"На покрива на света": 659 покориха Еверест, колко са жертвите?

Този сезон властите в Непал издали рекорден брой разрешения
60
"На покрива на света": 659 покориха Еверест, колко са жертвите?
Снимка: БТА

Общо 659 души са покорили връх Еверест този пролетен сезон, съобщи Департаментът на туризма на Непал, цитиран от ДПА.

Още по темата

378 високопланински труженици, повечето от които шерпи, са помогнали на 281 алпинисти да стигнат до "покрива на света" откъм непалската страна на планината в периода 15-27 май.

Стотици приключенци си поставят за цел да стъпят на най-високата точка на планетата, достъпна откъм Тибет и Непал, и на други хималайски върхове през благоприятния пролетен сезон между месеците май и юни.

Тази година властите в Непал издадоха рекордните 381 индивидуални разрешения за изкачване на Еверест. Предишният рекорд беше постигнат през 2017 г. - 373.

Досега около 5000 души са изкачили успешно "покрива на света", като над 300 са загинали в това опасно начинание.

Тази година рязко скочи броят на жертвите, които взе планината в периода април-май, след като 11 алпинисти изгубиха живота си, припомня БТА.

Българският алпинизъм също даде своята жертва през сезона - в Хималаите загина Иван Томов. 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце. На слизане от върха обаче той загуби живота си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре е, че имат шерп с тях, иначе загиналите ще са още повече. Без шерпи и кислород случаите на изкачили върха ще са единични и това е генетично, заложено е в даденият човек, повечето хора не могат да се движат и да спят над 7500. Дори за добри и опитни алпинистиако си влачат багажа сами и не ползват кислород 4-ти лагер е таванът, не могат да минат 8хил. Поне някой трябва да ти изгражда лагерите и да изнася оборудването.
9
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Елена ЕфремоваА маа, овцa, ти пиеш ли си апчетата, ***?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то май на Мусала не са се качили толкова.
7
0
 
15
 
! Отговори
socialen преди 4 години
Човек да го е срам да каже, че е покорил Еверест.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами просто е:659/281 =2.34В най комерсиалните експедиции коментират, за по трима шерпа на изкачващ. Това не е височинен алпинизъм, още повече, че от 7500 са изключително на кислород. Това се прави, за да спестят време в аклиматизационния процес. Даже го закрепят като успешна практика. А ако нещо се обърка?Загиналия Англичанин например, имаше опит с монт Блан (4810).А преди Еверес беше тържество на човешката воля и издръжливост. Организирани експедиции, с най добрите доказали се над 7000м.
5
1
 
4
 
! Отговори
Сръндак преди 4 години
До Елена ЕфремоваА къде работи Маргарита и колко взима на час, че ми стана интересно?
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИмайте предвид, че не всички шерпи се качват до върха. В повечето случаи шерпите носят екипировката до базовите лагери а от там алпинистите продължават сами или с шерп водач. Самото изкчване си е голямо изпитание и дори да си шерп това не означава, че той ще те влачи нагоре.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен2378 труженици ( не са всички шерпи )281 алпиниста + умрелитемай не си много добре с математиката, а?как го изчисли това съотношение повече от две
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДори и с Шерпи изкачването на Еверест не е разходка по Витоша. Изисква много тренировки, умения и издражливост. И да това си е точно височининен алпинизъм от най-високо ниво (дори да не е най-трудния връх измежду 8000-ниците). А ти няма как да знаеш дали Еверест не това което е бил, тъй като от лежане на дивана и хейтване на всичко няма как да получиш тази информация.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно!Значи на всеки изкачил, се падат по повече от двама шерпа. Това е новината, а не задръстванията и загиналите. Това не е височинен алпинизъм, а някаква модерна мания за себе доказване всред хора с финансови възможности и рисков, но доходен бизнес за месните.И Еверест не е вече това, което беше.

Спонсорирани публикации