Стожерът на стабилността на Даунинг стрийт 10: Котаракът Лари

Постът му на главен мишелов се оказва по-стабилен от премиерския
27 май 2019 20:30,
10

Снимка: архив Reuters

Виж други галерии »

Когато на 24 май на Даунинг стрийт 10 в Лондон стана ясно, че премиерът Тереза Мей ще даде изявление, започнаха подготовки.

Минути преди Мей да обяви, че ще се оттегли от премиерския пост, превръщайки се във втория министър-председател на Великобритания, който си тръгва заради Brexit, започнаха подготовките за речта й.

Това включва осигуряване на подиума, от който ще говори, техническото обезпечаване... И разбира се, да се осигури безопасността на котарака Лари.


Котаракът Лари, очарователно стабилната фигура на Даунинг стрийт 10, не е просто домашен любимец. От години наред всъщност резиденцията на министър-председателя на Обединеното кралство държи на щат... Главен мишелов. От 2011 г. насам това е Лари.

Лари държи официалната титла от 2011 година насам, когато все още "служеше" на Дейвид Камерън. Няколко политически сътресения и един референдум за Brexit по-късно, шеф на Лари стана Тереза Мей.

И така до петък, когато и Мей подаде оставка заради Brexit. Де факто, кариерата на котаракът Лари се оказва по-стабилна от тази на политическите лидери.

Той пък осигурява и нужното разведряване на обстановката в политическите студиа. Някои политически коментатори на Острова започнаха шеги в Twitter, споделяйки снимки на главния мишелов с призиви той да стане следващия лидер на Консервативната партия.

Мей се провали в опита си да бъде мост между леви и десни

Обикновените хора също имат своите симпатии към Лари, станал символ на стабилност в политическите метежи.

"Настоявам да върнат обратно котарака Лари. Трябва да е новият ни премиер!", шегува се в Twitter един потребител.

Животните на пост при политически лидери не са запазена марка на британските премиери. Мнозина си спомнят за Сокс - котаракът на Бил и Хилари Клинтън, който веднъж беше заснет да си дремва върху ценно бюро в Овалния офис, подарено на САЩ от кралица Виктория през 1880 г.

Великобритания обаче със сигурност има своя сантимент към котките, защото на много места те са официални фигури. Макар и наистина да е трябвало да ловят мишки, повечето са вече просто символично назначени.

На такъв пост е и котарак в университетът в Оксфорд. Дългогодишна традиция е там да има на пост котарак, който винаги носи името Симпкин. Освен да гони мишките, той трябва да съблюдава и служителите да си вършат работата, пише в официална страница на университета.

Когато през 2016 г. Симпкин III умира студентите тъжат по загубата му. Дори е публикувано съболезнование в сайта на университета, което гласи: "Той беше наистина ужасен мишелов, понякога почти успешен птицелов, но и лоялен и верен компаньон на много студенти и служители. Той никога не се ожени. Симпкин ще ни липсва, но искрено се надяваме, че няма да бъде последния с това име." И тъй вярно, през януари 2017 г. университетът осиновява Симпкин IV.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Руска ходеща уеб-камера Лари...
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука е така. От много години ги въртят тези номера шмекерски номера със кликовете.
2
2
 
20
 
! Отговори
click bait? преди 4 години
За да се видят други снимки от галерията със 7 такива, при клик се зарежда наново цялата страница, за да си генерирате повече импресии... срамота.
1
5
 
14
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Лари подлрепя Брекзит!

Спонсорирани публикации