Какви са истинските причини за режима на ток във Венецуела?

Саботаж или некомпетентно правителство стои зад кризата?
31 май 2019 21:45, Нели Христова
105
Какви са истинските причини за режима на ток във Венецуела?
Снимки: Reuters

През последните няколко месеца Венецуела тъне в тъмнина. Честото спиране на електрозахранването засяга цялата страна. Според правителството САЩ умишлено саботира ел. мрежата на държавата, но може би причините са много по-прости?

“Говорих си с директора на болницата, когато изведнъж лампите спряха. Това се случва ден след ден, във всички венецуелски болници. Искахме да разберем какви са истинските причини за спирането на тока“, казва коренспондентът на BBC в страната Гилермо Олмо.

Във Венецуела често има различни версии за истината. 

Още по темата

Според правителството, режимът на тока се дължи на саботаж и терористични актове. Ала Олмо открива човек, който работи в ел. станция. По думите му причината е друга – некомпетентност, липса на финанси и поддръжка.

Пласидо Малаве бил ръководител на местните пожарникари. Когато той отвежда Гилермо до електрическата станция, националната охрана вече е там и ги очаква. Така и не им позволяват да снимат. Но потвърждението на думите на Малаве се вижда дори и от колата им – станцията тъне в разруха. 

По думите на мъжа един от трансформаторите избухнал преди месец, а това утежнило ситуацията с режима на тока в района. Пласидо им показва и електрическите стълбове и жици, по които се вият растения.

"Това прави съоръженията податливи на горски пожари. А понякога, тежестта им ги събаря на земята“, казва Малаве. Около тях пилоните дори не се виждат от растителност. По-скоро приличат на дървета.

От това място идва цялото електричество на Пуерто де ла Крус, градът в който се намира Гилермо. По-късно вечерта, той и спътника му вървят по улиците на тъмната Венецуела.

"Беше като във филм, в който единствената светлина е от запалени свещи или от колите, които преминават“, разказва той. Една непозната жена ги кани в дома си и им разказва как семейството й било силно засегнато от режима на тока.

"Не можем да съхраняваме храна. Ако електричеството не дойде, тя ще се развали. Има липса на храна, на лекарства, а сега и на ток. Понякога се пречупваш, но трябва да продължиш“, разказва жената.

Олмо се среща с още една възрастна дама. Казва, че никога не му се е налагало да прави интервю в такава странна обстановка.

"Това е стъпка назад за нас. Никога не сме живели така. Саботаж – това е лъжа. Ако правителството наистина обръщаше внимание на всички предупреждения по-рано, това нямаше да се случи. Те са онези, които трябва да виним“, твърди Аугустина Фернандез.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит 1-ви юни!
52
10
 
10
 
! Отговори
до сладкаря 75 преди 4 години
Комунизъмът ражда само психопати с халюцинации.
51
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
И как до преди това нямаше растения, които да са увити по трафопостовете? Гуайдо да не мине лично през всички трафопостове да им изреже растенията?
50
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви военната хунта е гладна ..продава ток и взема Кото може . Сякаш не сте го виждали това туй. Бедни са като скъсани мишки и се перят на САЩ ..мислят че илюзията и при тях минава. Народа спи , армията спи ...Един ден ще се събудят и всипко ще е ошушканоо
49
9
 
13
 
! Отговори
Каракачанско говедо преди 4 години
Комунизмът не е пълен без режим на тока
48
9
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
От 2013 година, енергетиката на Венецуела се управлява от военните. Мадуро е искал да стабилизира производството на ел.енергия.От друга страна, така пълни гушите на генералите, за да го крепят на власт.Резултатът е над 100 милиарда откраднати само от енергитиката и 30% рабогещи ВЕЦ-ове и 15% работещи ТЕЦ-ове.Електропреносната мрежа е рухнала.А при заплати от 5 до 15 долара кои специалисти ще останат да работят в страната?Според Мадуро, Никола Тесла е саботирал дистанционо системата. Хахаха.
47
5
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До 34567Сорос не е бил сам, помага ли са му Тръмп, ЦРУ, Меркел и разбира се Степан Бандера.
46
6
 
9
 
! Отговори
34567 преди 4 години
Сам Сорос е отишъл да им отреже кабелите с едни клещИ на клетите социалисти. А на нас по байтошово илюминатите ни държаха без ток, защото много мразят българите, защото са много умни.
45
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гуайдо ще им оправи ел. мрежата. Само бутнете Мадуро, дигнете цената на бензина, за да няма опашки. Идват електротехниците от Америка да помагат на венецуелските демократи. Те в Афганистан по цял ден правят далекопроводи и подстанции.
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОруелБогатствата на Венецуела отдавна са заграбени от Китай и Русия.120 милиарда дългове и 2$ заплата за местните.
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Соц ДействителностТокът се изнасяше за Турция за долари.токът беше една от малкото стоки произвеждани от развитата ни соц индустрия, която можеше да се продаде за истински пари.Другото бяха некачествени ***, които никой не искаше. Колко ПРАВЕЦа са изнесени за долари?
42
3
 
11
 
! Отговори
Соц Действителност преди 4 години
По времето на късния Соц 1984-1986 и ние имахме режим на тока - два часа има два часа няма. Най-вероятните виновници и тогава бяха ЦРУ, въпреки че има и малка вероятност причината да е пословичната некадърност на комунистическата върхушка по това време.
41
3
 
8
 
! Отговори
Никълъс Цруру преди 4 години
САЩ-1994-Виденов-1997Червения кьорфишек се пука от злобаКъдето е минал Маркс мозък не никнеА общността на ГЛОБАЛНИТЕ световни учени е открито безпощадна още от управлението на Барак Хюсеин ОбамаТа имаше по сателита класация на умствените способности по обамовоНай-умните бяха евреитеНа второ място бяха белитеНа трето място бяха чернитеА на последно място като най-нисш вид бяха латиносите то ест испаноговорящитеЧестита Барцелунска къща на червения г"лупак от БКПЦаря-ексхибиционист
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех как ми липсва режима на тока от соца. Затова съм цоциалист.
39
7
 
7
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
Световния терорист Сащ иска да заграби природните богатства на народа на Венецуела и за това ги подлага на безмилостни санкции!
38
2
 
2
 
! Отговори
Никълъс Цруру преди 4 години
БЛИЗНАШКИ Испанска НЕПОБЕДИМА армада и НЕПОБЕДИМИМ СССРБорисов с"вирката,Кобургите,Стоичков и червените супи съвсем скоро в Испания ще им обградят именията с 50 метрови стени да не могат да припарват до тяхГалил го по *** Папа Йоан Павел 2 нашия член на БКП та знаете от това галене като умре къде може да се попаднеБенедикт 16 яйцето също галеше по *** родния червен член на БКП та стана германския Филип ДимитровПапа Франциск е страхливецНо следващия Папа ще го атентира лично
37
0
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
"Във Венецуела често има различни версии за истината."Крадеца вика "дръще крадеса"!
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи , ако беше минало превратчето на краварите във Венецуела , сега щеше да има ток колкото си щеш а магазините пълни с банани и тоалетна хартия !.Пада нивото на пропагандата бе господа ! Дори селския *** трудно ще се върже !
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази баровска обстановка хората се размножават най добре. Само до преди 100 години целият свят е живял на газови ламби и свещи. Ток е имало само в големите градове и можели да си го позволят само баровците. Даже по улиците е имало газови фенери и професия фенержия, който вечер е палел фенерите а сутрин ги е гасел. Живота е бил *** и весел. Вечер семейството се е събирало на вечеря и сладки приказки рано са си ляга ли и рано ставали. По цял ден са работели за да се изхранват.
34
1
 
2
 
! Отговори
Стършел преди 4 години
5ж мрежата може да изпържи яйца.Технологиите са напред и могат да спрат и блокират всичко.

Спонсорирани публикации