Още една жертва на Еверест – какво се обърка този сезон?

За две седмици загиналите са двойно повече от преходни години
28 май 2019 11:00, Нели Христова
71
Още една жертва на Еверест – какво се обърка този сезон?
Снимки: Reuters

През последните 20 години смъртните случаи на Еверест са били средно по 6 на година. Но само за две седмици броят на загиналите на най-високия връх вече е 11. Последната жертва е 62-годишният американец Кристофър Кулиш. Той стигнал върха, видял изгрева от него и тръгнал обратно. Всичко вървяло добре – времето било прекрасно, тълпите били понамалели, стигнал до 7900 метра и тогава изведнъж починал.

Още по темата
Тази година рекордните 381 души са получили позволение да изкачат Еверест. Това означава, че с всички помощници на алпинистите, близо 600 души са минали през 2019 година по склоновете на планината. И докато претъпканата пътека към върха бе обвинена за повишаването на броя на загиналите, то има и други фактори довели до гибелта на алпинистите.

На първо място стои пропуснатият прозорец с подходящи атмосферни условия.

В началото на май алпинистите започнаха да се събират в основният лагер на Еверест.  По това време притеснението на властите от циклона Фани, който вече бе ударил Инидя и Бангладеш, растяло. Малко по-късно времето в Непалските Хималаи се влошило, а правителството забранило катеренето в планината за следващите два дни. Много палатки били отнесени от вятъра, а алпинистите, които вече били тръгнали по пътя, били принудени да се върнат обратно в основния лагер.

Продължителното лошо време забавило и монтирането и фиксирането на болтово въже, което да помага на алпинистите. След като и това било поправено, първият чист прозорец с подходящи условия бил между 19 и 20 май. Но само шепа хора решили да изкачват Еверест тогава. Останалите предпочели следващата възможност - 22-24 май.

Според експертите, тогава нещата се объркали и се появил вторият проблем – лошото менажиране на тълпата.

На 23 май близо 250 алпиниста тръгнали към Еверест. Това бил максималният брой хора, който е позволен да са на склоновете на планината. Всички те трябвало да чакат часове на опашка за да стигнат до върха, а след това и да слязат от него. По-голямата част от тях били изтощени, а кислородът им значително намалявал.

Регулацията на планинския туризъм в Непал изисква експедиционни екипи да имат офицери за връзка в планините. Назначени са 59 души, но заедно с 250-те алпиниста тръгват едва пет. Останалите така и не се появили, а повечето, които дошли, се прибрали директно у дома след няколко дни в базовия лагер.
В повечето случаи това е оправдано – те са правителствени офицери, които изпитват трудност в изкачването. Експедиционни екипи често им плащат, за да не тръгват с тях, а те са доволни да си останат вкъщи.

"Ако всички офицери бяха останали в планината, контролът над тълпата щеше да е по-голям", обяснява говорителят на правителството в базовия лагер пред BBC.„

"Можеше да разпределим хората така, че да има повече алпинисти през първия прозорец и напрежението да не е толкова голямо през втория", добавя той. За тези петима офицери, които все пак решили да си свършат работата, било изключително трудно да се справят с толкова много хора.

Служителите за връзка, които не се появяват, са проблем на Непал години наред. През 2019-та, 80% от наетите се появяват в базовия лагер, но не всички остават там за дълго.

Лошата организация е само подсилена от третия проблем – неподготвените алпинисти.

Много от тях тази година преценили, че могат да използват само един шерп, твърдят властите в базовия лагер.  "Но когато изпаднеш в опасна ситуация, един помощник няма да ти помогне особено, защото на първо място, те трябва да се грижат за себе си“, обясняват те.

Онези, които са слезли успешно от склоновете на планината разказват, че са видели как голяма част от алпинистите се мъчат, защото нямат достатъчно кислород.

"Новото поколение алпинисти са устремени към това, възможно най-бързо да стигнат до върха и да се върнат обратно вкъщи. Те не правят разлика между Еверест и Макалу, петият по височина“, обяснява планинарът и автор на много книги – Алън Арнете.

"Те се присъединяват към случайни екипи от хора, с обща логистика за самостоятелно изкачване. Но те не разбират думата "самостоятелно“ и не могат да преценят рисковете“, допълва той. Според ветераните в катеренето, правителството в Непал отдавна трябва да е въвело определени критерии за изкачване на Еверест, включително опит с върхове над 6000 метра.

Тук се появяват и операторите, които за малко повече пари, са готови да качат всеки на върха.

Нови и стари туристически оператори се съревновават помежду си. Новите предлагат доста по-ниски цени, които принуждават и по-утвърдените фирми да намалят таксите. В резултат операторите наемат неопитни хора като водачи, които не могат да предоставят безопасна услуга на клиентите си и не знаят как да реагират в опасна ситуация.

"Състезанието е за количество, а не качество“, казват властите. Но задават и друг въпрос:

"Хора умират и на Килиманджаро. Защо никой не ги притиска толкова?“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Толкова са много , че не могат да се разминат. Едни се качват , други слизат , не могат да се разминат и се блъскат в пропастта . И те така. Това сигурно е някоя нова височинна болест.Ето ви тема за Нобелева награда.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте филма Еверест, по описанието е едно към едно а е сниман преди години... по история от преди години.Явно не им идва акъла на много хора и понеже са дали куп пари си мислят че всичко е просто.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До избирател36Не мисля, че някой нещо трябва да ти доказва точно на тебе.Освен ако не им плащаш ти масрафа де.
34
2
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Язе им викам баирбудала!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туристите спряха вече да се съобразяват с особеностите на тази дестинация, нашите "алпинисти" пък съвсем. Непрекъснато има смъртни случаи, просо не им се дава гласност, защото са прекалено много и напълно безинтересни за обществото. Каквото търсят го намират
32
3
 
14
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Жалко за хората,но.......Има толкова каузи за доказване на мъжество с полза .......А тук?!Странно?!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишман алпинисти.
30
0
 
17
 
! Отговори
Баирбудала преди 4 години
Еверест е най-новата прищявка на хората с повече излишни пари. Много от тези, които го изкачват не са професионални алпинисти, а просто туристи. Правителството на Непал издава много разрешения, за да печели пари. Фирмите, организиращи експедиции също поемат много туристи, за да печелят пари. Еверест в последните 20 г. е просто бизнес. Добрите алпинисти не ходят на комерсиалните върхове или ги катерят по нови маршрути. Смъртността на Еверест е около 3%, а българската е около 18% (3/16).
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обърка се това, че допускат банди малoyмници да катерят върха.
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До стефчоА ти като си умен де са ти парите?
27
4
 
16
 
! Отговори
стефчо преди 4 години
Хора с много пари и без работа. Умния дядо май беше казал че,интелекта на хората е константа-обаче населението постоянно расте!
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен24Ако наистина това, което казваш е вярно и на Еверест смъртността е 0.5%, значи ние българите сме най-големите каръци и негодници.Българската смъртност на Еверест е над 30% - загинали/изкачили.
25
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ги е излъгала, че горе ги чакат безплатни партийни кебапчета.Послучай изборната победа.Йончева черпи от първата брюкселска заплата.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1234А как се качва?
23
4
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
До 23 Реалист-алкохолТи си поредния сдухан гербест тиквеняк!НИТО ЕДНА ВЯРНА ДУМА НЯМА В ГЕРБЕРСКИЯ ТИ КОМЕНТАР!НИТО ЕДНА!НАИСТИНА В БАНДАТА ВИ НЯМА НИТО ЕДИН СРЕДНОИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК!Чудя се как можа да напишеш толкова много глупости само с 10 /десет/ правописни грешки!Ако ти си образован ,представям си какви са другите тиквени мишоци около теб.
22
3
 
9
 
! Отговори
1234 преди 4 години
До снимки Не ,не съм се интересувал. Еверест не се качва ,ей така сякаш отиваш на разходка до Черни връх.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смъртността на Еверест е 0,5 %.Висока или ниска е да направим някакво сравнениеАнапулта 38%К2 16%
20
21
 
5
 
! Отговори
До16 Реалист-алкохол преди 4 години
Спри да пиеш бе безработен , от сутринта си почнал, вземи завърши училище че си безработен и безполезен, нямашаш акъл и мен ме е жал за теб. Безполезен и без бъдеще, без работа , беден и необразован. Остави ни нас образованите, с хубави професии да си живеем и радваме на живота, качваме върхове, летим и наслаждава на това което сме постигнали
19
1
 
19
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Става това, че света се напълни с комплексари дето смятат, че като си качат селфи на върха в соц. мрежите и ще си решат проблемите със самочувствието. За това отиват да хвърлят и те малко ***, на върха на земята.
18
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 62 години? Този къде е тръгнал на тази възраст? Това не е разходка по еко-пътека.

Спонсорирани публикации