Българските крепости: Подвигът на Боженица

Боженишкият Урвич се намира само на час път от София
18

Старопланинските проходи. Почти седем века тези потайни пътища пазят българското царство и секват апетита на Византия. Защо обаче в края на XIV век тази непреодолима защита изведнъж престава да действа и пропуска османците?

Проектът на предаването "Колела" на Bulgaria ON AIR - "Българските крепости", потурси отговора на едно място, до което спокойно можете да се разходите през уикенда.

Ако пътувате от Ботевград към Мездра, в село Новачене се оглеждайте надясно, за отбивката към Боженица. А оттам един съвсем нов асфалтов път ще ви отведе до Боженишкия Урвич - една от най-забележителните крепости по българските земи.

Забележителна я правят не архитектурата и размерите й, а един малък, набързо издялан каменен надпис. Открит по чудо в началото на XX век, след като мълния разцепва едно вековно дърво, този надпис е сред съвсем малкото свидетелства за последните мрачни години на Второто българско царство. И също доказателството, че България не пада без съпротива.

Този надпис гласи: "Аз, Драгомир, писах. Аз, севаст Огнян, бях кефалия при цар Шишман и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя…".

"Стара планина има девет прохода между София и морския бряг", подчертава проф. д-р Христо Матанов, историк от Софийския университет. "При тогавашните средства за комуникация никой не знае откъде ще плисне поредната вълна. Със сигурност знаем, че е бил защитаван проходът при Ботевград, при Боженишкия Урвич, тъй като за него имаме надписа на севаст Огнян. Което означава, че се е сблъскал със турците, тоест имало е съпротива".

Първата крепост на този връх от Лакавишкия рид е построена от византийците още през VI век, по времето на императорите Юстин или Юстиниан Велики. През XIII век е разширена, а в средата на XIV - допълнително укрепена, вече с мисъл за очертаващите се османски нашествия.

Академик Петър Мутафчиев, който пръв разчита боженишкия надпис, обръща внимание, че каменоделецът не е разчертал предварително плочата, а му се е наложило постепенно да намалява буквите, за да смести текста. Това вероятно е доказателство, че надписът е писан набързо, вероятно преди последната героична съпротива срещу османските отряди. Разкопките през 70-те години разкриват до стените върхове на стрели и копия, както и няколко скелета - недвусмислени свидетели на тази отчаяна битка.

Още стои и издълбаният в скалата параклис, където бойците на севаст Огнян вероятно са се помолили за последен път.

До портата е открито съкровище от сребърни монети на цар Иван Александър, но поосечени по ръбовете от наследника му Иван Шишман - косвено доказателство, че последният търновски цар е опразнил хазната за един финален отпор.

"Защитата залага на отбраната на отделни крепости, които се ремонтират - за това има сигурни археологически сведения от 60-те години на XIV век", казва проф. Матанов.
"Ремонтират се Търново, крепостите по проходите на Стара планина, крепостите по северните склонове на Родопите, като те се охраняват от селяни от близките села...". 

Но щом Боженица се е сражавала, защо тогава същото не са сторили крепостите в източна Стара планина през зимата на 1388 година, когато Али Паша прониква в Северна България?

"Походът, за който говорите, е много неочакван - през зимата", обяснява Христо Матанов. "Кой прави походи през зимата? Тогава военните действия обикновено започват през февруари-март, най-късно април, и завършват с първите летни жеги. Поход през зимата никой не е очаквал. Както и никой не е очаквал, че през 971 година Йоан Цимисхий ще пресече Стара планина по време на Страстната седмица. Тогава се оказва, че българите са по-добри християни от византийците... Същото е с похода на Али паша, за който споменахте. Той е в самото навечерие на Коледните празници. Българите празнуват, те не очакват нападение през зимата. Този поход минава през Айтоския проход и достига до околностите на Варна и Шумен, където вече няма кой да го спре".

Снимки на крепостта можете да видите тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 4 години
Чумна епидемия е имало още по времето на Йоан-Асен Втори.Преди време четох за големи общи гробове и от по-късен период в района на Търново, като по скелетите няма следи от насилствена смърт. Което ще рече, че епидемия е имало. Просто не са останали толкова писмени сведения, колкото има в земите, незасегнати от османско нашествие. не се знае къде още има подобни погребения. На тях се натъкват случайно и най вече в районите, в които се правят археологически разкопки.Има сведения и във фолклора
10
1
 
1
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 4 години
По сондажни данни в Северна и Южна БЪлгария се отбелязва една и съща критична завинаги година 1375 година.Нападението на жестоки врагове обсебващи с black dead killers" цели села и градове мож е да видите на гиф по нета 1347 - 1352 година.От фанагория до Норвегия и Южна корея.Защо обаче за България е критична 1375 година историците да кажат.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за чумата не е точно.По нашите земи такива епидемии е нямало. Те са характерни за западна Европа. Много народ на малко място , мизерия и ниска хигиена, застояла и заразена с трупни бактерии вода. Нула познание по билки и цярове.По скоро прехода към модела на Европейския феодализъм, създал много благородници с крепости, и различните им интереси, е в основата, на не възможността да се обединят под общо водачество. Иначе си прав. Српите играят с Папите, Гръците също. Ние сме крайни
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не е бил военен. Ситуацията е следната. 14 век е век на чумата. БГ губи 70% от населението си. Настъпва климатична промяна, засушаване, глад и още войни. Постоянна война с Унгария за Белградската област и Сдмоградско. Войни със Сърбите за Косово и Македония. Войни с Византия. Войни с татарите. БГ води постоянно войни в продължение на 101 години. А Сърбите воюват почти постоянно на страната на Турците. Например 1395 г. в битката при Никопол нападат християнските войски в гръб.
7
20
 
9
 
! Отговори
ВУте преди 4 години
Кой ви учи на тези глупости ? "секват апетита на Византия" - според историята обаче бълларите са тези , които са имали непрекъснати апетити за византийски земи, те са тези коит се заселват на чужда земя - византийска, те са тези които векове наред грабят и разрушават всичко до което се докопат във Византия. 21 век не е векът на пещерния национализъм, огледайте се в какъв свят живеете !
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам колко от вас са гледали"Пътят към София',но по аналогия изниква въпрос.Преминаването на Балкана от руските войски е станало с водачи, а въпреки това загубите на обоз и жива сила е била голяма.Как е преминала османска войска балкански проход през зимата,имайки предвид и тежките зими в онези времена?
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия напада България от запад и Турция от изток и българите са в капан и избити или бягат в Румъния.
4
30
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Нищо не прочетох за какъв подвиг става дума. Едни несвързани глупости... освен че от време Оно бyлrapaците не пропускат празник да се напият и да ги сварят по шортаци. Зима било хахаха. Яжте суджуци мамкавидаеба сулджуци!!!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а тогава се пита какво търси при нас лудите в кавички ние които сме за тях *** извънземни и не знам какво си докато вършеш услуги и работа си приятел после не си що бе христо я кажи колко услуги съм ти правил без пари а и не тихи искам доде мога се оправям сам дали съм на работа или не ичне мие
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пропо това е Ловеч лицето е Христо Казанджиев подчертавам това име тъи като тоя човек е от времето когато ме обиждаха и плюеха честно казано не ме интересува ничие мнение подиграваите когото както искате и както вие кев кафе бар дикисан
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин понеже ми пращаш поздрави аз също искам да ти пратя един можеш да подиграваш да унижаваш да командваш тия в твоята кръчма а не навън а и тях надали можеш поздрави от лудия дисководещ

Спонсорирани публикации