Бизнесът пропищя, липсват кадри! Търсят се от шивачи до инженери и лекари

Близо 80% от работодателите имат проблем с намирането на персонал
494
Бизнесът пропищя, липсват кадри! Търсят се от шивачи до инженери и лекари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-търсени са работниците в хранително-вкусовата промишленост, машинните оператори, строителите, шивачите, охранителите, работниците по дървообработване, монтажниците в строителството, готвачите.

Българският бизнес се нуждае и от 70164 специалисти с правоспособност или висше образование, като петте най-търсени са учители, шофьори, медицински сестри, лекари и машинни инженери.

Още по темата
Това показват данните от поредно и първо за 2019 г. проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе през февруари и март съвместно с областните комисии по заетост.

Изследването е национално представително върху база от 396000 активни предприятия в страната, съобщиха от Агенцията по заетостта. 

Повече специалисти с квалификация ще бъдат необходими на работодателите в краткосрочен план – през следващите 12 месеца, а също и в средносрочен план – след 3-5 години.

Работодателите заявяват нужда от близо 327 000 работници и специалисти през следващите 12 месеца, като от тях малко над 179 000  са специалисти и работници с квалификация.

Освен това, в различните сектори на икономиката, през следващите 12 месеца ще са необходими и 77710
работници без специалност.

8 от 10 работодатели заявяват, че основната форма на заетост, която ще осигурят през следващата една година, ще е на постоянен договор и пълен работен ден.

Аналогично на предходните 2 проучвания, които Агенцията по заетостта проведе през 2018 г., работодателите най-често очакват (85,5% от анкетираните) техните служители да притежават умения за самоконтрол и дисциплина и умения за работа под напрежение (62,9%). На трето място този път работодателите поставят потребността от знания и умения за въвеждане на нови технологии в 55,9% от случаите (срещу 55,2% през август 2018 г.), следвани от знания и умения за работа с клиенти (55,6%) .

Предпочитанията на работодателите относно притежаваните от наетите служители ключови компетентности също повтаря в голяма степен резултата от проучването през август – септември 2018 г.  Този път лидерската позиция в предпочитанията на работодателите е за общуването на роден език, а инициативността и предприемачеството са втори.

Дигиталната компетентност вече е четвъртото по значимост умение, предпочитанията към персонал с чуждоезикови умения се изкачват от последното 9-то място през миналата година на 7-ма позиция при сегашното изследване.

Нагласите на бизнеса относно наемането на нов персонал през следващите 6 месеца показват, че от 396066 предприятия, обхванати в настоящото проучване, 18,51% или 73313 имат намерение да търсят нов персонал, 78,4% или 310912 предприятия не възнамеряват да се разширяват и само 3,0% или 11882 обмислят съкращаване на персонал.

Затруднения при осигуряване на кадри срещат повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са трудностите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

В средносрочен план, след 3-5 години, на българския бизнес ще са необходими повече от 22 500 информатици и още толкова икономисти. Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование следващите 3 до 5 години, остава "Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване" с 22% от всички заявени потребности или общо 48391 души.

В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалностите информатика, икономика, администрация и управление.

Ще продължи търсенето и на средни специалисти, най-много в търговията на едро и дребно – 52297, следвани от търговски представители, продавачи и организатори в търговията, строителни техници, текстилни  специалисти (оператори в шевното производство, шивачи, кроячи, моделиери, организатори производство, десенетори), специалисти по производствени технологии – дърво, пластмаса, стъкло.

Областите, в които работодателите заявяват най-много потребности от работна сила с професии са София, Варна, Пловдив, Русе и Плевен.

В проучването на потребностите на работодателите са обхванати пропорционално предприятия с различна численост – от микро-, с по-малко от 10 души персонал, до големи предприятия с над 250 души. Според икономическата дейност най-голям е делът на анкетираните предприятия от сектор "Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство" /36,5%/, следват предприятията в сектор "Държавно управление", образование, хуманитарно здравеопазване" с 14,2% представителност, а на трето място е сектор "Индустрия" с 14,0%. Най-ниска представителност имат предприятията от сектор "Операции с недвижими имоти" – 1,7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
5
 
31
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Все по-зле ще става и недостигът ще е все по-голям! С любезното съдействие на ГЕРБ и Бойко държавата върви към фалит , а бизнесите към изчезване! Наздраве на всички гласоподаватели на ГЕРБ , които или нямат мозък или са взели 50 лева за гласа си! Бойко дано изгниеш в Ада!
365
0
 
42
 
! Отговори
Трийте още преди 4 години
След тази статия стягам куфарите на минутата и с еднопосочен билет се връщам в мамковината, за да работя за нейния съксес. Съгласен съм да рАботя 16/7 за 400 евро без осигуровки при вредни/опасни условия и да протестирам само вечер пред жената и комшията след 3-та ракия. Важното е родните бизнесмени да просперират, защото това ще ми осигури работното място в склада/на поточната линия докато доживея (евентуално) да взимам 120 евро пенсийка и да умра пред спешното.Така по-добре ли е, днас-а?
364
2
 
28
 
! Отговори
pipo преди 4 години
За мизерните заплати и гаврите със служителите да си търсят дедовио. Алчни, ненаяли се капиталисти!
363
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я гледай ти-бизнеса пропищя.А нещо да кажат за мизерните заплати,които дават?Искат роби,а търсят специалисти.Е,няма да стане!
362
1
 
28
 
! Отговори
имаме 12% безработиц преди 4 години
а на тези жалки, алчни, необразовани, тъпоумни и арогантни търгаши наричащи себе си работодатели "кадри" не им достигали ....затвор и конфискация на награбеното -това заслужават тези т.н. работодатели !!!
361
0
 
9
 
! Отговори
В.Димитрова преди 4 години
На стъкмистиката, за съжаление не е много за вярване, но от моя 30 годишен опит като буфер между бизнеса и държавната администрация знам едно: ..на читав работодател се падат калпави работници и обратно. Защо ли ? Имам няколко отговора, да не досадя и да разсъждавам, но колкото работодателите - толкова и работниците и служителите са виновни. Едните наведени, а глас до небето, нула компетентност и възможности - претенции в тавана. Аплодирам тези работодатели, които адекватно възнаграждават труда
360
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днеска е Черешова задушница.
359
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не се търси, напротив твърде много гладни има. Половината "бизнес" най-малко се състои от фиктивни ферми, с цел крадене на ддс и обществени поръчки. Просто една фиктивна територия сме ние, изобщо бягане му е решението.Ние сме твърде наивен и заблуден народ и вярваме на много неща, които не съществуват
358
1
 
36
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Само с крадене не става - нали?И като чуя " БИЗНЕСМЕН " МИ СЕ ДОПОВРЪЩА: необразовани, лакоми, тарикати със зачервени очи и зейнала паст със стичащи се лиги , винаги устремени да грабят-грабят!Именно тая пасмина окупира властта / пожарникар, фискултурник ...... / и подтискаше дълги години образованите българи. Те си мислеха, че с " Радка пиратка и Кой ги мама разклати тез челвени домати, гарнирани с кИбапЧита и бира " ще бъдат вечни.Не, НЕ глуп*аци.Жална и майка на България.
357
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Епа 10 години дефлация,да пищат.
356
1
 
14
 
! Отговори
petarziz преди 4 години
А СЛУЧАИНО НАЛЪМАРИ ДА ВИ ТРЯБВАТ
355
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До работодател 421Евала, човек! Имам редкия късмет да работя за един българин като теб. Бях с единия крак в чужбина, когато той дойде при мен и ми предложи нетна заплата, на която и колегите ми от Германия ми завидяха. И затова останах. По автопарка виждам, че има колеги и с по-високи заплати. Проблема е, че такива бизнесмени като вас са рядкост, а и ние сме малка фирма. Шефа отдавна е разбрал, че успешен бизнес става с доволни клиенти, а за такива трябва да имаш доволни служители. И пак-евала!
354
1
 
20
 
! Отговори
Еми Грантова преди 4 години
Няма да се върнем. Пунто, финала.
353
0
 
49
 
! Отговори
Anonymen преди 4 години
Не им трябват кадри а роби ,които да им работят за без пари и не ми жал изобщо за бг работодателите.да се сърдят на алчността си.
352
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още повече ще пищят, на шофьорския ми курс сега от 14 деца - 9 отиват да учат в чужбина. Хубави, млади, български деца ,
351
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.н. БГ "бизнес" го слагайте в кавички. Начините за намиране на лекари и инженери се пролагат от години в нормалните страни:- пакет за релокация (разходи по преместване на багаж и семейството на специалиста, съдействие за градина и училище за децата);- план за кариерно развитие;- нормална заплата (за живот на цялото семейство);- бонуси по проекти и годишни;- работа от дома поне 1 или 2 дни седмично;- заплащане за извънреден труд;- минимум пътувания;- уважение на труда и опита:- и т.н.
350
0
 
38
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
За тия мизерни заплати няма кой да им работи ще реват и занапред и аз се махам от тая държава стига сме гладували
349
2
 
41
 
! Отговори
Работосател преди 4 години
Незнам за колегите НО аз не се оплаквам .Плащам с цели 400-500 лв повече на служителите си отколкото другите колеги в бранша. Най-добрите кадри зарязват другите фирми в града и идват при мен .Екипа ми е страхотен .Работят много и си заслужават парите .
348
1
 
28
 
! Отговори
Еврика преди 4 години
Заплати от 2 000 евро + социални мерки, като допълнително здравно осигуряване, хоум офис и други ще решат проблема на стиснатите ни и *** български работодатели 😀
347
1
 
14
 
! Отговори
Хесус преди 4 години
Испания и Гърция не са цъфнали с 50% младежка безработица. трябва да стане 100% за да отменят това безумно социалистическо законодателство което убива бизнеса.

Спонсорирани публикации