"Спасителят на света" не е на Леонардо да Винчи

Той е направил само лек ретуш на картината
4 юни 2019 10:03, Нели Христова
14
"Спасителят на света" не е на Леонардо да Винчи
Снимка: Christie's

 Когато "Спасителят на света“ бе обявен за продан от аукционната къща Christie's, светът не можеше да повярва, че се е появило ново платно на гения Леонардо да Винчи. Спекулациите, че картината е фалшификат, започнаха още в първата секунда и не затихнаха дори и днес, когато дори не се знае кой купи творбата и къде е тя.

Още по темата

Според изкуствоведа и експерт по изкуството на Леонардо да Винчи Камерън Бамбах обаче, истината е ясна -  Christie трябва да изпитват вина, че са представили картината като 100% шедьовър на Леонардо.

През 2008 година тя е един от учените, които са повикани в Националната галерия в Лондон, за да изследват картината. Това я прави част от хората, според които "Спасителят на света“ е дело на Леонардо. Ала не е така – след дълго изследване, 1 милион думи и 1500 изображения, Бамбах заключва, че по-голямата част от картината е нарисувана от помощника на Да Винчи Джовани Антонио Болтрафио, а геният е направил само лек ретуш.

"Изненадах се, когато получих имейл от Националната галерия с въпроса, дали искам името ми до онези, които са изследвали картината през 2008 година. Не отговорих, защото не исках да застана редом до хора, които са казали "да“ на това, че "Спасителят на света“ е на Леонардо. Никой не ме е питал аз какво мисля. Ако името ми бъде поставено там, то това значи, че се съгласявам, че платното е на Да Винчи. А аз не се...“, казва Бамбах пред The Guardian.

Майкъл Дили, директор на реставраторската организация ArtWatch във Великобритания, също не е съгласен с твърдението, че "Спасителят на света“ е на Леонардо и определя имейла към Бамбах като „обезпокоителен“.

"Това показва, че Националната галерия все още води кампания за утвърждаването на платното, докато „Лувърът“ трудно намира пари за да финансира своята огромна изложба. Или... бордът на директорите на Националната галерия е притеснен и търси разяснение на естеството на по-раните заключения, защото галерията не би трябвало да показва картина, която е на пазара и която нито една друга галерия не би купила“, твърди той.

Бамбах обосновава мнението си с факта, че с очите си е видял в какво състояние е била картината първоначално и колко лошо е било състоянието й. Според нея, тя е била нарисувана през 1500-та година и е била в колекцията на Чарлз I. Запитана какво мисли за огромната цена от 450 милиона долара, Бамбах е категорична: "Това не беше добра инвестиция“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
До 10 ти преди 4 години
Много добър въпрос. Много!Ами, картината се казва "Спасителят на света".
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази картина има дълбоко послание. Леонардо е бил много, ама много наясно с игрите и на папи и католицизма, и е заложил определени символи, за бъдните поколения. Който има очи, и е положил усилия да разплете истината, за него скрития смисъл в творбите му е фар, че е на прав път.Останалите модерни първенюта, могат да си коментират техниката и стила, тоновете и каквото си искат.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е несериозно!Освен ако не е присъствала на събитието, няма как да твърди какво е нарисувал ученика и какво е добавил майстора.Просто си правят кал, разните експерти.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя е тая мацка на картината?
7
25
 
5
 
! Отговори
са преди 4 години
Ами и спасителя на света не е истински,така че това е просто още едно доказателство,че няма господ и,че вярващите трябва да се самобичуват за простотията си!
6
2
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До 2. $450 000 000 , не $450 000. Минимална разлика .
5
8
 
11
 
! Отговори
Б. Б. преди 4 години
.... "СПАСИТЕЛЯТ НА СВЕТА" съм ..... АЗ ! ... И особено .... "СПАСИТЕЛЯТ НА БЪЛГАРИТЕ" .... !!!! .......... Кви са тия рисунки тук ?!?! ... Има един СПАСИТЕЛ ... И това съм .... АЗ !!! .....
4
1
 
10
 
! Отговори
До номер 3 преди 4 години
Вероятно сте прав, но това, дали Исус е бежов, кафяв или лилав, няма абсолютно никакво значение. Както и за Исус няма значение дали човек свири прекрасно на арфа , стреля точно с лък или е гениален учен.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се има предвид къде е бил роден Исус не е изглеждал по никакъв начин като този на картината. По-скоро е мязал на ония които в момента прескачат границата. Все пак е роден там.
2
1
 
9
 
! Отговори
Богу послушен преди 4 години
Най-сладкото е, че Истинския Христос ни подава жива вода, от която не се ожаднява, съвършено безплатно, без никакви $450 000!Слава Отца и Сина и Духа Святаго , Амин !
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости.

Спонсорирани публикации