"Бог сътвори мъжа и жената" – Ватикана срещу "джендър теорията"

Католическата църква против "унищожаването" на половете
12 юни 2019 21:30, Елка Василева
138
"Бог сътвори мъжа и жената" – Ватикана срещу "джендър теорията"

Ватикана издаде документ, с който критикува "джендър теорията". Тя противоречи на вярата, здравия разум и човешката природа, смятат авторите на документа. Активисти го наричат "зловреден".

"...Бог сътвори мъжа и жената" - под това заглавие Ватикана издаде наръчник, посветен на отношението към т.нар. джендър теория, който е предназначен за католическите училища.

В него се посочва, че в учебните заведения има спешна нужда от разяснения по въпросите на сексуалността. Според документа джендър теорията е "идеология, която отрича разликата (...) между природата на мъжа и природата на жената, стремяща се към едно общество без полови различия, с което разрушава антропологичната основа на семейството", пише Дойче веле.

Наръчникът се противопоставя на "тенденцията за заличаване на половите различия между мъжа и жената". Но същевременно се изтъква, че "никой не бива да бъде преследван или дискриминиран заради своята вяра или сексуална ориентация".

ВМРО скочи срещу гей парада: Джендър пропаганда!

Още в увода на въпросния наръчник, състоящ се от 57 отделни точки, се посочва, че трябва да се прави разлика между научното изследване на половете и джендър идеологията. Целта на изследователите на половете била да разберем по-добре в какво се изразяват разликите между мъжа и жената в различните култури, пише в документа.

Това "противоречи на вярата и здравия разум"

В много случаи обаче днес се насаждат "уж неутрални концепции за образа на човека", които "противоречат на вярата, на здравия разум, но и на човешката природа", четем по-нататък в наръчника. "Отдалечаването от природата" водело дотам, че чувствата на отделния човек се превръщали в единствен критерий при вземането на решения. Подобен поглед върху нещата водел до "размиването" на разбиранията за сексуална идентичност и за семейство, се казва още в документа.

Според неговите автори основите на тези теории са залегнали в "една дуалистична антропология, която разделя тялото (сведено само до безжизнен материал) от човешката воля, която пък получава абсолютната свобода да манипулира тялото по свое собствено усмотрение". В нейната основа е залегнала една "смущаваща концепция за свобода", ръководена от чувства и желания, някои от които са само временни.

Още по темата

Сдружението New Ways Ministry, застъпващо се за правата на лесбийките, хомо- и бисексуалните, както и на трансджендърите (ЛГБТ) в Католическата църква, разкритикува остро "зловредния" документ.

Според активистите неговата подвеждаща информация "ще доведе дотам, че семейства ще започнат да отхвърлят децата си, а хомосексуалните и трансджендърите ще продължат да бъдат дискриминирани". Полът не се определя "само от външните полови органи, а също и от генетични и химични фактори, както и от хормони, които не са видими веднага след раждането. Ватикана си остава някъде в Средновековието, насърчава грешни тези и се опира на митове, слухове и откровени неистини", се посочва в становището на сдружението.

"Коварна индоктринация"

Католическата църква, но и папа Франциск често се обявяват открито срещу т.нар. джендър теория, защото тя, според тях, подкопава традиционната представа за мъжа и жената като брачни партньори и родители. Така например през 2016 година папа Франциск обвини френската държава, че разпространявала джендър теорията в училищата. Чрез джендър теорията френските учебници способствали за "коварна индоктринация". Според папата "едно е да си хомосексуален или да си сменяш пола, друго е да интегрираш тази тема в учебния процес".  

Подобни оценки за т.нар. джендър теория се съдържат и в книгата на папа Франциск "Amoris laetitia" от 2016 година, посветена на брака и семейството. "Човешката идентичност бива принасяна в жертва на някакъв индивидуалистичен свободен избор, който с течение на времето се променя".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато една църква насажда омраза по-добре е да не се влиза в нея.
19
6
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 12Много грешки прави тоз бог бе. Ако е хубаво - бога го направи, ако е лошо - дявола. Само дето дявола видиш ли е един паднал ангел .. нищо повече. Би трябвало да е бая дребна въшка. Другото любимо ми е как всеки си мисли, че господ го слушал ... Това е все едно да имаш ферма за мравки, и някоя да се спъне и падне. Веднага ще разбереш :D Бях религиозен като малък, признавам. Като почнах да се замислям открих, че цялото нещо е една огромна измислица, за ... власт на определени хора..
18
8
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
До ПравославенКакъв Господ ми говориш а какво е имало преди Безначалието ? Безначaлието идва много по-късно, но пък Адам и жена му Лилит са направени от кал по чий образ не знам може би Гопод жендъра и той е направен от кал, но зз мога да се върна само до Абсолюта. Hе си много Православен, а от коя религия е Господ ?
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Смисъла е съвсем друг всяко дете трябва да премине през нормално образование докато навърши 18 години, след това получава пулна свобода от родителите си които са го отгледали. Сега искат да ги обучават още от яслата.
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Има обратни които не прелюбодействат така както има хетеро които са верни.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Хората са го правили за забавление.
14
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според библията всеки човек има тяло и душа. Дали един мъж ще си смени пола това не е от значение. От значение е да не върши грехове.
13
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Интервюто с бащата беше с цел да покаже едва ли не колко зре са в Холандия а ние в България понеже сме срещу гей браковете и други подобни неща сме много добре.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бау 3В едно съм сигурен, че "създаването" на такива като тебе въобще не е влизало в сметките на Бога!!!! Но..........винаги има "недостатъци"!!!
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си много неук за да не си против *** теорията. Или трябва да си *** алтериран, което е равносилно на психично болен, с отклонения във възприемането на реалността. Изкривен, един вид. За съжаление тези отклонения са почти нелечими. А като се има в предвид, че феминистките и *** теорията ги предизвикват целенасочено, мисля, трябва затвор за тези, които ги използват и разпространяват. Продължителен затвор и огромни глоби.
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Дано да го спрат за винаги. Той не отразява обективно нещата.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука вече се трие безразборно, което е позор за сободата на словото.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А.............сетихте се най-накрая!!!!
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно в Рим са ставали най големите извращения ще по времето на Цезар. Имало е още тогава гейове и лесбийки очаствали в оргии.
6
0
 
9
 
! Отговори
:-) до 7 преди 4 години
Всъщност детето е дадено на двойка чернокожи хомосексуалисти. Преди това е било гледано от биологичната му майка и нейната приятелка (?) в Холандия. От интервюто с бащата така и не стана ясно майката лесбийка ли е била, или не.
5
1
 
6
 
! Отговори
Православен преди 4 години
До А кой сътвори Господ ГОСПОД Е БЕЗНАЧАЛЕН И БЕЗКРАЕН що за Патриот си ти да хулиш Бога???
4
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврейската телевизия бТВ спря предаването на Мартин Карбовски.Причина за това решение на ръководството на Барух ТВ е,че в последното си предаване Карбовски показа как Холадния е отнела едно българско дете от биологичния му баща о детето е предадено за осиновяване от две лезбийки.Заради критичния тон на предаването Карбовски е свален от екран///Те това ако не е еврейско-содомитска диктатура която мачка и преследва несъгласните с *** идеологията какво е.
3
18
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Само да не се окаже, че господ не е създал нищо, че какво ще правим тогава :D
2
0
 
24
 
! Отговори
В гЭ ЙоРопа преди 4 години
теорийте на Ватикана са Ерес срещу Религията на Брюксел!
1
0
 
19
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Въх, а умнокрасивите толкова венцеславиха папата и плюеха по БПЦ!

Спонсорирани публикации