде се намираме. Очевидно е, че при тази ниска избирателна активност хората са решили да подкрепят статуквото. И миналия път в европарламента влязоха 5 партии. Сега няма абсолютно никаква разлика от преди пет години. Това, което беше досега, ще продължи и през следващия мандат. Възможно е да има някакви изненади на тези избори, но ако има такива, те ще са в преференциите. На тези избори така и не видяхме убедителна алтернатива на управляващите. Те бързо успяха да излязат от скандалите, докато основната опозиция уплаши избирателите. Това обаче е слаб резултат за управляващите", разясни Калфин.

Той прогнозира, че европарламентът ще бъде доста по-разпилян през следващия мандат заради многото партии, които ще вземат участие в него. Калфин бе категоричен, че основният проблем за решаване пред новия европарламент е договарянето на бюджета.

"Мнозинството ще се състои от доста повече политически групи. Има още много въпросителни, които ще се решат като приключат изборите. Нека да видим какво ще е съотношението на силите в парламента. В Германия вотът за "Зелените" очевидно е протестен срещу статуквото. Явно те са алтернативата на избирателите. Най-важният въпрос за решаване е този с бюджета. Докато това не бъде договорено, нищо не е решено. Добрият вариант е новият парламент да продължи оттам, където приключи предишният. Да се надяваме, че въпросът с бюджета ще бъде решен без напрежение. Ако това не се случи всички останали политики ще са под въпрос", каза Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации