Какво се случва с язидите поробени от Ислямска държава?

Някои ще се срещнат отново с децата си, други ги оставят завинаги
29 май 2019 21:15, Нели Христова
11
Какво се случва с язидите поробени от Ислямска държава?
Снимка: Reuters, архив

След разпада на Ислямска държава, хиляди нейни заложници бяха освободени. Много малко от тях са били толкова измъчвани, колкото язидите - малка религиозна група, която джихадистите пленяват, когато минават през родния им Ирак. Всички те са превърнати в роби.

Според ООН Ислямска държава е убила хиляди язиди в опита си да ги "заличи от лицето на Земята". Мъжете били погребвани в масови гробове. Жените и децата били продавани и използвани за прислуга на бойците на ИДИЛ. Ала някои, като Нашаат, оцелели. Цели 4 години момчето не е виждало майка си. Но сега те са на път отново да се съберат.

Последният път, в който Нашаат вижда майка си и двамата са роби на Ислямска държава. Фавза и четирите й деца били поробени, когато ислямистите минали през иракския град Синжар, а след това били откарани в Сирия.

"На всеки час войниците на ИД идваха и отвеждаха младите жени, а децата отнемаха от майките йм. Бяхме принудени да живеем в унижение. Третираха ни като овце", разказва Фавза пред BBC. Тя била продавана и купувана цели шест пъти. След една година е освободена, благодарение на тлъста сума пари. Ала Ислямска държава задържа двете и по-големи деца.

Малкият Нашаат останал в ръцете на терористите и бил отведен в Багхуз, там, където се проведе последната битка за Халифата. Далеч от семейството си, той бил принуден от ИД да приеме исляма. Но въпреки всичко, момчето оцелява. А BBC го откриват в Сирия.

"Купуваха ни и ни правеха свои служители. Купуваха жените, за да ги направят свои съпруги. Ала нас, децата... ние им бяхме просто слуги", разказва Нашаат.

Сега, Фавза, съпругът й и двете й по-малки деца са получили убежище в Германия. Те се надяват, че двете им по-големи деца скоро ще се присъединят към тях. И дълго чаканият момент за семейството, което отказва да загуби надежда, най-накрая се случва...

Преди няколко месеца Фавза отива в Ирак, където след 4 години вижда двете си дечица - Нашаат и неговата сестра. Други семейства нямат този късмет. Някои майки са изправени пред избор - да изоставят децата си или никога да не се върнат у дома в Ирак.

Някои от яздите, купени за съпруги на джихадистите, през годините на въздход на Халифата са станали майки. Те обичат децата си от терористите не по-малко от онези, които са имали преди животът им да се превърне в ад. Но въпреки че Ирак е готов да приеме всички 3500 отвлечени жени и деца обратно, държавата отказва да бъде дом на онези, които имат за свои бащи борци на Ислямска държава.

"Три години той не се е отделял от мен, а сега трябва да го оставя за минута", казва една от майките, докато чака да дойде време да се върне обратно у дома в Ирак. Въпреки че е била жертва на системен тормоз и изнасилване, джихадистката кръв на детето няма да бъде пренебрегната от родината й. Дори семействата на някои от майките, отказват да видят своите внучета, родени от борци на Халифата.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
нали войната е за петрол и пари? защо убиват християни???
мирише на сатанински подбуди..
като инвестира цял свят в злото, какво е бъдещето утре???
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нищо за причините довели ИД в Ирак, Сирия и т.н.
На кого да "благодарим"???
Кой финансира и въоръжава ИД???
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всичко разбрах само, че Германия си има нови екзотични смукачи на помощи. Швабите много се прецакаха.
6
14
 
8
 
! Отговори
Малборо преди 1 година
Не ни стига цялата памия с ислямска д-ва дето ни заливате, ами трябва да ни "образовате" и за язиди и нам си кви.... просто сте много долни копeленца и никой вече не ви вярва.

Унищожавате свободата на словото. ФАКТ
5
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тея язидите ако си мислите че са по стока от арапите и туршагите... сичките в мелачката за месо, светът ще е по добър без тех.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав си.Ислям? Пази Боже!
3
1
 
54
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
За избитите християни защо не пишете!?!?!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"майките йм"

Типично за днес.бг!
1
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
иНСПИРАТОРИТЕ НА АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ДА СЕ ИЗВИНЯТ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ. Защо не пишете за избиваните християни в арабския свят? Докага тая соросопитешка цензура... В САЩ се пише за престъпленията към православните в Ирак, Сирия, Ливан, Египет...

Спонсорирани публикации