Българските крепости: Величието и вълшебството на Устра

България е третата най-богата на археологически паметници страна в Европа
12 юни 2019 09:32, Александър Попов
39

Като брой на археологическите паметници България е третата най-богата страна в Европа, отстъпвайки само на Италия и Гърция. Но удивително малко от тях са запазени в цялостния си вид до наши дни. Ако не броим, разбира се, спорни съвременни достроявания като Царевец или Цари Мали Град.

Поредицата "Българските крепости" на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR ни отвежда до една от най-добре съхранените родопски твърдини - Устра. Тя се намира над джебелското село Устрен в Източните Родопи.
 
От Кърджали до Устрен ще ви отведе добър асфалтов път. Километър преди селото обаче трябва да последвате кафявата табела и да се отклоните надясно. Тук вече вместо асфалт има само опасно остри камъни.

След около 4 километра пътят ще ви отведе до ремонтираната наскоро хижа Устра. Оттук до крепостта вече вървите пеш, осланяйки се на услужливите, макар с малко загадъчен правопис надписи.

След двайсетина минути катерене по стръмния склон най-после се озоваваме под крепостта.

Устра е построена от Византия в зората на X век и според някои сведения съвсем скоро след това е завладяна от войските на цар Симеон. При наследника му Петър отново е византийско владение. Оттам нататък сведенията са оскъдни. Има спекулации, че е била във властта на Иван Асен II, но те не са доказани. В една византийска хроника четем само, че през 1254 година жителите на крепостта, които хронистът нарича "единородци с българите", предали укреплението на цар Михаил II Асен.

"Граничните крепости, така да се каже, са с двойно предназначение", коментира проф. Христо Матанов, един от водещите български специалисти по история на Византия и от съвсем малкото изследователи, задълбочили се в мрачния период на османските нашествия и края на Втората българска държава. "Тези крепости твърде често минават от една ръка в друга, следователно еднакво добре служат както на българи, така на византийци, турци и на всеки, който ги владее".

Това, че е "една от най-добре съхранените", не значи да очаквате чудеса. От дългата някога 113 метра крепостна стена са оцелели отделни фрагменти. От триетажните наблюдателни кули стоят само основите. Жилищните помещения и цистерните са добре очертани, но празни.

И все пак това е напълно достатъчно, за да си представим как е изглеждала Устра през българския Златен век, като отчаян и последен византийски страж пред напора на Симеон Велики. Стените са били почти три метра дебели и на места са се издигали на осем метра.
 
Впрочем разходката дотук си заслужава дори и само заради гледките. На 1114 метра надморско равнище, Устра е може би най-високата крепост в България, и от стените й можете да видите Източните Родопи в цялата им прелест. Ако се вгледате в посока Джебел, ще различите и съседната крепост Маласар.

"В онази епоха реките са били основни пътни артерии - онези, които не познавали римската пътна мрежа, ползвали речните корита", обяснява проф. Матанов. "Крепостите, които защитават речните долини, са построени така, че да доминират в пейзажа и да имат визуална връзка помежду си. Тоест ако някой противник стъпи в района на днешния Гоце Делчев, да кажем, системата от крепости го забелязва, подава димни сигнали, които за няколко часа могат да стигнат до София... Същото важи и за крепостите по склоновете на Родопите.

След османското завоевание обаче тази предупредителна система е изоставена, и крепостите изчезват от картите. Защо те, които са служили толкова добре на византийци и българи, се оказват ненужни за османците? Според професор Матанов обяснението е просто. "Когато вече се установява Османската империя, много от тези крепости стават излишни и са занемарени, или пък са използвани вторично за строежи. Тоест те или се разрушават, или се саморазрушават, или умишлено се разграбва строителният материал, който съдържат".

Оцеляват само крепостите по стратегическите пътища, но и тяхната функция вече е по-скоро да демонстрират присъствието на властта пред местното население, отколкото да спират нашественици. Добър пример е крепостта във Враня, днешна Сърбия, където в този период гарнизонът се състоял от... цигани-музиканти, които на всеки два часа трябвало да надуват тръбите, за да чува населението, че властта е наблизо.

"В общи линии крепостите във вътрешността са разрушени", казва Христо Матанов. "Някои се чудят днес защо в Швейцария, Франция или Германия има почти непокътнати замъци, а тук са разрушени - ето това е причината: те се оказват във вътрешността на една империя, която вече няма нужда от тях".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Записано е у времето преди 4 години
Някои са български, други са римски, а трети са други.България е територия която се намира в много хубава земя, всички сезони минават и заминават всяка календарна година . Има население което е съвкупност от различни народи... ! България дали е точно това което всъщност трябва да бъде като цяло, сами приценете !
33
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма български крепости,Всички са римски или византийски.
32
13
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
България е третата най-богата на археологически паметници страна в Европа!!!!!ХА -ХА- ХА- ХА - Смешници, неграмотници, не излезли от махалите си!
31
4
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 18За съжаление България е разделена не на 3, а на 10 части. Винаги забравяме например за българските земи на север от Дунава, макар, че преди дни се писа за Влад Цепеш - Дракула.
30
4
 
14
 
! Отговори
специализ преди 4 години
Естествено, по нашите земи като е имало цивилизации там нагоре по ингилизия и у германия са били ловци и събирачи на гъби, каквито сме били ние 10 хил години преди това.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На практика през 14 век Анадолската гръцка аристокрация и цялата балканска аристокрация успява, чрез политически бракове и смяна на религията да възседне и оглави османската вълна. Те на практика ползват фанатизма и жестокостта на диваците за да завладеят територии каквито никога не биха владяли като князе и царе на миниатюрните си балкански държавички. Цялата върховна власт в днешна Турция е в ръцете на потомците на християни ренегати, гърци, българи, сърби, албанци, арменци, грузинци и други.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Християните в империята са били пот защита. Оръжие се е носело само от мюсюлмани. Само те са ходили на война като прости войници. Даже спахиите турци не са имали право на собственост. Но християните са имали право на така наречената "бащиния" и са били икономически задължени. Това прави така, че християните стават по мнозинство и подавящо и оцеляват. А гръцката църква става господар на всички християни в империята и завладява такива територии, каквито не е владяла никога през съществуването си.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баязит например е бил на 70% българин и на 30% грък. Бил е племенник на И. Шишман. Синът на Шишман Александър приема исляма и братовчед му го назначава за управител на анадолските владения на империята. Лалашахин, разгромява Вълкашин и Углеш е грък, помохамеданчил се само 1 г. преди битката. Капудан-пашата на отоманския флот Балтоглу е син на последния владетел на Добруджа, деспот Добротич. Минал е на страната на турците с целия си флот от 25 галери и става командващ на флота и трети в империята
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До PAX OTTOMANICAАко има крепости, отоманците е нямало да оцелеят и 50 г. на тези територии, камоли 5 века. Отоманците са били прости и *** като бабуини, да ме извиняват маймуните. Но цялата им върхушка се е състояла от гърци, латини, българи, арменци и евреи, които са приели исляма. На по късен етап, албанците се помохамеданчват на 80% както и половината от Сърбите (днешните бошнаци). В империята е имало закон, турците са превърнати в пушечно месо, аристокрацията и водачите са били бели хора.
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се подиграваш с историята на България, подиграваш се и сам със себе сиПодигравам се на вас, мили ми сънародници, понеже сте прости хора, които бяха прости, но хрисими по време на комунизма. Но дай на простака свобода и поле за изява и гледай какво става, България е перфектния пример.
24
15
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
Българите не знаем кои сме и какво сме. Ту сме някакви великани сравними с Италия и Испания /и двете имат по над 50 обекта под егидата на Юнеско/ или сме най-пропадналото племе на света.Е в тая статия ни обясняват как сме нещо като Италия и Гърция. Ми добре.Ама народа вече пообиколи и видя, че ни го имаме Колизеума ни Партенона.Косово ни би на футбол. Реално ние можем да се съизмерваме със Сърбия и Молдова.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма част от превзетите български крепости в централната част на тогавашните османски владения са сринати след гражданската война между синовете на Баязид. Оставени са крепостите по граничните райони. Отделно пътешествниците описват, че на територията на Плиска и Преслав е имало стотици варници които са превърнали мрамора и каменните постройки от столиците ни в строителен материал!
22
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега няма турско робство, защо не се върнете да живеете в крепостите? Аааа, свикнахте на благинките на цивилизацията....
21
2
 
15
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Крепостта се намира на място, откъдето се виждат Родопите в цялата й прелест, струва си да се види. Наблизо има и тракийска гробница и хижа, в която може да отседнете. Част от снимките във филма "Време разделно" са точно от крепостта Устрен. За съжаление не е туристическа дистинация, а е част от историята ни.
20
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не са останали крепости? Ами турците са докарали цивилизация, затова. Представям си какъв дивак от 9 век трябва да си за да живееш в крепост.
19
24
 
3
 
! Отговори
PAX OTTOMANICA преди 4 години
Защо те, които са служили толкова добре на византийци и българи, се оказват ненужни за османците? .Много просто. Османците установяват мир и вече не се налага населението да живее в крепости за да оцелява.
18
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да подаряваме 3 милиарда на руснаците за ненужни чернобилски реактори можехме да си въстановим крепостите и да печелим от туризъм. Да не говорим че всяка година им подаряваме по два милиарда от надвишени цени на газ в сравнение с тези ,на които продават на германците.
17
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското царство винаги е владеело Балканския полуостров и е било гоподар на Балканите,дори сръбските владетели са най-близки роднини на българските царе и царици.Но когато пристигат турците,България е била разпокъсана и разделена на три царства и много феодални владения,византийците ги наричат "хилядите Българии",това способства за по-лесното завладяване на тези земи от турците,но националните борби на българите за освобождение никога не са спирали,а на север от Дунав продължава да съществув
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме велика история, царе, победи, при Симеон и Иван Асен може да се каже, че БГ е била Империя (де факто и де юре); а най-голямото и важно постижение и наследство е културното влияние в/у милиони хора във вековете. НО! Преувеличаването на това наследство води до обратен ефект и обезценяването му. Например, не е зле да имаме предвид, че е от въстанието на Асеневци до смъртта на Ив.Асен (1241г.) са управлявали шестима царе - за 56г., в условията на постоянни войни и размяна на територии.
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рицарите падат от собствената си лакомия,наглост и алчност в битката край Одрин,не им стига разграбването на Костантинипол и убийствата,ами и разоряват непрекъснато околностите на Константинопол и Одринска тракия,местните жители се обръщат с молба към българския цар за спасение от латинските набези и така цар Калоян разгромява латините в гениална за времето си битка.

Спонсорирани публикации