Тридневни опашки за гориво... В най-богатата на петрол страна

Въпреки хиперинфлацията горивото във Венецуела остава евтино
27 май 2019 20:40,
55

Снимка: Reuters, архив

За Венецуелците нефтът е нещо като рождено право. Страната с най-големите доказани резерви на суров нефт в света. И все пак във Венецуела горивото в последните седмици се оказва в недостиг.

Въпреки хиперинфлацията, правителството на Венецуела така и не повиши цените на горивото. И до ден днешен, в разгара на една от най-сериозните икономически кризи, пълненето на резервоар във Венецуела е изключително евтино - стига човек да може да си позволи да чака на опашка с дни.

През последните седмици хора от много щати във Венецуела описват остра криза с недостига на гориво. Не за първи път страната е изправена пред криза с горивото, но предишните ситуации са били обяснявани с лоша дистрибуция или логистични проблеми и недостиг. В този случай, докато гражданите се редят с дни по бензиностанциите, много от тях се опасяват, че всъщност няма гориво за всички.

Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР

Единственият "оазис", незасегнат от кризата, остава столицата Каракас, която е стабилно снабдена. Според много критици това е опитът на президента Николас Мадуро да пресече недоволство на хората: Доброто обезпечаване на столицата предотвратява протести против правителството, особено след месеци недоволство.

Не така стоят нещата в провинцията. В западния град Сан Кристобал дел Тачира на Лорена Амая й се е наложило да спи три нощи в колата си, заедно със сестра си, докато чакат на опашка да заредят резервоара с гориво. Двете сестри паркирали колите една зад друга и сложили матрак в едната, на който да спят.

"Днес е рожденият ден на синът ми и вижте къде съм аз", обяснява 42-годишната Лорена пред CNN. Успяла за кратко да напусне опашката, за да види 10-годишния си син, докато сестра й пази мястото. А синът й?

"Помолих съседите да го наглеждат, докато съм тук, но иначе си е сам у дома", казва тя.

Сестра й пък казва, че това е най-скъпото гориво, което е зареждала. Символичната цена на бензина скача доста, когато се прибавят и трите дни на пропусната надница, докато са чакали на опашка.

Как се стигна до кризата?

През 1989 г. избухват протести в столицата Каракас, след като правителството на президента Карлос Переш обявява край на субсидията за петрола, която е поддържала цените много под пазарното ниво. От тогава повишаването на цените на горивото е тема табу за венецуелските политици.

30 години по-късно и 5 г. остра икономическа криза, при управлението на Николас Мадуро, горивото е все още евтино. Производството обаче е свито под нивата от преди 1940 г.  През април 2019 г. Венецуела е произвела едва 830 000 барела на ден. За сравнение в началото  на годината прозводството е стигало 1,2 млн. барела на ден.

Във Венецуела: до 40 литра бензин на кола

Държавната нефтопреработваща компания PDVSA не успява да поддържа нивата на производство. Много от машините са морално остарели или счупени, а фабриките нямат достатъчно работници. Честите спирания на тока от март месец пък допълнително усложняват ситуацията.

Компанията не публикува данни за продукцията, така че няма начин да се знае колко точно се е свила. Въпреки това доставки от ключови международни партньори като Русия предполагат, че компанията има нужда от помощ с чужд внос.

Правителството на Мадуро обвинява за кризата корумпирания мениджмънт на компанията, както и американските санкции.

За опозицията обаче недостига на гориво е доказателство, че Мадуро не е в състояние да ръководи стабилно Венецуела. В социалните мрежи кампанията #VenezuelaSinGasolina (Венецуела без гориво) обвинява правителството в неспособност да поддържа най-ценната индустрия на страната.

"Решението за излизане от този хаос е Мадуро да си отиде (от поста)", настоява Мигуел Пизаро, конгресмен от опозицията.

Недостигът на гориво изостря и още една криза в страната - хранителната. Венецуела няма добре развита железопътна система и повечето от големите й градове са далеч от брега, така че без гориво, хранителните стоки не могат да се придвиждат до градовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
До набор 46....Склонен съм да ти повярвам че си 46 набор. Едва ли ще прочетеш написаното но аз да го кажа! На времето комунистите Не прощаваха на некадърници,лицемери и предатели! Не знам ти от кои точно си.Но явно са те "настъпили" по някакъв начин.! И за това неистово ги мразиш комунистите-:) На мен не ми пречеха никак! Нито милиционерите.Нито военните.Никой! Работех си.Вземах си нормална заплата и всичко беше ок! -:) Та? Ти си знаеш от кои точно си бил.
44
1
 
7
 
! Отговори
И всичко преди 4 години
Е благодарение на фашисткото управление на САЩ, да контролира петрола за собствена облага. Мачкат народите с петрол, за да се задържат, като икономическа сила и долара да остане основа валута. Един ден падне ли долара, тия пиявици ще започнат Третата Световна, иначе няма как да върнат външния дълг от трилиони долари.
43
1
 
1
 
! Отговори
Венсеремос ! преди 4 години
Да започват да развиват коневъдство..:)
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА БЕШЕ КАЗАНО В НЕМСИ ВИЦ! ОЧАКВАХ ГО!
41
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са най-големият производител на петрол в света като количество, и в същото време над 50 милиона американци гладуват. повече от цялото население на Венецуела. А Венецуела е 31 милиона и там поне хората не гладуват въпреки икомическите сътресения предизвикани от санкциите на САЩ.
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Венецуела е най-богатата на петрол, но примерно Нигерия и Ангола изнасят повече петрол от Венецувал - 7 и 8 място в света, Венецуела е на 9то. Нигерия и Ангола са демокрации и приятели на САЩ, защо е такава мизерия там както в приятелката на САЩ България, е... все пак Нигерия и Ангола не са чак в такава мизерия както членката на ЕС и НАТО България...
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, гугутки венецуелски, само да ви набарат американците и ще видите как ще сипвате по 8-10 литра на седмица! Само изчакайте и редовно вдигайте двете пръстчета!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 20 стотинки по-евтино има опашки при Марешки. А ако пуснат по 2 стотинки литъра в БГ, горивото ще свърши и ще изнасят към съседните държави с резервоари и туби.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не казвате, че един резервоар е безплатен за венецуелци, а всичко над това количество се заплаща по един цент на литър?!?!
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23 бай *** Кога е било това време да няма бира? Може би 1960 г. "Около 1960 г. консумацията на бира в България се увеличава. С Разпореждане 1731/27.10.1962 г. Министерския съвет взема решение за преустройство на бившата спиртна фабрика Камен вачков в гр.Мездра в пивоварна фабрика. Новата фабрика била наречена Леденика На 27.02.1964 г. тя е пусната в експлоатация.През 1965 г. са произведени 15 743 000 л. бира, а през 1970 г. 28 460 000 л. След 1965 г. в България имаше бира да караш воденица с нея
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как бивш шофьор на автобус да стане президент и да управлява успешно държава.
34
6
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Юдео-масонски фокуси в действие!
33
13
 
16
 
! Отговори
Опа преди 4 години
За урок на всеки който вярва в социализма и комунизма.
32
11
 
27
 
! Отговори
Това е резултат преди 4 години
от Морската Блокада и тоталната икономическа война която поведоха юдо-масоните срещу народа на Венесуела !!!Венецуелския народ ще издържи и няма да позволи на юдо-масоните да заграбят природните богатства на страната и да поробят народа с лихварство !!!
31
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
до 4..Щото Китай не е признат от чичо ти Сам.И там няма "демокрация" ли? -:) И непременно Американска "демокрация" ли трябва да е? Американофилци! Леле леле ...нямам думи!
30
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската глупост е безгранична.Говорят им лъжи и те си правят духовни ч.икии. ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА Е НЯМАЛО И НЯМА СОЦИАЛИЗЪМ.Това което не ви казват е, че преди Чавес нефта се е изкупувал ог САЩ при фиксирани цени от около 20USD, независимо от цената на световните борси.Цялата печалба е за САЩ.Идвайки Чавес на власт пресича далаверата за сметка на обикновените хора - създава безплатно образование и безплатна медицинска помощ.Това обаче не се харесва на ФАЩ и затова се бълват всевъзможни лъжи!!!
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вода гази, жаден ходи,абсурдна ситуация,направили са горивата практически безплатни и всеки иска да си кара колата денонощно,а не могат да произведат толкова,от друга страна предполагам всеки се опитва да продаде безплатното гориво за пари зад граница и така да си изкара месечна заплата от един резервоар,просто няма логика да имат затруднения с горивото при нормално потребление
28
6
 
6
 
! Отговори
НАБОР 46 преди 4 години
До Набор 54-Ш-Ум-КАРИТЕ се олицетворяваха на ЛЕВСКИ ( Васил Иванов Кунчев ) или Христо Ботев но си останаха *** като "метресата " Цола Драгойчева и крадливи като ЦК на БКП !
27
9
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До 25 Убеден съм Че я имаш 25 я нямаш! И че лобираш за Бойко,ЕС и НАТО! А също.И че даже не асимилираш.Каква огромна разлика,дели тия 3 неща! -:) Ама иначе.ми "обясняваш за "комунистите" Я ходи да лягаш дечо! И не говори за неща От които и хабер си нямаш! Ама ей така да оплюем "комунистите"! Американофилче малко! Жалко си!
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината за неблагополучията във Венецуела са световния империализъм и четирите годишни сезона , както се казваше в един български виц ,за който даваха по закон 5 години затвор по време на соца.

Спонсорирани публикации