Редките метали и как станаха част от войната САЩ-Китай?

Ще пострадат ли потребителите?
2 юни 2019 21:05, Нели Христова
92
Редките метали и как станаха част от войната САЩ-Китай?
Снимки: Reuters

"Не казвайте, че не сме ви предупредили“, заплашиха китайските власти правителството на САЩ. Следващата стъпка в търговската война между двете държави ще е ограничаването на износа на редки земни метали към Америка от страна на Китай. Действие, което ще бъде критично за врага.

Още по темата

Но какво са редките земни метали?

Това са 17 елемента от периодичната таблица, които имат уникални магнитни и електрохимични свойства. Те включват гладолиний, лантан, церий и прометий и имат разнообразни приложения в лечението на рак, смартфоните и технологиите за произвеждане на възобновяема енергия. Те са от изключително значение за индустриите в САЩ, както и за националната сигурност.

Откъде се добиват редките метали?

Въпреки че наименованието им е "редки метали“, те далеч не са толкова редки, ала добивът им е изключително труден, скъп и често заплашва чистотата на околната среда. За сега Китай е най-големият производител и износител на металите, като държи 80% от пазара и 37% от всички запаси на Земята.

За какво се използват тези толкова важни елементи?

Редките метали се срещат както в националната отбрана, така и в потребителските стоки. От тях се правят хирургически консумативи, пейсмейкъри, лекарства за лечение на рак и такива за ревматоиден артрит. Можем да ги открием в телескопи, самолетни двигатели и дори в автомобилите си под формата на катализатори.

Неодимът например се използва от военните за производството на мощни лазери, някои от редките метали биват прилагани в сензорите на ракетните системи.

Войната заплашва ли потребителите?

Редките метали правят смартфоните и компютрите по-леки, по-малки и по-ефективни. Американската компания Apple е силно зависима от тях, за да може да оборудва продуктите си с добри камери и звукова система. Материалите са трудни за рециклиране. Всъщност е почти невъзможно те да бъдат възстановени, защото са в изключително малко количество.

Металите също така се използват за производството на батериите на електрическите коли, както и в телевизорите.

Има ли кой да замени Китай в износа?

Още през 2010 година различни държави по света опитаха да прекратят своята зависимост от Китай. Въпреки че има мини в Малайзия, Бразилия, Естония и Австралия, те не могат да покрият дупката, която ще остави оттеглянето на Китай от пазара. В САЩ има само една мина за добив на редки метали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
Голям Праз преди 4 години
Може и без редки метали. Както може и без пластмаса и петрол. Въпрос на няколко години икономиките да се нагодят.
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какво стана в Донецка област, бе? Владомир Владимирич, къде са ви зелените човечета? Много жертви дадохте за нищо
56
0
 
22
 
! Отговори
К.О. преди 4 години
САЩ късно забелязаха, че Китай е пораснал и не е жълтурчето, на което поръчваха всякаква работа и то чинно я вършеше. Пред тях сега стои сила, изправена, горда и непоколебима. Опитът им да ги "напляскат" ще завърши с морален и материален крах. Твърде много са народите, които търпяха САЩ като гаменчето на планетата и вземат ли да падат, много от тях няма да останат пасивни.
55
21
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Китай ще се развива толкова , колкото им позволи САЩ.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тук имаше редки метали- държавна фирма- таман ниша се открива
53
2
 
14
 
! Отговори
на гладен стомах преди 4 години
да живее новият химически елемент ГЛАДОЛИНИЙ !
52
18
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Е аз тва казвам де всяко нещо с времето си дошло е времето на разруха на катайската псевдоикономика.
51
2
 
15
 
! Отговори
АнтиСедераст преди 4 години
Помним как да не помним тогава се отоплявахме на нафта и беше срамно да не кажеш на бензиностанцията фул
50
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истина е, че в пиндостан има само една мина за добив на редки земни метали, но този добив на 100% се изнася в Китай за преработка. Пиндостан няма мощности за преработка на редки земни метали.
49
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФакЕт!бе то и рим е "владял" половината свят, имал е най силната армия и флота, ама си заминал, нали? дори и най могъщите не могат да оцелеят при некадърно управление!
48
1
 
17
 
! Отговори
Химик преди 4 години
За "гладолиния"-поздравления.....
47
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните ли 1973 когато ОПЕК спря доставките на нефт за САЩ и Западна Европа?Тогава статията в БТА По Света беше една мадама облегната на бензинколонка и надпис "out of gasoline". Тогава Тодор Живков подписа дългосрочно споразумение за доставка на Нефт от СССР на раздута "борсов пик" цена която плащахме поне до края на 1989 г. Прекалено скоро /две три седмици по-късно/ плъзнаха слухове че в "При Арабите" нефта бил по-евтин от водата.
46
19
 
12
 
! Отговори
РФ преди 4 години
А Китай като се оттегли от пазара, парички от къде ще дойдат? Авторката май е забравила , че тези редки метали се добиват от хора на които все пак се плаща. Или пък може би Китай единствено ще усвоява добитото....ще ми се да го видя това.
45
51
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Аз мисля че на Рассия и Катай дните са преброени.От Рассиа всеки краде и бяга с парите на Запад ниска раждаемост изчезващ народ.Катай му взимат технологиите а те досега се издържаха с крадене кога няма от кой да крадат освен от изостаналите *** са свършени а тоя момент дойде.
44
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези "редки метали" се наричат РЕДКОЗЕМНИ ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ.На Нелката Xpистова ще й дадем Нобел за откритието на нов химичен елемент от групата на лантаноидите - гЛадолиний! Или може да е била гладна???
43
26
 
15
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Англииският е най-говорим в Света после следват испански и френски.Все европейски езици сега ще ми излезе някой заухав и ще ми обяснява той мандарина се говорил от един милярд.Ама е регионален език говори се само от китайци.А деугите езици се говорят на всеки един континент от различни расови и етнически групи.Китай си е регионална сила крепяща се на евтино производство на ишлеме между другото Турция е същия случай.
42
26
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Китай имал 300 кораба от които 299 рибарски гемии и един недовършен самолетоносачь.Сащ имат 14 самолетоносача 14 ядрени атакуващи подводници веетолетоносачи 14 ядрени подводници ракетоносци и тн.Сравнението е смешно.
41
15
 
20
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
То и България на теория е на 1300 години ама си е мижава дупка без каквото и да било дори регионално влияние.Така че...Само белият човек е доказал че може да е световно значим все пак географските открития не са направени от дръпнати.
40
23
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Китай е регионална сила както и всички дръпнати от жълтата раса.Китай владял ли е Франция-Не никога владял ли е Англия-Не никога владял ли е Прусия-Не никога владял ли е Скандинавието-Не никога и тн.Китай не е и никога няма да бъде Световен играч а просто една моментна регионална сила просъществувала благодарение на изнесеното производство там ако се срине Америка се сриват и те.Преди Сащ китайските кораби не са смеели и носът си да покажат от пристанищата за да не ги смажат японците.
39
3
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Редки метали в промишлени количества - се набавят изключително трудно - и технологията е доста сложна - а такива като литий за батерии - са в няколко държави - и трябва да им спретнеш война - после да построиш металургични комплекси - ще минат поне 2 години - докато се сдобиеш с тях - ако изобщо се сдобиеш с достатъчно количество.Шах и Мат

Спонсорирани публикации