"Бог сътвори мъжа и жената" – Ватикана срещу "джендър теорията"

Католическата църква против "унищожаването" на половете
12 юни 2019 21:30, Елка Василева
138
"Бог сътвори мъжа и жената" – Ватикана срещу "джендър теорията"

Ватикана издаде документ, с който критикува "джендър теорията". Тя противоречи на вярата, здравия разум и човешката природа, смятат авторите на документа. Активисти го наричат "зловреден".

"...Бог сътвори мъжа и жената" - под това заглавие Ватикана издаде наръчник, посветен на отношението към т.нар. джендър теория, който е предназначен за католическите училища.

В него се посочва, че в учебните заведения има спешна нужда от разяснения по въпросите на сексуалността. Според документа джендър теорията е "идеология, която отрича разликата (...) между природата на мъжа и природата на жената, стремяща се към едно общество без полови различия, с което разрушава антропологичната основа на семейството", пише Дойче веле.

Наръчникът се противопоставя на "тенденцията за заличаване на половите различия между мъжа и жената". Но същевременно се изтъква, че "никой не бива да бъде преследван или дискриминиран заради своята вяра или сексуална ориентация".

ВМРО скочи срещу гей парада: Джендър пропаганда!

Още в увода на въпросния наръчник, състоящ се от 57 отделни точки, се посочва, че трябва да се прави разлика между научното изследване на половете и джендър идеологията. Целта на изследователите на половете била да разберем по-добре в какво се изразяват разликите между мъжа и жената в различните култури, пише в документа.

Това "противоречи на вярата и здравия разум"

В много случаи обаче днес се насаждат "уж неутрални концепции за образа на човека", които "противоречат на вярата, на здравия разум, но и на човешката природа", четем по-нататък в наръчника. "Отдалечаването от природата" водело дотам, че чувствата на отделния човек се превръщали в единствен критерий при вземането на решения. Подобен поглед върху нещата водел до "размиването" на разбиранията за сексуална идентичност и за семейство, се казва още в документа.

Според неговите автори основите на тези теории са залегнали в "една дуалистична антропология, която разделя тялото (сведено само до безжизнен материал) от човешката воля, която пък получава абсолютната свобода да манипулира тялото по свое собствено усмотрение". В нейната основа е залегнала една "смущаваща концепция за свобода", ръководена от чувства и желания, някои от които са само временни.

Още по темата

Сдружението New Ways Ministry, застъпващо се за правата на лесбийките, хомо- и бисексуалните, както и на трансджендърите (ЛГБТ) в Католическата църква, разкритикува остро "зловредния" документ.

Според активистите неговата подвеждаща информация "ще доведе дотам, че семейства ще започнат да отхвърлят децата си, а хомосексуалните и трансджендърите ще продължат да бъдат дискриминирани". Полът не се определя "само от външните полови органи, а също и от генетични и химични фактори, както и от хормони, които не са видими веднага след раждането. Ватикана си остава някъде в Средновековието, насърчава грешни тези и се опира на митове, слухове и откровени неистини", се посочва в становището на сдружението.

"Коварна индоктринация"

Католическата църква, но и папа Франциск често се обявяват открито срещу т.нар. джендър теория, защото тя, според тях, подкопава традиционната представа за мъжа и жената като брачни партньори и родители. Така например през 2016 година папа Франциск обвини френската държава, че разпространявала джендър теорията в училищата. Чрез джендър теорията френските учебници способствали за "коварна индоктринация". Според папата "едно е да си хомосексуален или да си сменяш пола, друго е да интегрираш тази тема в учебния процес".  

Подобни оценки за т.нар. джендър теория се съдържат и в книгата на папа Франциск "Amoris laetitia" от 2016 година, посветена на брака и семейството. "Човешката идентичност бива принасяна в жертва на някакъв индивидуалистичен свободен избор, който с течение на времето се променя".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитреци- изчакаха съответните държави да ратифицират и наложат конвенцията и чак след това се обявиха против.
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички религии се основават на суеверни заблуди. Не религията, а истината ще ви направи свободни хора, хванали здраво живота си в ръце.Колкото до половата неутралност - тя също е заблуда, като комунизма, който проповядва, че хората били равни. Нито хората, нито половете са равни, а да не говорим за сбърканяците.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Религията е вредна за човечеството..
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С умиление се сещам как тука се беше събрала банда *** да храчат БПЦ, когато преди година излезе с позиция против *** идеологията.
36
5
 
2
 
! Отговори
Гуси преди 4 години
Точно шефът на пеофилската секта да говори против джендърството. Ми те под расате се натопорчват от дечица, бе!
35
4
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Значи ти НЕ СИ мъж, а женски орган!!!!Жена ти, дъщеря ти или приятелката ти най-добре биха усетили! Ти четеш ли какво пиша:"ВАЖНО е КАКВО ИМАШ в ГАЩИТЕ , но много по-важно е какви са ти принципите..". Мъж е не само чyk и бяг, а да си точен, последователен и отговорен във взаимоотношенията СИ.
34
5
 
3
 
! Отговори
пецата преди 4 години
будизма е измислен за да се намери начин бедните да са доволни с това което имат, и всички религии се основават само на тази концепция , когато е нямало религии бедните често са избивали богатите и са им вземали всичко , богатите са се чудили много дълго време как да направят така че бедните да не ги трепят, измислили са го
33
4
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Абе този папа защо така се върти като фурнаджийска лопата? Не мож го разбра каква игра играе...
32
5
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Дали си мъж не се съди по това какво имаш в гащите, но много по- важно за да си мъж, е поведението и принципите които отстояваш да са непреходни.
31
13
 
4
 
! Отговори
Третия пол е факт преди 4 години
Аз пък се надявам скоро да приемем ИК и правата ми като представител на третия пол да бъдат защитени.
30
8
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
*** плюеха папата при посещението му в България, сега обърнаха палачинката. Не е ли това духовно джендърство?
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Католическата Църква е стожер и опора на истината срещу заблудите на модернизма.
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има два пола -мъже и жени .джендърите са психопати щото се въобразява на жена и папа бахуру ..трябва да се лекуват .а не да им се позволява да правят прайдове ..обърнете внимание на пациентите ,моля
27
2
 
7
 
! Отговори
До урко преди 4 години
Папата е на върха на пирамидата ба католиците - над 1 млрд човеци.Не забравяй!Аз лично съм много доволен от позицията му.Разделя пола като основополагащ от бг *** идеология.Адмирации
26
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ няма нищо общо с библията първите същества са били полу-духовни същества с островърхи глави те са построили Великата пирамида в Гиза, хората са построили другите пирамиди наоколо опитвайки се да имитират съществата.
25
3
 
11
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Бог е създал човека МЪЖ по свой образ и подобие. После от неговото ребро създава жената. Не преиначавайте нещата.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те жендърите си имат достатъчно права дори много ог тях са на високи постове в ЕС, но вече става въпрос нормалните хора да се обяват за ненормални и да станат аутсайдери и неудачници. Pептила с острата шапка заимствана от Египет вижда заплаха за собственото си съществуване.
23
7
 
3
 
! Отговори
Урко77 преди 4 години
Дайтв да не бъркаме нещата. Всеки нормален е против ждендър пропагандата, но от къде на къде точно религиозните мракобесници ще учат хората. На какво основание, какви са те,кой им даде това право? Както виначи отравят всичко с братвежите си.
22
2
 
5
 
! Отговори
Пешу преди 4 години
Те във Ватикана и подчинените нему признават само момченца до 13 години. Почнат ли да възмъжават вече не са атрактивни за тия прилепи, чернодрешковци. И това ми били "духовни водачи".
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там се говорят едни неща, че мъже раждат мъже при родословните линии за жени нищо не пише, жендърска им работа на евреите. Тоя май търси дивиденти за църквата. Той и Христос май ловял души, а не риби, но туй е друга история