За риба в Гърция: Глоби грозят нарушителите, на места – забранено

Абсолютно е забранен риболовът с динамит или паралитични вещества
1 юни 2019 10:00, Боряна Павлова
30
За риба в Гърция: Глоби грозят нарушителите, на места – забранено
Снимка: архив Reuters

Солени глоби чакат рибарите, които се отправят към Гърция, но не спазват правилата. Не един и двама излизат с лодките си в Бяло море, но Гърция въведе санкции при нарушения на правилата.

Има дори язовити, където риболовът е забранен за българи, а причината за това е, че не само ловят много риба, но и замърсяват околната среда. Оплакванията най-вече са свързани с боклуците, които оставят след себе си българските риболовци и паленето на огньове, които са строго забранени. Глобата за това е 400 евро, пише "Труд".

Риболовът в Северна Гърция най-често се извършва във водите на Струма, Места и притоците от Родопите и Беласица. Особено подходящо място за риболов с лодка е това до брега на безлюдното островче Тасупола, където брегът е почти отвесен и морето е дълбоко над 30 м, и гъмжи от скъпи риби, но за този вид риболов вече е необходимо разрешително, което се изважда в Кавала срещу такса от 20 евро.

Още по темата

В Егейско море има над 500 вида риби, а за любителите рибари добрата новина е, че за риболов с въдица от брега на река или на морето не се изисква издаването на разрешително. Тази процедура няма да ви се спести, ако сте решили, че ще ловите риба с харпун. Ако практикувате любителски риболов със собствена лодка, трябва да имате валидна застраховка и капитанско свидетелство.

Без разрешително е позволен риболовът от брега с въдица или само със стръв.

Навсякъде в страната е забранен риболовът с динамит или с растителни или химични вещества, които парализират или убиват рибата. Наказанията за нарушителите на това правило са строги – ако властите хванат нарушителя за първи път може да го затворят за период от 5 месеца до 3 години, да му наложат глоба и да му отнемат плавателното средство. В случай, че някой бъде заловен да не спазва закона за ловене на риба с динамит, наказанията са още по-строги.

Разрешителното за любителски риболов се издава на рибари, които желаят да ловят риба с харпун или от лодка в морето. На тях им е забранено да използват мрежи, защото за това е необходимо да си изкарат разрешително като професионални рибари.

Всеки рибар има правото да хване не повече от пет кила риба в рамките на 24 часа, с изключение на случаите, в които само една от рибите е по-тежка от пет килограма.

На любителите е забранено да ловят риба с помощта на светлинни източници, да продават улова си, да ползват мрежи. Не е разрешено и да се хващат миди, раци, стриди и корали. Сред другите забрани е и тази за риболов от плавателен съд в лагуните или в развъдници на риба.

Харпунджиите също трябва да са наясно със забраните и правилата, които им налага законът. Ако ловят в открито море, трябва да са снабдени задължително с шамандура в жълт цвят с жълто знаменце с диагонална червена линия, на която е изписано „?.?.” (подводна дейност). Това е необходимо за тяхната сигурност, а шамандурата при нормални условия трябва да се вижда от поне 300 метра, като харпунджията трябва да се движи в радиус от 50 метра около нея.
 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От писанията и коментарите виждам че гръцката агентура работи и в българските сайтове. Но няма да е за още дълго. Скоро ще им трансплантираме кратуните по Никифорски. Чухте ли, знаем ви кои сте и къде сте.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Аз се чудя как още не са ни забранили да стъпваме на техните плажове,"

Техните плажове са южно от Козани. Дотам е стара България, капиш, Гостенино?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблема е в речния риболов. В Гърция нямаше забрани до скоро понеже никой не е луд да яде речна риба при изобилие от морска.
Разрешително за риболов от лодка трябва когато двигателя и е над 50к.с.
18
2
 
20
 
! Отговори
Местен преди 1 месец
А кога ще се забрани риболова и в България зщото днес се открива сезона и ако идете утре по нашите водоеми, ще намерите купища ***, останали от "откривнето на сезона".
Няма такова племе никъде по света.
17
3
 
18
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Аз се чудя как още не са ни забранили да стъпваме на техните плажове, защото след 90% от нашите съграждани остават бутилки, хартии, чашки, фасове и какви ли още не ***.
16
3
 
14
 
! Отговори
бай х преди 1 месец
гърците имат правила .....
ако можете да напишете какви са правилата за България ?
15
9
 
2
 
! Отговори
Баш рибаря-Хасково преди 1 месец
Миналото лято избих заргана на харпун на Порто Лагос и никой не ми каза копче. Стига сте плашили хората.
14
0
 
2
 
! Отговори
ДО 7 преди 1 месец
Лично твоята глупост е крайна .
13
5
 
11
 
! Отговори
OOН преди 1 месец
От древни времена и от всички, българите ненапразно са нарочвани за варвари. И то какви варвари...и така до наши дни.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сорос, джендърите, византия съм шит! Ше им разкажем на византийците един ден нали.. къде са тръгнали да налагат правила в собствения си двор. Ама-ха. На Бай Ган не му пука къв си!!!
11
3
 
4
 
! Отговори
Служим на чичо Шорко преди 1 месец
"Ама то е ясно, че си си некакво недорасло варварче ..."

Ти и това не си. Ще ти трябват около 10000 прераждания за да стигнеш това ниво.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 9

Само .....д не прави разлика между войска и василевс. Бегай да си доучиш в изгорелия шорошоколеж в Будапеща.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Наздраве, дружина!

Само пиянскта ти глава, моеж да роди подобни фрази. Все едно някой грък да каже "Бе се са напъват тез българя, ама все окьоравяват накрая" във връзка с оная случка със Самуил....

Ама то е ясно, че си си некакво недорасло варварче ...
8
3
 
13
 
! Отговори
115 преди 1 месец
До Долен Каракачанин

И да я залеем цялата с бетон, а мутрите да заградят плажовете и да събират такси
7
20
 
7
 
! Отговори
Наздраве, дружина! преди 1 месец
Византийската наглост е пословична и безкрайна, но обикновенно приключва след като се трансформира в ритуален бокал на тържествата на българските владетели.
6
10
 
10
 
! Отговори
Долен Каракачанин преди 1 месец
Най-добре да си поискаме обратно Беломорска Тракия и да си ловим риба на воля и да си замърсяваме както си знаем, ама ха!
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ама защо правиш български работи ? - този израз е хит в Гърция , Италия и Германия .
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1

Мий тъй то ганя само прикааа тука лоши работ... тоз ганьу смотън
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е поредният опит на злите корпорации, да накарата хората, да им купуват боклуците!
Вече, не можеш да гледаш животни в двора, не можеш да си садиш доматки, не може това,, не може онова, заразяват културите, продават гадну семи ... А сега не може и рибка да си хване човечеца, да си нахрани дечицата с нея ... еееее
2
23
 
9
 
! Отговори
БългАрия преди 1 месец
В стари български територии ще си правим каквото искаме и никакви гръцки мурафети няма да ни попречат.

Спонсорирани публикации